luni, 15 iunie 2009

Biserici cu hramul „Tuturor sfinţilor“ în Arhiepiscopia Iaşilor

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte mâine Duminica tuturor sfinţilor. Mai multe lăcaşuri din Arhiepiscopia Iaşilor sunt închinate acestei mari sărbători. Mănăstirea Bucium din judeţul Iaşi îşi va serba hramul. Aşezământul monahal de la Bucium datează din a doua jumătate a sec. al XIX-lea, fiind, mulţi ani, metoc al Schitului Prodromu.

Şi la Mănăstirea Almaş din judeţul Neamţ va fi mâine sărbătoare. Sfântul lăcaş a fost construit din piatră în anul 1821, fiind ctitoria familiei logofătului Balş. Această ctitorie a fost continuată prin zidirea pronaosului de către domnitorul Constantin Mavrocordat, care înzestrează mănăstirea cu mai multe proprietăţi şi moşii.

Tot mâine îşi serbează hramul Biserica Banu din Iaşi. Atestată documentar în anul 1638, în perioada domniei lui Vasile Lupu, Biserica Banu a fost arsă în timpul invaziei cazace din acea vreme, fiind mai apoi construită din piatră în jurul anului 1800 de către mitropolitul Iacob Stamate. Biserica Banu face parte din patrimoniul cultural naţional, păstrând până astăzi obiecte de cult de o importanţă deosebită. În prezent, Biserica Banu din Iaşi se află într-un proces de consolidare şi restaurare.

Niciun comentariu: