luni, 13 decembrie 2010

Sute de credincioşi au participat la hramul Bisericii „Sfântul Spiridon“

Biserica din curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe "Sfântul Spiridon" din Iaşi şi-a cinstit ieri ocrotitorul. Slujba Sfintei Liturghii, în cea de-a treia zi a evenimentelor religios-culturale dedicate hramului, a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Teofan. Peste 500 de ieşeni l-au cinstit ieri pe Sfântul Ierarh Spiridon în biserica ce îi poartă numele, de pe Bulevardul Independenţei. Încă de la primele ore ale dimineţii, credincioşii au participat la slujba Utreniei şi s-au închinat icoanei făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Spiridon. După slujba Utreniei, soborul de preoţi şi diaconi, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe "Sfântul Spiridon" din Iaşi şi mulţimea de credincioşi l-au întâmpinat pe Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a oficiat Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de Corul "Spiridonia" al Bisericii "Sfântul Spiridon" din Iaşi, dirijat de Alexandra Honciuc.

"Lanţurile care ne zdrobesc libertatea, bucuria şi iubirea"

După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură. Pornind de la pilda celor poftiţi la cină, rânduită a se citi de Biserica Ortodoxă în Duminica a XXVIII-a după Rusalii, Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a făcut referire la trei lucruri "care ne zdrobesc libertatea, bucuria şi iubirea". Acestea sunt "abuzul de putere, definit în Evanghelie prin prezenţa boilor, abuzul de avere, arătat prin suprafeţe imense de pământ, şi abuzul de plăcere, arătat prin prezenţa necuvenită a femeii în viaţa bărbatului sau a bărbatului în viaţa femeii, în afara căsniciei. Aceste trei lucruri, trăite în afara legăturii cu Dumnezeu, devin lanţuri care ne zdrobesc libertatea, bucuria şi iubirea. Sunt şi oameni care răspund afirmativ atunci când Dumnezeu îi cheamă la cină. Ei sunt cei care L-au primit pe Hristos în viaţa lor şi trăiesc taina împărăţiei cerurilor încă din această lume. Printre cei care au stat în împărăţia lui Dumnezeu încă din această viaţă este şi Sfântul Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni. El a împlinit ceea ce Evanghelia de astăzi (n.r. ieri) amintea în prima fericire ("Fericiţi cei săraci cu duhul că acelora este împărăţia cerurilor"). Sfântul Spiridon a fost un om simplu, de la ţară, cu multă curăţenie sufletească şi cu râvnă faţă de cele sfinte. A fost chemat să conducă turma lui Hristos, să trăiască şi să-L mărturisească pe Fiul lui Dumnezeu", a explicat IPS Teofan.

A venit special să-i mulţumească Sfântului Spiridon

La final, pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iaşi 1, a mulţumit Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei pentru că a slujit Sfânta Liturghie în Biserica "Sfântul Ierarh Spiridon", loc de alinare a neputinţelor sufleteşti şi trupeşti ale celor care cer ajutorul lui Dumnezeu prin sfinţii Săi. "Această biserică este căutată nu numai de cei încercaţi de boală, ci de toţi ieşenii, pentru că duce în ea anii istoriei. Generaţii de-a rândul, mitropoliţi, ierarhi, voievozi, au făcut câte ceva la acest sfânt lăcaş", a amintit pr. protopop Constantin Andrei. Părintele paroh Marian Timofte a relatat celor prezenţi că sâmbătă seara, la slujba Vecerniei, o credincioasă a mărturisit la uşa sfântului altar faptul că a venit la biserică special pentru Sfântul Spiridon, care a făcut o minune în viaţa fiului ei. Pr. Marian Timofte a precizat că lăcaşul de închinăciune ocrotit de Sfântul Ierarh Spiridon este atât biserică de parohie, cât şi capelă pentru spitalul în curtea căruia se află.

Trei zile dedicate hramului

Manifestările dedicate hramului Bisericii "Sfântul Spiridon" din Iaşi au început vineri seara prin organizarea concertului de colinde "Deschide uşa, creştine!", ediţia a VI-a. Sâmbătă seara a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia de către un sobor de 26 de preoţi, la finalul căreia pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi şi consilier pentru învăţământ universitar în cadrul Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor, a rostit un cuvânt de învăţătură.

Niciun comentariu: