miercuri, 10 iunie 2009

Centenarul sfinţirii Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Ciurea

Biserica „Sf. Nicolae“ din localitatea Ciurea, Protopopiatul Iaşi 2, a aniversat în urmă cu două zile, de sărbătoarea Sfintei Treimi, 100 de ani de la sfinţire. Cu acest prilej a fost săvârşită slujba Sfintei Liturghii, la care au participat sute de credincioşi.

Programul liturgic cu prilejul împlinirii unui veac de când Biserica „Sf. Nicolae“ din Ciurea a fost sfinţită a început cu oficierea slujbei Utreniei, a Acatistului Sfintei Treimi şi a continuat cu Sfânta Liturghie, săvârşită de pr. Mihai Secrieru, slujitor la Biserica „Izvorul Tămăduirii“ din cartierul ieşean Nicolina, înconjurat de un sobor de 17 preoţi. La finalul Sfintei Liturghii a avut loc o slujbă Te Deum. Răspunsurile din cadrul Sfintei Liturghii au fost date de membrii Corului „Sanctus“ al Catedralei mitropolitane din Iaşi, dirijat de Costel Mirel Nichita. La această sărbătoare au participat, cu mare bucurie în suflete, pentru a primi binecuvântarea Preasfintei Treimi sute de credincioşi din parohia Ciurea. „Această aniversare a fost pregătită de anul trecut de credincioşii parohiei noastre, având sprijinul autorităţilor locale. Biserica noastră întreţine o bună colaborare cu Primăria Ciurea încă de la ridicarea sfântului lăcaş. Întotdeauna, autorităţile locale au sprijinit biserica în organizarea marilor sărbători“, a spus pr. paroh Gheorghe Isache. După slujba de mulţumire, părintele paroh a amintit de vrednicia înaintaşilor săi care au slujit la Biserica „Sf. Nicolae“. „Pr. Nicolae Popovici, cel care a ctitorit sfântul lăcaş, a fost un constructor de biserici şi un bun păstor, pr. Vasile Teleman a fost un om al rânduielii, al duhovniciei, cu deosebite calităţi muzicale, iar pr. Vasile Bostan, care a ieşit la pensie la vârsta de 85 de ani, a fost un om al filantropiei“, a mai adăugat actualul slujitor de la Ciurea, care a amintit, de asemenea, că biserica a fost ridicată de acelaşi constructor care a ridicat Catedrala episcopală din Constanţa.

Slujba de resfinţire va avea loc anul viitor

Biserica „Sf. Nicolae“ a fost construită de către arhitectul italian Carlos Scolari între anii 1904-1909, pe locul unui alt lăcaş de cult din lemn, care, din cauza vitregiilor vremii, s-a dărâmat. A fost împodobită cu pictură în stil neoclasic de către pictorul Gheorghe Ionescu din Iaşi, ucenic al pictorului Gheorghe Tattarescu. Este construită în formă de navă, cu o turlă mare în mijloc, în 1909 fiind considerată cea mai frumoasă şi cea mai mare biserică din ţară. După cum menţionează Cartea de Aur a bisericii, la sfinţirea sfântului lăcaş au venit foarte mulţi oameni din oraşul Iaşi. De-a lungul timpului, rezistenţa sfântului lăcaş a fost afectată atât de cutremure, cât şi de faptul că se află în apropierea liniei de cale ferată. În ultimii ani au avut loc ample lucrări de restaurare, s-a ridicat o casă praznicală modernă, iar în perioada următoare se va construi un agheasmatar. „Aşteptăm ca, anul viitor, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan să binecuvinteze, prin oficierea slujbei de sfinţire, osteneala credincioşilor noştri, care au ajutat la înfrumuseţarea bisericii. Vrem să construim un agheasmatar atât pentru slujba din ziua resfinţirii, cât şi pentru slujba din noaptea de Paşti, de Bobotează sau de hram“, a completat pr. paroh.

Un comentariu:

Ioan Bistriteanul spunea...

Un blog interesant, ajutător sufletului.