joi, 30 decembrie 2010

Se ridică peşteră sfântă în inimile şi în oraşul sucevenilor

Catedrala "Naşterea Domnului" din municipiul Suceava şi-a serbat pe 25 decembrie hramul. Lucrările acestui sfânt lăcaş, începute după 1990, se apropie de final.

Catedrala "Naşterea Domnului" din Suceava şi-a serbat de Crăciun hramul. Programul liturgic a început vineri seara cu oficierea Utreniei şi a continuat sâmbătă cu Sfânta Liturghie. Corul Catedralei a susţinut la final un concert de colinde. Cu acest prilej s-au împărţit daruri copiilor şi bătrânilor. În ce de-a doua zi de Crăciun, Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul parohiei "Naşterea Domnului". "A participat un sobor numeros de preoţi format din preoţii consilieri ai Centrului eparhial Suceava, părinţii protopopi ai protopopiatelor Suceava 1 şi Suceava 2. Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen a ţinut un cuvânt de învăţătură şi a împărtăşit arhiereasca binecuvântare pentru truda şi osteneala lucrărilor care s-au realizat în acest an la Catedrala "Naşterea Domnului" din Suceava. La acest eveniment a luat parte şi domnul Ioan Lungu, primarul municipiului Suceava, care a ajutat şi ajută la construcţia Catedralei ca un adevărat creştin", a declarat părintele paroh Petru Argatu.

Biserică de mari dimensiuni, ridicată în ultimii 20 de ani

Parohia "Naşterea Domnului" din Suceava a fost înfiinţată în anul 1990. Atunci a fost ridicat Paraclisul "Naşterea Domnului", unde se oficiază în prezent sfintele slujbe. Construcţia impunătoarei biserici a început în anul 1991, iar lucrările continuă în prezent. Lăcaşul de cult are 70 de metri lungime şi 82 de metri înălţime. Construcţia de la cota -4,5 metri a pornit în anul 1999, de când a fost numit paroh părintele Petru Argatu. S-au ridicat turlele, crucile, s-a tăbluit, apoi s-a finisat la interior şi exterior până la cota ^84 de metri. De asemenea, s-a pus şarpanta mare peste nava bisericii şi s-a acoperit cu tablă. Demisolul sfântului lăcaş este compartimentat, aici urmând a funcţiona o sală de studiu, bibliotecă, un muzeu şi câteva birouri parohiale. "Au fost ani grei, am întâmpinat probleme cu terenul pe care este amplasată Catedrala. Preoţii care au păstorit înaintea noastră au căutat să rezolve aceste probleme. Fondurile necesare au provenit în mare parte de la enoriaşi, iar în ceea ce priveşte sprijinul din partea autorităţilor, cel mai mult am fost ajutaţi de Primăria municipiului Suceava. Din anul 2004 am avut sprijin şi de la Guvernul României. Este o lucrare foarte mare ce implică costuri pe măsură. În acest an au fost realizate finisajele pe turle, interior şi exterior pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi. Interiorul este pregătit pentru pictură", a explicat pr. paroh Petru Argatu. Cu toate că parohia "Naşterea Domnului" suportă cheltuieli mari pentru ridicarea Catedralei, de-a lungul anului se organizează acţiuni social-filantropice pentru ajutorarea celor nevoiaşi. Bătrânii săraci primesc bani pentru medicamente, hrană şi îmbrăcăminte. Persoanele care trec prin necazuri sunt sprijinite prin organizarea de colecte. Credincioşii, majoritatea vârstnici, sunt legaţi de biserică şi răspund nevoilor administrative pe care le are parohia, ajutând prin muncă la construcţia bisericii. În parohia "Naşterea Domnului" dimineaţa se oficiază slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie, iar seara se săvârşeşte slujba Vecerniei. În fiecare marţi seara credincioşii participă după Vecernie la slujba Acatistului, iar miercuri seara se oficiază Taina Sfântului Maslu. Vinerea dimineaţa după Sfânta Liturghie se săvârşeşte Taina Sfântului Maslu, iar seara se slujeşte Paraclisul Maicii Domnului. "Căutăm să zidim biserica din sufletele credincioşilor nu doar prin sfintele slujbe, ci şi prin Taina Spovedaniei, prin vizitele pastorale pe care le facem frecvent, întărindu-i, învăţându-i, ajutându-i cu cele de care au nevoie şi ceea ce-i frământă din punct de vedere sufletesc", a adăugat pr. paroh Petru Argatu.

Trei preoţi fraţi cu aceleaşi aspiraţii sfinte

În derularea programului liturgic şi construirea Catedralei "Naşterea Domnului" din Suceava este implicat, alături de pr. paroh Petru Argatu, pr. Gavriil Argatu şi pr. Ştefan Argatu. Cei trei preoţi au tăiat şi au stivuit cu mâinile lor întreaga masă lemnoasă pentru schelele din interior şi exterior necesare la construcţia sfântului lăcaş. "Suntem pe aceeaşi latură sufletească pentru că avem aceiaşi părinţi şi vedem problemele la fel. Împreună ne ocupăm de sfintele slujbe din fiecare zi, de procurarea materialelor sau de lucrul efectiv în şantier. Fiecare dintre noi caută să-şi facă datoria aşa după cum este rânduiala şi chemarea noastră de preoţi, pentru a zidi atât biserica din sufletul credincioşilor, cât şi cea din zid în care să ne putem ruga", a spus pr. Petru Argatu.

Cei care doresc să-şi înscrie numele printre ctitorii Catedralei "Naşterea Domnului" din Suceava au la dispoziţie contul: RO08BTRL03401205I41937XX deschis la Banca Transilvania, sucursala Suceava.

Niciun comentariu: