Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Locţiitor de Episcop al Huşilor, a prezidat toate cele 12 şedinţe preoţeşti.
Întrunirea de primăvară a preoţilor din Protopopiatul Ceahlău a avut loc pe 4 mai 2009, la Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ din Ceahlău. În cadrul acestei şedinţe, pr. Vasile Cristian Dăscălescu de la parohia cu hramurile „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“ şi „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“ - Buhalniţa a susţinut un referat cu tema „Viaţa şi opera Sfântului Vasile cel Mare - model de inspiraţie în pastoraţia preotului“. „Preotul, după modelul Sfântului Vasile cel Mare, trebuie să fie un om de jertfă, să fie profund implicat în viaţa poporului drept-credincios, într-un cuvânt, el trebuie să fie «tuturor toate» (I Cor. 9, 19)“, a concluzionat pr. Cristian Dăscălescu.
Şedinţa de primăvară a preoţilor din Protopopiatul Târgu Neamţ a avut loc pe data de 5 mai, la Biserica „Sf. Arhangheli“ din Tg. Neamţ. Pr. Gheorghe Onofrei de la parohia „Adormirea Maicii Domnului“ - Vânători - Neamţ a susţinut un referat cu tema „Viaţa şi opera Sfântului Vasile cel Mare - surse de inspiraţie pentru lucrarea preotului“, în care a evocat personalitatea Sfântului Vasile cel Mare, epoca în care a trăit şi a activat, opera teoretică şi practică pe care ne-a lăsat-o. S-a insistat asupra calităţilor de predicator al cuvântului lui Dumnezeu şi de organizator al asistenţei sociale - Vasiliada - ale Sfântului Vasile cel Mare, aspecte pe care fiecare slujitor al lui Hristos la sfântul altar trebuie să şi le însuşească.
La sediul Protopopiatului Hârlău a avut loc, pe 7 mai, şedinţa de primăvară cu preoţii, fiind susţinută tema „Viaţa şi opera Sfântului Vasile cel Mare - inspiraţie pentru viaţa preotului“, de către pr. Dumitru Tincu de la parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Hârlău.
În cadrul şedinţei din Protopopiatul Paşcani, pr. Ionel Liviu Ghilan de la parohia Vascani a susţinut tema „Viaţa şi activitatea Sf. Vasile cel Mare - izvor de inspiraţie pentru preotul de astăzi“. „Din viaţa Sf. Vasile cel Mare, preotul poate desprinde trei elemente esenţiale: asceza, lecturile biblice şi rugăciunea, iar în ceea ce priveşte activitatea sa, slujitorul lui Hristos trebuie să înveţe de la Sf. Vasile grija pentru credincioşi, felul în care a luptat pentru apărarea credinţei, organizarea asistenţei sociale ş.a.“, a precizat pr. Ionel Liviu Ghilan.
Opera şi activitatea Sfântului Vasile cel Mare - pilde în slujire
Şedinţa de primăvară a preoţilor din Protopopiatul Iaşi 1 a avut loc pe 12 mai, în sala de conferinţe a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata. Tema conferinţei a fost susţinută de pr. Bogdan Ţifrea, slujitor la parohia „Sf. Mina“ din cartierul ieşean Păcurari şi redactor-şef al postului Radio TRINITAS, redacţia Iaşi, şi s-a intitulat „Viaţa şi opera Sfântului Vasile cel Mare - model de pastoraţie pentru preot“. „Din multitudinea de aspecte ilustrate în opera sa cu caracter social-pastoral, amintesc doar câteva: calitatea de fiinţă socială a omului, familia creştină, combaterea divorţului, datoriile reciproce ale membrilor familiei creştine, pacea şi dreptatea socială etc.“, a amintit pr. Bogdan Ţifrea.
Întrunirea preoţilor din Protopopiatul Iaşi 2 a avut loc pe 14 mai, în Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului Eparhial Iaşi. Pr. Nicolae Dorneanu de la parohia „Sf. Mahramă“ şi „Sf. Martiri Brâncoveni“ a prezentat tema „Viaţa şi opera Sf. Vasile cel Mare - inspiraţie pentru lucrarea preoţilor“, în care a evidenţiat faptul că Părintele Capadocian, omagiat în acest an de Biserica Ortodoxă Română alături de ceilalţi Sfinţi Capadocieni, reprezintă model şi pildă de rugăciune. „Pentru noi, preoţii, opera şi activitatea Sf. Vasile cel Mare sunt pilde în slujire. În lucrarea noastră pastorală, Sf. Vasile cel Mare este prezent şi se roagă lui Dumnezeu pentru noi, mai ales atunci când săvârşim Sfânta Liturghie care-i poartă numele“, a spus pr. Nicolae Dorneanu.
În cadrul şedinţei de primăvară a preoţilor din Protopopiatul Roznov, care a avut loc pe 18 mai, pr. Constantin Lupu a susţinut referatul cu tema „Viaţa şi opera Sfântului Vasile cel Mare. Chipul slujitorului după Sfântul Vasile cel Mare“. „Sfântul Vasile îndeamnă pe păstoriţii săi a nu opri circuitul iubirii dumnezeieşti, a nu-şi însuşi doar pentru ei înşişi bunurile hărăzite de Dumnezeu, ducându-i cu mintea la animalele care se folosesc în comun de cele ce răsar în chip firesc din pământ“, a menţionat pr. Constantin Lupu.
Preoţii din Protopopiatul Piatra Neamţ s-au întrunit pe 19 mai în şedinţa de primăvară. Tema conferinţei a fost susţinută de pr. Daniel Dosoftei de la parohia Izvorul Muntelui şi s-a intitulat „Viaţa şi opera Sfântului Vasile cel Mare - sursă de inspiraţie pentru activitatea misionară a preotului“. „Preotul trebuie să-i trateze pe credincioşi în unicitatea şi individualitatea persoanei lor, potrivit cu temperamentul şi starea religios-morală a fiecăruia, «administrând medicamentele cu toată bunătatea şi moderaţiunea», cum spune Sfântul Vasile cel Mare“, a evidenţiat pr. Daniel Dosoftei.
„Astăzi ne străduim să împlinim mesajul Sfântului Vasile cel Mare“
La sediul Protopopiatului Săveni, şedinţa de primăvară a preoţilor a avut loc pe 25 mai, iar tema conferinţei s-a intitulat „Viaţa şi opera Sf. Vasile cel Mare - model de pastoraţie pentru preot“, fiind susţinută de pr. Ciprian Ivanovici de la parohia „Sf. M. Mc. Dimitrie“ - Vorniceni 1. „Chipul, opera şi numele Sf. Vasile cel Mare, acum, la împlinirea celor 1.630 de ani de când el se află în faţa tronului Preasfintei Treimi, rămân o permanenţă spirituală, o hrană dătătoare de viaţă dorită şi aşteptată de noi toţi. Astăzi ne străduim să împlinim mesajul Sf. Vasile cel Mare, de desăvârşire în dragoste, de pace şi de dăruire pentru Dumnezeu şi pentru lume“, a amintit pr. Ciprian Ivanovici.
Întrunirea de primăvară a preoţilor din Protopopiatul Botoşani a avut loc pe 26 mai. Tema conferinţei s-a intitulat „Viaţa şi opera Sf. Vasile cel Mare - model al unei vieţi creştine autentice“ şi a fost susţinută de pr. Petru Chirvasă de la parohia „Sf. Vasile cel Mare“ din Botoşani. „Am încercat prin această conferinţă să arătăm că opera Sfântul Vasile poate fi reactualizată astăzi într-un nou context social, cultural“, a declarat pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani.
Preoţii din Protopopiatul Dorohoi s-au întâlnit în şedinţa de primăvară pe data de 3 iunie. În cadrul şedinţei preoţeşti a fost prezentată tema „Viaţa şi opera Sf. Vasile cel Mare - inspiraţie pentru lucrarea preotului“ de către pr. Ciprian Şoptică de la parohia Satul Nou. „Întrunirea a fost benefică pentru noi, mai ales că ni s-au readus în suflete ţinuta şi zelul pentru apărarea credinţei de care a dat dovadă Sf. Vasile cel Mare“, a remarcat pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi.
Şedinţa preoţilor din Protopopiatul Darabani a avut loc pe data de 4 iunie, la Biserica „Sf. Împ. Constantin şi Elena“. Tema conferinţei, „Viaţa şi opera Sf. Vasile cel Mare - inspiraţie pentru lucrarea preotului“, a fost susţinută de pr. Adrian Spinosu, de la parohia „Sf. Împ. Constantin şi Elena“ - Alba, comuna Hudeşti. S-au făcut completări pe marginea temei aduse în discuţie, purtându-se discuţii libere referitoare la viaţa şi opera Sf. Vasile cel Mare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu