luni, 6 decembrie 2010

Proiect de reabilitare a Bisericii „Sfântul Sava“ din Iaşi

La sediul "Diaconia" al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a avut loc sâmbătă seara lansarea lucrărilor de construcţie, restaurare, conservare şi pictură în cadrul proiectului "Reabilitarea şi integrarea turistică a ansamblului monument istoric "Sfântul Sava" Iaşi". Evenimentul s-a desfăşurat după slujba Vecerniei unită cu Litia închinată Sfântului Sava cel Sfinţit, pomenit ieri de Biserica Ortodoxă.

În deschiderea evenimentului, pr. paroh Narcis Axinte, care este consilier în cadrul Sectorului Asistenţă socială din Arhiepiscopia Iaşilor, a mulţumit invitaţilor pentru prezenţă, amintind că de la începutul acestei săptămâni vor fi demarate lucrările la Biserica "Sfântul Sava". "Ceea ce s-a programat a se face pentru Biserica "Sfântul Sava" va începe în scurt timp. Am dorit să marcăm acest moment şi iată sunt prezenţi, pe lângă preoţii care au participat la slujba Vecerniei hramului, persoane care sunt importante pentru ceea ce se va întâmpla cu monumentul istoric "Sfântul Sava" din Iaşi", a precizat pr. Narcis Axinte. Prof. dr. Gheorghe Macarie de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi a amintit că Biserica "Sfântul Sava" este una dintre cele mai mari biserici nu numai din Iaşi, ci şi din ţara noastră şi una dintre bisericile marcante ale Ortodoxiei. "Restaurăm această biserică nu doar pentru că este un monument de artă, monument istoric, lăcaş de cult, ci pentru că această biserică a fost un lăcaş de cultură pentru întreaga Ortodoxie orientală. Restaurarea acestei biserici reprezintă o reînviere spirituală", a spus prof. dr. Gheorghe Macarie. Prof. dr. ing. Vasile Dascălu, directorul SC Romexpres Grup, a vorbit celor prezenţi despre pericolul de degradare în care se află Biserica "Sfântul Sava" şi despre măsurile care vor fi luate. "S-a realizat o etapă foarte importantă prin faptul că a fost scoasă din pericolul de a deveni ruină. Între timp, prin demersurile care s-au făcut, s-a ajuns la obţinerea unei finanţări. Problemele legate de această construcţie sunt multiple. Nu se văd avariile foarte grave pe care le are în structura interioară. Când am intervenit la acoperiş, la baza turlelor am descoperit că doar o treime din reazem era în funcţiune. O altă problemă este starea de măcinare a pietrelor între ele. Prima măsură va fi aceea de a restabili legătura materiei originale, urmând să se intervină cu elemente de înnobilare a structurii", a explicat prof. dr. ing. Vasile Dascălu. În final, părintele Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iaşi 1, şi-a exprimat bucuria că vor fi demarate lucrările de restaurare şi reconsolidare la Biserica "Sfântul Sava", "care este cartea de vizită a oraşului Iaşi şi legătura dintre generaţii".

Integrarea monumentului în circuitul turistic local şi regional

Proiectul "Reabilitarea şi integrarea turistică a ansamblului monument istoric "Sfântul Sava" Iaşi" este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Cod SMIS 3395. Proiectul se înscrie în patru linii strategice prin următoarele:

- realizează o investiţie în vederea reabilitării şi conservării patrimoniului cultural al oraşului Iaşi: ansamblul monument istoric "Sfântul Sava" Iaşi;

- contribuie la valorificarea potenţialului turistic al oraşului Iaşi prin crearea premiselor pentru integrarea în circuitul turistic intern şi internaţional al unui obiectiv turistic care face parte din centrul istoric al Iaşului;

- creează premisele dezvoltării unui cluster de atracţii turistice prin corelarea cu alte iniţiative de reabilitare şi valorificare a unor monumente istorice ce fac parte din vechiul centru istoric al Iaşului. Aceste iniţiative vor fi continuate de includerea monumentelor istorice în circuite turistice integrate;

- îmbunătăţeşte imaginea mediului urban (cu efecte pozitive asupra numărului de turişti atraşi) şi standardul de viaţă al locuitorilor judeţului Iaşi prin reabilitarea unui ansamblu monument istoric aflat în stare accentuată de degradare.

Principalele lucrări prevăzute pentru realizarea obiectivului de investiţii constau în: construcţii şi amenajări, inclusiv pictură bisericească (restaurare şi repictare - 1.650 mp), conservare şi restaurare mobilier, iconostas şi carte veche, consolidarea fundaţiei sfântului lăcaş, consolidarea zidurilor care alcătuiesc corpul bisericii cu elemente verticale din beton armat, consolidarea turlelor bisericii cu elemente care au avantajul că nu afectează elementele structurale existente, refacerea instalaţiilor electrice, restaurarea şi conservarea elementelor de arhitectură ale bisericii, turnului- clopotniţă şi zidului de incintă, amenajarea a două încăperi în turnul-clopotniţă ce vor găzdui punctul muzeal al bisericii, amenajarea vestigiilor arheologice, amenajare punct muzeal, consolidare şi conservare zid incintă, reamenajarea căii de acces, amenajarea unei suprafeţe de parcare în incinta ansamblului monument istoric, lucrări de restaurare şi conservare etc. Durata proiectului este de 29 de luni de la data începerii lucrărilor. Vor fi realizate intervenţii de urgenţă pentru execuţia de lucrări care să stopeze evoluţia spre colaps a monumentului. Proiectul, prin obiectivele sale, este parte a unui plan mai complex de investiţii ce are ca scop final reabilitarea ansamblului monument istoric "Sfântul Sava" Iaşi în vederea integrării monumentului în circuitul turistic local şi regional.

Ctitorie a călugărilor moldoveni din Ţara Sfântă

Biserica "Sfântul Sava", construcţie monumentală unică în Moldova în care se îmbină elemente arhitecturale bizantine, orientale, gotice moldoveneşti şi munteneşti, se înscrie ca una dintre cele mai impresionante şi mai vechi biserici, fiind reprezentativă, alături de Biserica Bărboi, Mănăstirea Golia şi Biserica Armenească, pentru "patrulaterul istoric" al oraşului Iaşi din primele decade ale secolului al XVI-lea. Primii ctitori au fost călugării moldoveni din Ţara Sfântă. Istoria Mănăstirii "Sfântul Sava" se împleteşte cu istoria Iaşilor, poate mai mult decât istoria oricărui alt edificiu bisericesc şi monument istoric al acestui bătrân oraş. Precum data întemeierii oraşului Iaşi se pierde în negura vremurilor străvechi, tot aşa şi data întemeierii Mănăstirii "Sfântul Sava" se ascunde în ceaţa veacului de întemeiere a statului centralizat al Moldovei. Biserica Mănăstirii "Sfântul Sava", în forma cea mai apropiată de înfăţişarea ei actuală, privită mai ales ca monument reprezentativ al tehnicii constructive şi artelor plastice medievale, are ca dată de naştere ziua de 4 august 1583, când Petru Şchiopul dăruieşte călugărilor "nişte case făcute de domnia noastră în târgul Ieşilor şi cu locul acestor case ca să dăinuiască acolo rugătorii noştri şi să-şi facă biserică". A fost o danie conferită cu acordul mitropolitului Sucevei, Teofan, al episcopului de Rădăuţi, Gheorghe, "şi al întregului sfat", donaţia subliniind nu numai importanţa deosebită a actului în sine, dar şi perspectiva unei creşteri şi dezvoltări economice înfloritoare în următoarele decenii, patrimoniul mănăstirii îmbogăţindu-se cu numeroase moşii, case în târg, dughene, vii, bălţi, mori şi chiar vamă proprie. După secularizarea din 1864, Biserica "Sfântul Sava" a rămas sub îngrijirea unui custode, iar odată cu aplicarea Legii clerului mirean a devenit biserică parohială având filiale biserica Mănăstirii "Dancu" şi Biserica "Sfântul Dumitru Balş". În 1951 parohia "Sfântul Sava" şi-a încetat activitatea, aceasta fiind reluată după evenimentele din 1989.

Renovări de-a lungul timpului

Vechimea ansamblului monument istoric, precum şi factorii de mediu au făcut necesare, de-a lungul timpului, realizarea a numeroase lucrări de reabilitare şi conservare. Astfel, incendiul de mari proporţii izbucnit în Iaşi, în aprilie 1616, a distrus 18.400 de case din cele 20.000 câte număra atunci urbea medievală. Evident, de pe urma dezastrului a avut de suferit şi Ansamblul monahal de la "Sfântul Sava", fapt ce a impus reînnoirea din temelii, în deceniile următoare, în primul rând a bisericii mănăstirii. Acest lucru s-a întâmplat în anul 1625, când biserica a fost "zidită şi înnoită". În anul 1676, voievodul Antonie Ruset a ridicat un zid de piatră din care astăzi se mai păstrează doar o parte. Deşi distrusă în timp şi restaurată ori renovată în anii 1820, 1832, 1844, 1862 şi 1878-1879, biserica şi-a păstrat caracterul original al stilului bizantin al secolului al XVII - lea, unic în arhitectura moldovenească. Chiar şi reparaţiile din secolul al XIX-lea, care au adus o serie de schimbări clădirii de tip oriental, precum uşa de intrare dinspre vest, cafasul sau mutarea cu un metru în interior a catapetesmei, au menţinut specificul ei basilical. Lucrările de restaurare recente au început în 1997-1998, lucrări de intervenţie de urgenţă care au fost însă oprite în repetate rânduri, din lipsă de fonduri. Degradarea accentuată a ansamblului monument istoric "Sfântul Sava" a determinat conturarea unui plan complex de investiţii în vederea reabilitării bisericii, includerii în circuitul turistic şi valorificării potenţialului turistic al acesteia.

Paraclis al Institutului Social-Caritativ "Diaconia"

În prezent, parohia "Sfântul Sava" are 600 de familii şi este păstorită din luna februarie a anului 2005 de pr. Narcis Constantin Axinte. Biserica "Sfântul Sava" a primit printr-o decizie mitropolitană statutul de paraclis al Institutului Social-Caritativ "Diaconia" din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care cuprinde Sectorul de Asistenţă Socială "Diaconia" şi Fundaţia "Solidaritate şi Speranţă". Sectorul de Asistenţă Socială "Diaconia" şi Fundaţia "Solidaritate şi Speranţă" cuprind mai multe structuri (2.000 m pătraţi spaţii utile) social-filantropice, consiliere, activitate educativă, acordare ajutoare de urgenţă, asistenţă socială primară şi specializată precum Centrul de intervenţie în prevenirea SIDA şi a violenţei în familie, Grădiniţa "Buna Vestire", Centrul de asistenţă social-medicală şi îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice, Şcoala postliceală pentru pedagogi de recuperare "Olga Sturdza", Centrul de prevenţie, consiliere, suport şi asistenţă în sfera sănătăţii reproducerii şi a relaţiilor de cuplu pentru tineri "InfoAdolescent", Centrul de zi pentru copii "Sfânta Marina", Centrul de prevenţie, consiliere, reabilitare şi terapie ocupaţională pentru persoanele dependente de alcool şi droguri, Cantina socială "Sfântul Sava", precum şi Centrul de studii interdisciplinare în religie şi în ştiinţă. Biserica "Sfântul Sava" este singurul lăcaş de cult din Iaşi unde se asigură asistenţă religioasă persoanelor cu dependenţă de alcool şi droguri, bătrânilor şi copiilor dezavantajaţi social, iar membrilor comunităţii persoanelor cu deficienţă de auz şi vorbire din Iaşi (800 de persoane) li se traduc slujbele bisericeşti în limbaj mimico-gestual. În Biserica "Sfântul Sava" din Iaşi se găsesc din anul 1998 moaştele Sfântului Mucenic Trifon şi ale Sfintei Muceniţe Marina. Programul liturgic se desfăşoară conform tradiţiei Bisericii, cu specificul perioadelor de post, când se intensifică pregătirea spirituală. Sfintele slujbe sunt oficiate de pr. paroh Narcis Constantin Axinte, împreună cu pr. Mihai Prodan, inspector în cadrul Sectorului social-filantropic "Diaconia" al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Răzvan Puiu Aonofriesei, referent pentru comunitatea surdo-muţilor, şi cu diac. Sorin Adrian Mihalache, asistent universitar la Facultatea de Teologie "Dumitru Stăniloae" din Iaşi şi secretar general al Centrului de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie şi Ştiinţă al Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi.

Hramul Bisericii "Sfântul Sava"

Biserica Ortodoxă l-a pomenit ieri pe Sfântul Sava cel Sfinţit. Programul liturgic al Bisericii "Sfântul Sava" din Iaşi, care şi-a cinstit ocrotitorul, a început sâmbătă seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia care a fost oficiată de arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi. La final, arhim. Dosoftei a vorbit despre viaţa Sfântului Sava cel Sfinţit, care s-a nevoit în Ţara Sfântă. În continuare, părintele protopop Constantin Andrei a apreciat lucrarea misionară a părintelui paroh Narcis Axinte, făcând referire la eforturile depuse în ultimii ani la Biserica "Sfântul Sava". La final, pr. Narcis Axinte a mulţumit preoţilor şi credincioşilor care au fost prezenţi la slujba din ajunul hramului, îndemnând la intensificarea rugăciunii pe perioada cât sfântul lăcaş va fi în renovare.

Niciun comentariu: