marți, 9 iunie 2009

Absolvenţii Facultăţii de Teologie din Iaşi au depus ieri jurământul de credinţă

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Locţiitor de Episcop al Huşilor, a oficiat ieri slujba Sfintei Liturghii la Centrul de conferinţe „Providenţa“ din Iaşi. După slujbă, absolvenţii Facultăţii de Teologie din Iaşi au depus jurământul de credinţă.

Peste 200 de studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi au participat la slujba Sfintei Liturghii săvârşite, în Sala „Sanctus Stephanus Magnus“ a Centrului de conferinţe „Providenţa“, de către Înalt Preasfinţitul Teofan, înconjurat de un sobor de 21 de preoţi şi diaconi. La sfârşitul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre importanţa depunerii jurământului de credinţă de către absolvenţii Facultăţii de Teologie, dar şi despre semnificaţia Evangheliei citite în cadrul Sfintei Liturghii. „În timpul studiilor teologice aţi fost chemaţi să descoperiţi şi să participaţi la prezenţa iubirii nesfârşite a Preasfintei Treimi pentru lume. Dacă Evanghelia şi Crucea v-au chemat în Facultatea de Teologie, tot cu acestea veţi merge mai departe, pentru a vă adânci în valorile Evangheliei şi în durerea cea purtătoare de bucurie nespusă a Sfintei Cruci. Evanghelia care s-a citit astăzi în cadrul Sfintei Liturghii constituie mandatul cu care voi, absolvenţii Facultăţii de Teologie, veţi pleca în lume. Veşmântul acesta de misionari ai Bisericii, dat de Facultatea de Teologie, de Biserică, de jurământul pe care îl veţi depune, vă cheamă să vorbiţi despre această revărsare a iubirii, a iertării şi a binecuvântării Preasfintei Treimi peste noi şi peste lume“, a spus Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

„Jur că în toată viaţa mea voi păzi şi voi propovădui învăţătura Sfintei noastre Biserici“

A urmat depunerea jurământului de credinţă, timp în care cei peste 200 de absolvenţi de la secţiile „Teologie Ortodoxă Pastorală“, „Teologie Ortodoxă Didactică“, „Teologie Ortodoxă Socială“ şi „Artă sacră“ au rostit cor: „Înainte de a mi se oferi titlul de licenţiat în Teologie, jur înaintea Atotştiutorului şi Atotputernicului Dumnezeu că în toată viaţa mea voi păzi şi voi propovădui învăţătura Sfintei noastre Biserici Creştine Ortodoxe, aşa cum s-a dat de Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, cum s-a propovăduit şi s-a predat de la Sfinţii Apostoli şi Sfinţii Părinţi ai Bisericii noastre, aşa cum se păstrează de Sfânta Biserică şi s-a predat de către profesorii mei în Facultatea de Teologie Ortodoxă «Dumitru Stăniloae» din Iaşi. Jur că, în toată viaţa mea, voi păstra şi voi apăra bunul nume al acestei instituţii de cultură teologică, voi respecta legiuirile bisericeşti şi de stat şi voi fi cetăţean devotat al României“. Studenţii au semnat apoi jurământul de credinţă, au sărutat Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, mâna Mitropolitului, urmând ca apoi să mulţumească preoţilor şi profesorilor pentru că i-a îndrumat în timpul anilor de facultate. La acest eveniment au participat părinţi, copii, rude sau prieteni ai absolvenţilor.

Întreită sărbătoare

În deschiderea cursului festiv care a avut loc în Sala „Paul van Saanen“ de la Centrul de conferinţe „Providenţa“, pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultăţii de Teologie din Iaşi, a afirmat faptul că Biserica din Moldova şi Facultatea de Teologie din Iaşi trăiesc o întreită sărbătoare. „În această zi noi trăim bucuria Pogorârii Duhului Sfânt peste Biserica Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În al doilea rând, astăzi (n.r., ieri) este sărbătoare mare şi cu bucurie multă pentru Biserica din Moldova, întrucât în această zi se împlineşte un an de când Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a fost aşezat în scaunul de Arhipăstor al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. În al treilea rând, astăzi, absolvenţii facultăţii noastre, cu bucurie în suflet, dar şi cu o oarecare nostalgie încheie ciclul studiilor universitare. Fiecare absolvent este copleşit de amintiri frumoase din cei patru ani de studiu, dar, mai ales, acest eveniment pe care l-am trăit cu toţii la Sfânta Liturghie îl vor păstra în amintirea lor. Evenimentul de astăzi este, deopotrivă, un moment sfânt, de asumare a unei mari responsabilităţi“, a spus pr. prof. dr. Viorel Sava. Au urmat alocuţiuni ale reprezentanţilor studenţilor absolvenţi de la cele patru secţii ale facultăţii, precum şi ale preoţilor şi profesorilor îndrumători. (Z.L.)

Niciun comentariu: