luni, 20 decembrie 2010

Vestirea Naşterii Domnului la Botoşani, Piatra Neamţ şi Iaşi

Tineri şi copii, preoţi şi cântăreţi au vestit prin colinde Naşterea Domnului în cadrul celor trei concerte ale oraşelor Botoşani, Piatra Neamţ şi Iaşi. Este primul an când botoşănenii şi pietrenii asistă la un concert de colinde al oraşului, organizat de Biserică, iar bucuria le-a fost sporită de prezenţa Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, care a primit colinda fiecăruia şi le-a adresat cuvinte de binecuvântare.

În Sala Polivalentă "Elisabeta Lipă" din Botoşani, vineri seara, 17 decembrie, s-a vestit "Bucuria Naşterii Domnului". Concertul de colinde a fost organizat de Protopopiatul Botoşani. Au concertat: Corul "Biruitorii" al Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Gheorghe" din Botoşani, dirijat de pr. prof. Constantin Zăiceanu, Grupul vocal "Doruleţul" al seminarului teologic botoşănean, dirijat de pr. prof. Constantin Zăiceanu, Corul "Haris" al Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Ioan Iacob Hozevitul" din Dorohoi, corul mixt al aceluiaşi seminar, dirijate de pr. prof. Constantin Muha, grupul de colindători din parohia Vorona Mare, dirijat de pr. Olivian Sandu, Corul "Poarta cerului" al Protopopiatului Darabani, dirijat de pr. Adrian Nazare, grupul de colindători din parohia Vorona-Centru, dirijat de pr. Cristian Ştefan, corul profesorilor de religie din Botoşani, dirijat de prof. Cătălin Purice, Corul de copii "Micul creştin", dirijat de prof. Mariana Fortoieş, Corul "Sfântul Nectarie" al Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români (ATOR) - filiala Botoşani, dirijat de Gabriel Simionesei, şi Corul "Heruvimii" al Protopopiatului Botoşani, dirijor pr. Emanoil Vasile Creţu. Concertul de fost moderat de părintele Daniel Dascălu, preot misionar de caritate la Spitalul de Copii din Botoşani, iar de organizare s-a ocupat în mod special pr. Lucian Leonte, protoiereul Protopopiatului Botoşani. La finalul concertului, Părintele Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de binecuvântare în care a vorbit despre venirea în lume a Mântuitorului Hristos, vestită mai ales prin colind. "Colindătorii ne-au spus că acum 2010 ani Dumnezeu a constatat că este prea multă tristeţe în omenire. A hotărât, la plinirea vremii, după cum spune Sfântul Apostol Pavel, să coboare pe pământ. Colindătorii au mărturisit prin cântec bucuria pe care cerul a adus-o pe pământ, pentru ca omenirea să nu mai fie tristă", a spus Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

"Vă doresc un sfârşit de an binecuvântat, un început de an frumos, o curgere a anului binecuvântată"În Sala Consiliului Judeţean din Piatra Neamţ a avut loc sâmbătă, 18 decembrie, concertul de colinde al oraşului Piatra Neamţ. Evenimentul a fost organizat de Protopopiatul Piatra Neamţ şi a avut loc în prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, a autorităţilor locale şi a sute de pietreni. În deschidere, pr. Dumitru Ailincăi, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, a adresat un cuvânt de bun venit. Au concertat: Corul "Glasul Bisericii" al preoţilor Protopopiatului Piatra Neamţ, dirijat de pr. Robert Gavriloaie, Corul "Imperialii" al Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sf. Împ. Constantin şi Elena" din Piatra Neamţ, dirijat de prof. Marius Corugă, Corul "Teos" al Asociaţiei "Oastea Domnului" din Piatra Neamţ, dirijat de Neculai Mihăilă, Corul "Heruvimii" al Bisericii "Sfântul Ioan Botezătorul" din Piatra Neamţ, dirijat de prof. Marius Corugă, Corul "Vlăstarele Ortodoxiei" al Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români (ATOR) - filiala Piatra Neamţ, dirijat de Alexandru Gavriluţă, şi Corul "Cântec sfânt" al cântăreţilor din Protopopiatul Piatra Neamţ, dirijat de Cătălin Iosub. Surorile Iustina şi Miriam Turnea de la parohia Mărăţei 1 din Piatra Neamţ au încântat publicul cu două cântece de Crăciun. Ansamblul "Codrii Neamţului" au susţinut un moment de datini tradiţionale de Anul Nou. Evenimentul a fost moderat de Dan Iacob de la Biblioteca Judeţeană Neamţ. După concert, Părintele Mitropolit Teofan i-a îndemnat pe cei prezenţi să aibă "deschidere spre Naşterea Mântuitorului Hristos, pentru ca sărbătoarea Crăciunului să aibă esenţă", după care a mulţumit organizatorilor, colindătorilor şi pietrenilor care au participat la concertul oraşului. "Vă doresc un sfârşit de an binecuvântat, un început de an frumos, o curgere a anului binecuvântată", a spus în încheiere Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

„Glasurile colindătorilor îmi vor rămâne în suflet“

Atât botoşănenii, cât şi pietrenii care au venit la concertele de colinde au rămas plăcut impresionaţi de organizare şi de faptul că acestea au avut loc în prezenţa Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei. "Am aflat la biserică de organizarea acestui concert. Mi-a plăcut foarte mult cum au colindat corurile din această seară, dar în mod special am rămas impresionată de copiii de la Vorona, îmbrăcaţi în straie populare. Glasurile colindătorilor îmi vor rămâne în suflet multă vreme şi voi veni cu mare drag şi la viitoarele evenimente asemănătoare", a declarat Viorica Ciobanu din Botoşani. "Consider că prin colind îţi manifeşti credinţa în Mântuitorul Hristos, Care a venit în lume să ne mântuiască. Am ascultat foarte atent ceea ce s-a cântat în această seară şi pot spune că mi-a plăcut foarte mult. Felicitări tuturor celor care au organizat acest concert şi doresc să-mi exprim bucuria pentru faptul că Înalt Preasfinţitul Teofan a venit în oraşul nostru pentru a binecuvânta acest moment de bucurie", s-a exprimat Toader Darie din Piatra Neamţ. Concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei În Sala "Sanctus Stephanus Magnus" a Centrului de Conferinţe "Providenţa" a avut loc aseară concertul de colinde "Hristos Se naşte, slăviţi-L!". Manifestarea a debutat cu un moment artistic al elevilor Şcolii "Varlaam Mitropolitul" a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Au participat: Corul bărbătesc "Mitropolitul Iosif Naniescu" al Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, Corul psaltic "Floralia" al Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi, Corul "Andamento" al Colegiului Naţional de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi, Corul "Basileus" al Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Vasile cel Mare" din Iaşi, Corala "Apostolii" a Protopopiatelor Iaşi 1 şi Iaşi 2 şi Corul "Theologus" al Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi. A urmat lansarea CD-ului "În ţara colindelor" al Corului "Theologus". Prezentarea CD-ului a fost realizată de pr. conf. dr. Florin Bucescu de la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi. Corul "Cantores Amicitiae" al Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi a susţinut apoi un mini-concert de colinde. Prof. univ. dr. Viorel Munteanu, rectorul Universităţii de Arte "George Enescu", a oferit Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, medalia jubiliară a Universităţii de Arte "George Enescu". Cuvântul de învăţătură al Părintelui Mitropolit Teofan a fost urmat de intonarea de către toate corurile a colindului "O, ce veste minunată!".

Niciun comentariu: