marți, 23 iunie 2009

Hristos împărtăşit copiilor şi părinţilor, la Negreşti

Parohiile Negreşti I şi Negreşti II, judeţul Neamţ, Protoieria Piatra-Neamţ, au organizat sâmbătă, 20 iunie 2009, la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, o cateheză demonstrativă cu accent recapitulativ în cadrul Proiectului „Hristos împărtăşit copiilor“.

Alături de copiii care iau parte la orele de cateheză, la evenimentul desfăşurat sâmbătă la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ au participat şi tinerii înscrişi în corul bisericesc, dar şi părinţii copiilor, precum şi alţi invitaţi care s-au implicat în în acest proiect catehetic. Cateheza condusă de cei doi preoţi ai parohiilor nemţene, Vasile Solomon şi Leonte Lehaci, a debutat cu o rugăciune şi s-a axat pe poezii cu conţinut intuitiv, prin care s-a parcurs Vechiul şi Noul Testament, cu următoarele teme: Facerea lumii, Noe, Avraam, Cina cea de Taină, Sfânta Liturghie, Învierea Mântuitorului, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt. După fiecare expunere a avut loc o explicaţie din partea copiilor coordonaţi de cei doi preoţi. A urmat derularea unui slide cu fotografii din cadrul catehezelor, care a fost urmărit de întreaga asistenţă, prezentat de părintele Leonte.

Concurs de iconografie şi concert religios

Două dintre surprizele acestei manifestări au fost reprezentate de concursul de iconografie, jurizat de o comisie formată din: Mihaela Humă, profesor de educaţie plastică, Claudiu-Mihail Preda, absolvent al Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, Andrei Dogaru, absolvent al Seminarului Teologic „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Piatra-Neamţ, Florin Zaharia, absolvent al Liceului de Artă „Victor Brauner“ din Piatra-Neamţ, şi pr. Zaharia Ştefan, coordonator în cadrul Proiectului „Hristos împărtăşit copiilor“ în Protopopiatul Piatra-Neamţ, dar şi de concertul de muzică religioasă oferit de corul organizat de părintele paroh.

Fişă cu activitatea spirituală din timpul vacanţei

Activitatea copiilor din cadrul Proiectului „Hristos împărtăşit copiilor“ continuă şi în vacanţă, întrucât pr. Leonte a oferit fiecărui copil un caiet şi o fişă orientativă, ca model de alcătuire, pe care copiii, îndrumaţi de părinţi sau bunici, să le completeze cu activitatea lor spirituală din timpul verii. Întrucât numărul tinerilor în parohie creşte pe timpul vacanţei de vară, parohii de la Negreşti I şi II s-au gândit şi la un program catehetic pentru această perioadă, care se va concretiza în organizarea de colocvii, seminarii, cu vizionare de materiale media (în cooperare cu şcoala din localitate). Toţi participanţii la manifestarea cultural-religioasă au primit distincţii pentru rezultatele deosebite obţinute la concursul de pictură şi desen din cadrul proiectului, diplome de participare la programul catehetic, iar premianţii concursului - diplome de merit şi premii. „Munca şi implicarea copiilor s-a concretizat într-o activitate frumoasă şi folositoare, care se preconizează a fi extinsă din toamnă. Grupul cateheţilor este astăzi mic, 16, acestora adăugându-li-se cei 20 de corişti. Am încercat ca, prin pelerinajele organizate, dar şi prin diferitele activităţi la nivel local, să atragem copiii şi tinerii şi, în aceeaşi măsură, şi pe părinţii lor către Hristos, pe Care să-L împărtăşim tuturor“, ne-a declarat pr. Leonte Lehaci. Mulţumirea cu care coordonatorii proiectului i-au înconjurat pe copii, admiraţia şi consideraţia părinţilor şi felicitările adresate de către toţi invitaţii au împlinit tabloul unei manifestări desăvârşite de rugăciunea finală şi de Vecernia zilei. (pr. Ştefan ZAHARIA)

Niciun comentariu: