Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjuraţi de un sobor de 28 de preoţi şi diaconi, au târnosit, în prima duminică după Rusalii, Biserica „Tuturor sfinţilor“ din parohia Bereşti. La această sărbătoare au participat atât ctitorii sfântului lăcaş, Doru şi Maria Muha, cât şi numeroşi credincioşi care I-au mulţumit lui Dumnezeu şi tuturor sfinţilor pentru că i-au ajutat să-şi ridice biserică. După ce au asistat la slujba de sfinţire, toţi credincioşii, bărbaţi şi femei, s-au închinat în sfântul altar. În cadrul Sfintei Liturghii, oficiată pe un podium amenajat în curtea bisericii, PS Calinic Botoşăneanul a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre semnificaţia sfinţirii unui lăcaş de cult. De asemenea, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor a subliniat importanţa bisericii în viaţa unei comunităţi.
Sfânt lăcaş construit ca mulţumire adusă lui Dumnezeu
Biserica „Tuturor sfinţilor“ din Bereşti a fost ridicată la iniţiativa lui Doru Muha, prin firma MUHA SRL din Suceava. După cum ne-a relatat Maria Muha, sfântul lăcaş care a fost sfinţit în urmă cu trei zile reprezintă o mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite. „Mulţumim lui Dumnezeu că am reuşit să ridicăm această biserică închinată tuturor sfinţilor, oferind-o în dar Preasfintei Treimi şi comunităţii din parohia Bereşti. Sperăm şi credem că acest sfânt lăcaş va ajuta la înmulţirea dragostei şi a credinţei celor care se vor închina în el. Am ridicat această biserică pentru a mulţumi lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra familiei noastre. Avem o mare dragoste faţă de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, faţă de Maica Domnului şi faţă de sfinţi. Am ales acest hram în urma consultării cu PS Calinic Botoşăneanul, care este şi duhovnicul nostru. De acum, urmează lucrările de pictură, ce a fost mai anevoios s-a realizat“, a spus Maria Muha.
Proiecte de viitor în parohia Bereşti
Construcţia Bisericii „Tuturor sfinţilor“ din Bereşti a început în anul 1994, în prezent executându-se lucrările de pictură. În localitate mai există o biserică, ridicată în urmă cu 80 de ani, care se află în stadiu de degradare. „Cu sprijinul credincioşilor, vrem să renovăm vechea biserică, pentru a rămâne, în continuare, loc de rugăciune pentru ei, fie şi numai la slujba hramului. Pe viitor, am vrea să ridicăm o clopotniţă şi o casă praznicală“, a menţionat preotul paroh Costel Cobzaru. Enoriaşii din Bereşti au pregătit o agapă creştină pentru toţi credincioşii prezenţi la programul liturgic, care a încheiat sărbătoarea parohiei lor. Preotul paroh ne-a mărturisit că, în cei aproape doi ani de când i s-au încredinţat spre păstorire credincioşii din Bereşti, a încercat să se apropie sufleteşte cât mai mult de aceştia şi să-i unească. „Încercăm să-i ajutăm nu numai sufleteşte, ci şi din punct de vedere material, mulţi dintre enoriaşi având posibilităţi materiale limitate“, a mai adăugat parohul comunităţii din Bereşti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu