miercuri, 24 iunie 2009

Ocrotitorul Moldovei a fost cinstit la Suceava

Mii de credincioşi din toată Moldova au participat ieri la slujba Sfintei Liturghii oficiată la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“ de trei ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Slujba arhierească a fost urmată de procesiunea cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou pe străzile oraşului Suceava

Creştinii ortodocşi au sărbătorit ieri Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi aducerea moaştelor Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. Cu acest prilej, la mănăstirea închinată Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, ale cărui moaşte se află în acest sfânt lăcaş, a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjuraţi de un sobor de 33 de preoţi şi diaconi. La această sărbătoare au participat mii de credincioşi din Moldova, dar şi din ţară, care s-au rugat în cadrul slujbei Privegherii care a avut loc marţi seara începând cu ora 18:00, a Aghezmei, a Sfântului Maslu şi a Acatistului Sf. Ioan cel Nou de la Suceava şi al Mântuitorului Iisus Hristos, care au avut loc ieri dimineaţă înainte de Sfânta Liturghie.

Moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, purtătoare de Duh Sfânt

După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre modelul de sfinţenie al Sf. Ioan cel Nou şi despre semnificaţia pericopei evanghelice citite în cadrul slujbei. „Prăznuim astăzi pe de o parte naşterea unui om, iar pe de altă parte cinstim trupul plin de duh sfânt al celui care prin moarte de martir a plecat de la noi în împărăţia cerurilor, rămânând în acelaşi timp cu trupul său plin de Duhul Sfânt printre noi. Naşterea Sf. Ioan Botezătorul şi Aducerea Moaştelor Sf. Ioan cel Nou de la Suceava se unesc sub puterea aceluiaşi Sfânt Duh. În textul Sfintei Evanghelii de astăzi Îngerul Gavriil îi spune preotului Zaharia «şi pruncul care se va naşte plin va fi de Duhul Sfânt încă din pântecele maicii sale». Moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava atrag an de an mulţime de popor pentru că sunt purtătoare de Duh Sfânt. Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a fost plin de Duh Sfânt în timpul vieţii şi, prin trupul său, şi după moarte“, a spus Mitropolitul Teofan.

Simţirile credinţei

Miile de credincioşi care au venit la hramul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava“ s-au închinat la moaştele celui care ocroteşte Moldova de peste 600 de ani şi s-au rugat pentru sănătate, iertare de păcate şi spor. „M-am închinat la moaştele Sf. Ioan cel Nou pentru că suntem creştini şi pentru că aşa e obiceiul. Vin la această sărbătoare de mai mulţi ani. Am simţit mereu ajutorul Sf. Ioan cel Nou, dar şi al altor sfinţi, atunci când m-am rugat lor ca să mijlocească în faţa lui Dumnezeu“, a declarat Niculina Şchiopu din comuna Baia, judeţul Suceava. „M-am rugat pentru sănătate, linişte sufletească, pentru un trai mai bun în ţară şi pentru toată lumea, mai ales pentru cei care sunt bolnavi. Vin mereu la racla Sf. Ioan cel Nou pentru a mă ruga. Dimineaţă stăteam la rând şi spuneam că îmi este frig sau cald, dar prin rugăciunile Sf. Ioan m-am întărit şi am căpătat o linişte sufletească. Dacă te rogi cu credinţă, se poate simţi mireasma ce o răspândesc moaştele Sf. Ioan şi mai mult de atât, toate dorinţele se îndeplinesc“, a mărturisit Voica Brumă din Paşcani. „Am venit la această sărbătoare pentru a mă ruga pentru sănătate, spor, ajutor şi întărire în credinţă. Este al treilea an de când vin la acest hram, de fiecare dată simţind o pace în suflet“, a afirmat Mugurel Edu din Botoşani.

Sfântul Ioan, inconjurat de mii de pelerini pe străzile Sucevei

Hramul Catedralei arhiepiscopale din Suceava a adunat şi în acest an peste 10.000 de credincioşi din ţară dar şi din străinătate. Aşa cum este tradiţia, pelerinii au venit să se închine la racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, să participe la slujbele dedicate acestei sărbători şi pentru a participa la pelerinajul ce are loc după oficierea Sfintei Liturghii.

În ziua de 24 iunie când serbăm Naşterea Sf. Ioan Botezătorul şi Aducerea Moaştelor Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, pelerini din toată ţara se îndreaptă către Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou din Suceava, care adăposteşte de peste 600 de ani moaştele celui care a dat şi hramul acestui sfânt lăcaş. Credincioşii nu au fost niciodată împiedicaţi de ploaie, frig sau caniculă să participe la cea mai mare sărbătoare a Sucevei. După Sfânta Liturghie oficiată de către Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a avut loc procesiunea cu racla moaştelor Sf. Ioan cel Nou. În sunetul clopotelor soborul de preoţi şi diaconi, urmaţi de ierarhi s-au îndreptat către baldachinul amenajat în curtea Catedralei arhiepiscopale iar de acolo au mers în pelerinaj pe traseul: Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“ - Biserica „Sfânta Înviere“ -Biserica „Sfântul Gheorghe“-Mirăuţi - Biserica „Sfântul Dumitru“ - Biserica „Sfântul Nicolae“ - Catedrala „Naşterea Domnului“ - Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ - Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“.

Cântări, acatiste şi rugăciuni de-a lungul pelerinajului

Înaintea procesiunii s-a aflat un monah, care a bătut pe tot parcursul traseului toaca, fiind urmat de icoana Sf. Ioan cel Nou, de cea a Naşterii Sf. Ioan Botezătorul, de prapuri şi cruci, purtate de câţiva bărbaţi, vestind astfel venirea sfintelor moaşte. Unii credincioşi au sărutat cele două icoane şi au trecut pe sub ele, făcându-şi cruce şi rugându-se celor doi sfinţi pentru sănătate. Înaintea raclei împodobite cu un veşmânt de culoare roşie, purtată pe umeri de zece preoţi s-au aflat IPS Teofan, IPS Teodosie IPS Pimen şi soborul de preoţi şi diaconi. Pe parcursul traseului s-a cântat “Sfinte Dumnezeule”, troparul Sf. Ioan cel Nou dar şi ale imne religioase. Sute de credincioşi au s-au aşezat de o parte şi de alta a străzilor pe unde au trecut sfintele moaşte iar alţii de la balcoanele blocurilor au ţinut lumânări aprinse în mâini rostind în taină rugăciuni către cel care mijloceşte, alături de ceilaţi sfinţi ocrotitori ai Moldovei, înaintea Tronului Ceresc. La fiecare biserică în dreptul cărora racla cu sfintele moaşte s-a oprit, ierarhii au fost întâmpinaţi de preoţii slujitori cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce, rostindu-se câte o ectenie mare. Clopotele acestor sfinte lăcaşuri au bătut până când convoiul a ajuns la următorul lăcaş de rugăciune. Clericii care au luat parte la pelerinaj i-au binecuvântat de-a lungul traseului pe credincioşi care au fost stropiţi cu Aghiazmă. Dacă unii participanţi la procesiune au cântat, alţii au citit Acatistul Sfântului Ioan cel Nou. Acest lucru l-au făcut şi un grup de ucraineni, care citeau acest acatist în limba lor.

“Sf. Ioan cel Nou şi-a adunat singur oamenii”

Pelerinii, “care au dat toată frumuseţea Sfintei Liturghii”, după cum a menţionat IPS Pimen la finalul programului liturgic citându-l pe vrednicul de pomenire PF Părinte Patriarh Teoctist, veniţi din mai multe zone ale ţării la hramul Sf. Ioan cel Nou şi-au manifestat evlavia participând în număr mare la procesiunea ce a duart aproximativ două ore. “Am venit la Sf. Ioan să mă rog pentru sănătate şi pentru toată lumea. Este o mare sărbătoare pentru noi, mai ales că astăzi este prăznuit şi Sf. Ioan Botezătorul care la botezat pe Domnul Iisus”, a spus Tatiana Grigore din localitatea Rozavlea, judeţul Maramureş. “Vin de foarte mulţi ani la Sf. Ioan pentru că mi se îndeplinesc toate rugăminţile faţă de Dumnezeu. Sf. Ioan este unul din cei mai buni ocrotitori care ne ajută în toate problemele. Am venit de ieri (n.r. marţi) dimineaţă la această sărbătoare şi pe tot parcursul slujbelor care au avut loc m-am rugat pentru sănătate, iertare de păcate, mântuire. Cred ca acest pelerinaj este unul din cele mai frumoase din toată ţara. Se vede că Sf. Ioan cel Nou şi-a adunat singur oamenii”, a explicat Nuţa Tăbăranu din Iaşi. “Am venit la aceste pelerinaj pentru a mă ruga pentru sănătate, bucurie şi pentru reuşita la examene a copiilor. Este foarte frumos acest pelerinaj şi venim pentru ca Dumnezeu să ne ajute la toate celea. Am venit la Suceava de ieri după-amiaza pentru a participa la toate slujbele dedicate acestui hram. Este prima dată când vin la acest pelerinaj. Sper ca de acum să nu mai lipsesc niciodată de la acest hram”, a mărturisit Floarea Doce, din localitatea Tălciu, judeţul Bistriţa Năsăud. “Când e ziua de prăznuire a Sf. Ioan particip cu multă credinţă la slujbă şi mai ales la acest pelerinaj. Este un lucru minunat faptul că sfintele moaşte sunt scoase pe străzile Sucevei în prezenţa a unui număr atât de mare de oameni”, a declarat Doru Tofan din Suceava.

Niciun comentariu: