vineri, 5 iunie 2009

Examenul de competenţă profesională la seminariile teologice din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Elevii seminariilor teologice din ţară susţin la sfârşitul clasei a XII-a examenul de competenţă profesională. La seminariile teologice din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, examenul de competenţă profesională s-a desfăşurat luna trecută, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur“ din Huşi urmând să organizeze acest examen pe 9 iunie 2009.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ, lucrările de atestat au fost susţinute în perioada 25-27 mai 2009 de trei clase de absolvenţi, două clase la cursurile de zi şi o clasă la Secţia Teologie pastorală pentru monahi. La aceste examene s-au înscris 55 de absolvenţi. Ei au prezentat lucrări scrise la disciplinele Teologie dogmatică şi Studii biblice. Pe 26 mai, seminariştii au susţinut examen oral la disciplinele Omiletică-Catehetică, Tipic-Liturgică şi Muzică. „Am constatat că, pe lângă pregătirea teoretică, seminariştii au ajuns şi la un anume grad de maturizare duhovnicească“, a declarat pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ.

Lucrările de atestat la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Împ. Constantin şi Elena“ din Piatra Neamţ au fost susţinute în perioada 4-5 mai 2009. Comisia de evaluare, prezidată de pr. prof. Dan Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic de la Piatra Neamţ, l-a avut ca vicepreşedinte pe pr. lect. univ. dr. Mihai Vizitiu, în calitate de delegat eparhial. Pe 5 mai s-au desfăşurat probele practice la disciplinele Tipic bisericesc-Liturgică, Muzică bisericească şi Predică şi cateheză. La acest examen s-au înscris 17 elevi, fiind promovat de 16 dintre ei.

Profesori de la Facultatea de Teologie din Iaşi, în comisiile de examinare

Lucrările de atestat de la Seminarul Teologic Liceal „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Botoşani au fost susţinute de elevii de la Secţia Teologie pastorală (28 de elevi) şi Patrimoniu (25 de elevi), în perioada 18-19 mai 2009. La ambele secţii au fost respinşi câte doi candidaţi. Din comisia de examinare, condusă de pr. Grigore Diaconu, directorul seminarului, a făcut parte şi prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teşu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.

Elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“ din Dorohoi au susţinut lucrarea de competenţă profesională în perioada 18-19 mai 2009. În prima zi s-au susţinut lucrările scrise şi proba orală la disciplina Catehetică-Omiletică, iar a doua zi - probele Liturgică, respectiv Muzică. Delegatul Centrului Eparhial Iaşi a fost pr. conf. univ. dr. Ion Vicovan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. „Examenul de competenţă, la care au participat 18 elevi, le permite seminariştilor să se înscrie în rândul slujitorilor Bisericii şi, totodată, le conferă posibilitatea de a deveni voluntari în diferite acţiuni sociale, caritative, misionare“, a spus pr. prof. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic din Dorohoi.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi, 26 de seminarişti au susţinut luni, 1 iunie 2009, atestatul la Secţia Teologie pastorală şi 21 de elevi - la Secţia Patrimoniu. Comisia a fost formată din profesori de la Seminarul Teologic din Iaşi şi a fost condusă de pr. prof. Dragoş Bahrim, directorul seminarului. La Secţia Teologie pastorală, elevii au susţinut o temă de specialitate, subiectele fiind de Teologie dogmatică şi Teologie biblică şi o probă practică la Liturgică, Muzică bisericească şi Predică şi cateheză.

La Huşi, examenul de competenţă profesională se va desfăşura săptămâna viitoare

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Roman, examenul de competenţă profesională a fost susţinut de 25 de elevi din clasa a XII-a şi de 14 elevi de la frecvenţă redusă. Lucrările de atestat au fost prezentate pe 26 mai 2009, iar proba orală a avut loc pe 27 mai, la disciplinele Catehetică-Omiletică, Muzică bisericească, Tipic bisericesc-Liturgică. După cum ne-a relatat pr. prof. Ioan Bârliba, directorul seminarului, comisia de examinare a fost formată din profesorii seminarului.

Elevii Seminarului Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei“ din Suceava au susţinut lucrările de atestat în perioada 29-30 mai 2009. Pe 29 mai au avut loc probele practice la Omiletică-Catehetică, Tipic bisericesc-Liturgică şi Muzică bisericească, iar pe 30 mai au fost susţinute lucrările de specialitate din Dogmatică şi Studiul Vechiului şi Noului Testament. Cei 29 de candidaţi înscrişi au promovat lucrarea de atestat. Comisia de examinare a fost condusă de pr. prof. Ion Popovici, directorul seminarului.

Lucrările de atestat la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur“ din Huşi vor fi susţinute la disciplina Dogmatică de 16 elevi din clasa a XII-a şi vor avea loc marţi, 9 iunie 2009. Comisia de examinare va fi prezidată de PS Corneliu Bârlădeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Huşilor, alături de diac. Andrei Dragoş Zagan, directorul seminarului.

Niciun comentariu: