sâmbătă, 27 iunie 2009

La Podriga se zideşte o „biserică a florilor“

Enoriaşii din parohia Podriga, Protopopiatul Săveni, au fost alături, în ultimii ani, de cei care au fost greu încercaţi, prin colectele organizate la biserică. În acelaşi timp, preotul paroh Bogdan Aiftincăi încearcă, atât prin rugăciune, cât şi prin cuvântul de la amvon, să adune un număr mai mare de credincioşi la sfintele slujbe.

Satul Podriga din comuna Drăguşeni este situat la şase km nord-vest de oraşul Săveni din judeţul Botoşani, pe stânga Pârâului Podriga, cunoscut, din secolul al XV-lea, sub numele Podraga, după care a fost denumit satul.

Credincioşii parohiei participă în duminici şi sărbători la Sfânta Liturghie, dar şi la alte slujbe de folos sufletului şi trupului. Astfel, la fiecare început de lună, pr. paroh Bogdan Aiftincăi, cel care îi păstoreşte pe sătenii din Podriga din anul 2003, oficiază slujba Aghezmei, iar în ajunul duminicilor şi al sărbătorilor se află în sfântul lăcaş, alături de enoriaşi, pentru a sluji Vecernia. Parohia Podriga se poate mândri cu doi elevi seminarişti, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Botoşani, dar şi cu alţi tineri care îl ajută la treburile liturgice pe preotul paroh, care îi îmbracă, la slujbele duminicale, în „veşmintele“ confecţionate special pentru ei.

Biserica Podriga, sprijin pentru cei nevoiaşi

Comunitatea din Podriga, adunată în jurul bisericii, este unită sufleteşte, iar credincioşii se ajută reciproc. Astfel, periodic, se fac colecte în bani sau alimente, care sunt distribuite persoanelor cu venituri modeste. În diferite perioade ale anului, cei care vin la biserică primesc, după sfânta slujbă, cadouri. „Biserica a găsit de fiecare dată un sprijin pentru cel aflat în nevoie. În ultimii ani s-au făcut colecte în bani, alimente şi îmbrăcăminte, care s-au trimis în localităţile mai multor judeţe din Moldova. De asemenea, în fiecare an, de 1 iunie, de Sf. Ierarh Nicolae sau de Crăciun copiii din parohia noastră primesc daruri, iar în Duminica Mironosiţelor oferim fiecărei femei care a venit la biserică câte o floare“, a spus pr. paroh Bogdan Aiftincăi.

O problemă cu care se confruntă parohia este aceea a absenteismului oamenilor de la sfintele slujbe, una dintre posibilele explicaţii fiind vecinătatea cu oraşul Săveni, unde, în fiecare zi de joi şi de duminică, se organizează târg. „Deşi nu vin foarte mulţi enoriaşi la biserică, totuşi se păstrează un număr de credincioşi care vin frecvent să se roage în sfântul lăcaş. Ne mai confruntăm cu probleme financiare, dar şi cu fenomenul sectar din zona Darabaniului. Cu toate acestea, avem realizări, mereu dorind să păstrăm rânduiala liturgică şi să întreţinem cât mai bine biserica, pentru a ne putea ruga cum se cuvine lui Dumnezeu“, a adăugat pr. paroh.

Ajutorul Maicii Domnului

Satul Podriga nu a avut biserică la începuturile sale. În anul 1948 s-a construit o capelă în cimitirul satului, prin strădania pr. Vasile Ionescu şi cu ajutorul credincioşilor. Între anii 1983-1989 s-a construit biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“, prin stăruinţa vrednicului preot Ioan Manoliu, ca filie a parohiei Drăguşeni, iar din 1994 a devenit parohie de sine stătătoare. „Mi-aş dori ca biserica noastră să fie cunoscută, pe viitor, ca «biserica florilor». În acest sens, încerc să plantez, în vecinătatea bisericii, o livadă cu tei şi castani, iar, în jurul ei, să sădim tuia, trandafiri şi alte flori. În ceea ce priveşte hramul bisericii noastre, aş vrea să menţionez că întotdeauna am simţit ajutorul Maicii Domnului, care a ocrotit atât familia noastră, cât şi pe credincioşii din parohie. Până în acest moment am fost feriţi de calamităţi care afectează de obicei agricultura - principala sursă de venituri pentru oamenii din această zonă“, a subliniat preotul paroh.

Niciun comentariu: