sâmbătă, 6 iunie 2009

Dezbatere pe tema „Contracepţie şi avort“, iniţiată de ASCOR Iaşi

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români - filiala Iaşi a organizat joi, 4 iunie 2009, în Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului Eparhial Iaşi, o dezbatere pe tema „Contracepţie şi avort“. Dezbaterea a avut loc în cadrul Programului „1 iunie - Ziua copilului născut şi nenăscut“, prin Proiectul „Dreptul la viaţă“ al ASCOR, filiala Iaşi.

La dezbaterea „Contracepţie şi avort“, moderată de pr. asist. dr. Ioan Valentin Istrati, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, au participat prof. dr. Pavel Chirilă, preşedintele Asociaţiei Filantropice Medicale „Christiana“ din Bucureşti, pr. Ioan Antoci, misionar în cadrul Spitalului Municipal de Urgenţe Roman, dr. Pintilie Radu, medic specialist ginecolog, Maternitatea „Cuza-Vodă“ din Iaşi, pr. prof. dr. Ioan Teşu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, pr. Dumitru Carp, paroh la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ Bucium, din Protopopiatul Iaşi 2, avocat Cezar Axinte, Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Constanţa, Bogdan Alexandru Popescu, coordonatorul Proiectului „Dreptul la viaţă“, şi pr. Dănuţ Damaschin, misionar în cadrul Maternităţii „Cuza-Vodă“, Iaşi.

„Dacă o femeie moare la naştere, este mântuită“

În deschiderea întrunirii, pr. asist. dr. Ioan Valentin Istrati a afirmat că viaţa unui copil începe în momentul în care este conceput. Mai mult de atât, copilul poate auzi sau comunica. „Copilul născut sau nenăscut este fiu al lui Dumnezeu după har. Viaţa intrauterină este viaţă adevărată. Copilul nenăscut poate simţi, poate auzi, poate comunica cu cei din jurul său“, a explicat pr. asist. dr. Ioan Valentin Istrati. Prof. dr. Pavel Chirilă a făcut referire, în cuvântul său, la textul din Sfânta Scriptură care spune că femeia se mântuieşte prin naşterea de prunci. „Toţi duhovnicii pe care i-am întrebat m-au trimis la versetul biblic care spune că femeia se mântuieşte prin naştere de prunci. Dacă o femeie moare la naştere, este mântuită. Sfântul Maxim Mărturisitorul a lămurit o dispută cu privire la trimiterea sufletului în noua persoană. Argumentele teologice şi filosofice ale acelei vremi au demonstrat că sufletul este trimis de Dumnezeu în momentul unirii celor două celule. Atunci apare persoana umană“, a spus prof. dr. Pavel Chirilă.

„Viaţa omului începe de la zămislire“

Avocatul Cezar Axinte a explicat faptul că dreptul la viaţă nu poate fi dat de legiuitor, iar, din punct de vedere juridic, pentru ca o persoană să poată fi ucisă trebuie ca mai întâi, în mentalul colectiv, să se producă o degradare. „Această degradare s-a produs prin mai multe manipulări verbale succesive. Dacă acceptăm termenul juridic de «drept la viaţă», ar însemna că cineva ne dă acest drept. Acest drept nu poate fi dat de cel care făureşte legea. Acesta nu este un drept, ci este un bun care poate fi dat numai de acela care poate să-l şi ia. Antonimul vieţii nu este moartea, ci nefiinţa. Pentru a putea să ucizi un om trebuie să-i dai o definiţie de sub-om, adică să nu aibă caracteristici umane“, a subliniat avocatul Cezar Axinte.

Spitalul din Roman, primul din România unde nu se mai fac avorturi

Pr. prof. dr. Ioan Teşu a tras un semnal de alarmă afirmând, în urma prezentării unei statistici privitoare la numărul de avorturi din România şi din lume, că familia se află într-o perioadă de criză. „O statistică de săptămâna trecută arată că 58% dintre românce au săvârşit măcar un avort, că 32% dintre ele au făcut două avorturi, 29% au făcut între trei şi cinci avorturi şi puţin peste 12% au făcut peste cinci avorturi. Anual, în lume se fac între 30 şi 55 de milioane de avorturi, iar la fiecare 30 de secunde este avortat un copil. Ne aflăm într-o plină perioadă de criză a familiei; în urmă cu trei luni de zile, citeam opinia unui parlamentar britanic, care considera cuplurile care nasc mai mult de doi copii ca fiind iresponsabile“, a spus pr. prof. dr. Ioan Teşu. La masa rotundă a luat cuvântul şi pr. Ioan Antoci, care a mărturisit cum a reuşit să convingă medicii de la Spitalul Municipal din Roman să nu mai facă întreruperi de sarcină. „Acest rezultat, ca primul spital din România unde nu se mai fac avorturi să fie la Roman, a fost obţinut prin colaborarea cu tot colectivul din spital. N-am făcut această acţiune cu termeni brutali. Le-am spus că nu sunt obligaţi să respecte legea. Legea nu obligă pe medici să facă avort, ci îi dă dreptul femeii să facă avort. În Spitalul din Roman existau cinci camere pentru «avort la cerere». Acum, acele camere au fost desfiinţate“, ne-a informat pr. Ioan Antoci.

În partea a doua a dezbaterii, studenţii prezenţi în Sala „Dr. Iustin Moisescu“ au adresat întrebări invitaţilor.

Niciun comentariu: