vineri, 24 decembrie 2010

„Pe tineri îi caut, îi chem, îi stimulez spiritual“

Parohia "Adormirea Maicii Domnului" - Galata din Iaşi a derulat în perioada Postului Crăciunului mai multe activităţi religios-culturale şi pastoral-misionare în care au fost implicaţi credincioşi de toate vârstele. Părintele paroh Mircea Stoleriu ne-a destăinuit câte ceva despre cum reuşeşte să-şi stimuleze enoriaşii şi să-i aducă pe tineri aproape de Biserică.

Părinte Stoleriu, aveţi un ritm foarte dinamic al parohiei, iar în Postul Crăciunului aţi intensificat activităţile spiritual-culturale, pe care le desfăşuraţi în general cu tinerii. Cum reuşiţi să-i stimulaţi pe tineri să ia parte la viaţa Bisericii şi să-i menţineţi aici?

La începutul acestei luni, ca o încununare a tuturor activităţilor cultural-misionare de la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Galata din Iaşi, a fost organizat Simpozionul "Hristos, calea, adevărul şi viaţa". În cadrul acestui simpozion a avut loc vernisajul expoziţiei de miniaturi şi icoane "Lumină din Lumină". Expoziţia a fost un prilej minunat de a-i stimula pe tineri, studenţi sau artişti consacraţi, să picteze icoane şi în felul acesta să mediteze la Dumnezeu. După sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae este obiceiul să se colinde. Corul tânăr al parohiei noastre a susţinut deja concerte în mai multe locaţii din Iaşi. Concertele de colinde sunt o pregustare a serii de Crăciun.

Perioada postului înseamnă însă o privire în sufletul nostru. De aceea, mulţi credincioşi au venit să se spovedească. Vin şi mulţi tineri, pe care încercăm să-i păstrăm în biserică. Prezenţa tinerilor în biserică este un lucru foarte valoros. Pentru spovedanie am avut un program generos. Niciodată nu se spovedeşte în timpul Sfintei Liturghii, noi aici avem momente separate. Preoţii slujitori de la biserica noastră au mers şi la casele celor bătrâni sau imobilizaţi pentru a-i spovedi, împlinind astfel nevoia spirituală a oamenilor. Pentru preot este întotdeauna o experienţă deosebită să privească în sufletul lui prin sufletul celorlalţi.

Este corul soluţia unei bune pastoraţii în cazul tinerilor?

Pentru ca acest cor al parohiei să reziste depun un mare efort. Îi caut, îi chem, îi stimulez în un mod spiritual, ataşându-mă de ei, aplecându-mă asupra problemelor lor, discutând cu ei, entuziasmându-i, arătându-le ce lucruri minunate pot să întâlnească aici, în biserică. Corul, în activitatea noastră pastoral-misionară, a jucat un rol deosebit încă de la existenţa parohiei. Din 1990 am derulat o activitate pstoral-misionară intensă cu tinerii, care au fost foarte receptivi de la început. Când am simţit că receptivitatea aceasta scade, am impulsionat mai mult activitatea cu ei şi spre ei. Cred că atunci când tinerilor li se oferă ocazia de a se integra în lucrarea Bisericii, de a se simţi utili, atunci ei vin şi se oferă. Din anul 1990, de când a fost înfiinţată parohia Adormirea Maicii Domnului - Galata din Iaşi, am încercat să-i aduc pe tinerii din parohie în biserică şi să le arăt activităţile misionare extraordinare pe care le putem face împreună. Adesea, tinerii noştri au asistat pe cei bolnavi, au dus hrană persoanelor imobilizate din parohie de la masa săracilor, organizată în fiecare sâmbătă.

Cine se implică în organizarea acestei mese a săracilor?

Activităţile de la biserica noastră îi integrează şi îi cheamă pe toţi credincioşii. În jur de 150 de oameni vin la masa săracilor, în fiecare sâmbătă, găsind hrană caldă şi un cuvânt bun. Aşa cum construcţia sfântului lăcaş înseamnă darul tuturor, orice activitate înseamnă participarea plină de dragoste a enoriaşilor.

Cu ce gând încheiaţi acest an calendaristic în calitate de preot paroh?

În perioada sărbătorilor Naşterii Domnului şi a Anului Nou îmi îndrept gândul spre toţi enoriaşii cu recunoştinţă şi le urez pace, bucurie şi prosperitate împreună cu Hristos.

Niciun comentariu: