marți, 16 iunie 2009

În Duminica tuturor sfinţilor, a fost resfinţită biserica pietrenilor din Dărmăneşti

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Locţiitor de Episcop al Huşilor, a resfinţit duminică, 14 iunie 2009, Biserica „Sf. Nicolae“ din Piatra Neamţ. Slujba de resfinţire a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârşită pe un podium special amenejat.

Locuitorii cartierului Dărmăneşti din Piatra Neamţ au participat, în Duminica tuturor sfinţilor, la cea mai mare sărbătoare a bisericii lor. Biserica „Sf. Ierarh Nicolae“, aflată la poalele Muntelui Cozla, a fost resfinţită de către Înalt Preasfinţitul Teofan. Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a fost înconjurat de un sobor de 25 de preoţi şi diaconi. Sutele de credincioşi care au participat la acest eveniment s-au închinat în sfântul altar, urmând ca, mai apoi, să asiste la Sfânta Liturghie arhierească. Vremea frumoasă a completat bucuria preoţilor slujitori şi a enoriaşilor de la biserica închinată ocrotitorului săracilor.

Trepte spre sfinţenie

După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre semnificaţia pericopei evanghelice din Duminica tuturor sfinţilor. „Sfânta Evanghelie de astăzi (n.r., duminică) arată trei trepte pe care creştinul trebuie să le urce pentru a atinge sfinţenia pe care au dobândit-o sfinţii. Primul lucru pe care îl cere Evanghelia de astăzi este mărturisirea lui Hristos ca Domn şi Dumnezeu, a sfinţilor Săi, a Bisericii. A doua treaptă pe care creştinul trebuie să o urce este lepădarea de sine. Creştinul este chemat să descopere în vremea vieţii sale ierarhia valorilor dumnezeieşti, adică să-L aşezi în viaţa ta în primul rând pe Dumnezeu. A treia treaptă spre sfinţenie este luarea Crucii. Omul trebuie să-şi asume durerea care pătrunde în viaţa sa, ca urmare a păcatelor sale“, a spus IPS Teofan.

Distincţii de vrednicie

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Dumitru Ailincăi, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, a apreciat în cuvântul său lucrările întreprinse la Biserica „Sf. Nicolae“ odată cu venirea la slujire a pr. paroh Ştefan Oprea şi a pr. Ioan Apreutesei. Pr. Ştefan Oprea a mulţumit Arhiepiscopului Iaşilor şi a prezentat câteva date istorice ale Bisericii „Sf. Nicolae“, cuprinse, de altfel, într-o monografie lansată săptămâna trecută. „Această bisericuţă a fost zidită de către logofătul grec Vogoride, în anii 1790-1796, având suprafaţa de 135 de metri pătraţi. Vreme de trei ani s-au făcut lucrări de consolidare cu darul lui Dumnezeu, cu ajutorul Sfântului Ierarh Nicolae şi din contribuţia credincioşilor“, a amintit pr. Ştefan Oprea, parohul bisericii. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oferit apoi distincţii şi diplome, atât preoţilor slujitori ai bisericii proaspăt resfinţite, cât şi ctitorilor şi binefăcătorilor care s-au implicat în lucrările efectuate la sfântul lăcaş.

„Când am trecut prin sfântul altar am simţit o mare uşurare în suflet“

Credincioşii care au participat duminică la slujba Sfintei Liturghii şi a resfinţirii Bisericii „Sf. Nicolae“ au mărturisit că s-au rugat lui Dumnezeu pentru sănătate şi ajutor. „Este o zi mare, o zi sfântă, ziua în care s-a resfinţit biserica noastră. Cu toată plăcerea şi bunăvoinţa am venit şi noi, pentru că Dumnezeu ne-a ajutat. Ne-am rugat în primul rând pentru sănătate şi ajutor. Este a treia oară când trec prin sfântul altar. De fiecare dată am simţit o mare bucurie interioară“, a spus Eugenia Mititelu, din Piatra Neamţ. „Am venit astăzi la această mare sărbătoare să ne rugăm şi să mulţumim lui Dumnezeu pentru binefacerile primite. Când am trecut prin sfântul altar am simţit o mare uşurare în suflet. M-am rugat pentru familia mea, pentru pace şi sănătate“, a declarat Victoria Timofte, din Piatra Neamţ.

Niciun comentariu: