vineri, 26 iunie 2009

Botoşănenii se închină în aceste zile lemnului Sfintei Cruci

La Biserica Vovidenia din Botoşani a fost adus marţi, 23 iunie 2009, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, un fragment din lemnul Sfintei Cruci de la Mănăstirea Râşca, din judeţul Suceava. Fragmentul din lemnul Sfintei Cruci a fost întâmpinat de un sobor de preoţi din Botoşani, în frunte cu pr. Lucian Leonte, protoiereu al Protopopiatului Botoşani, şi de peste 200 de credincioşi care purtau ramuri de sânziene.

Un fragment din lemnul pe care a fost răstignit Mântuitorul nostru Iisus Hristos a fost adus pentru prima dată în municipiul Botoşani, la Biserica Vovidenia. Aducerea fragmentului din Sfânta Cruce la Vovidenia este un act simbolic, pentru că sfântul lăcaş, închinat „Intrării Maicii Domnului în Biserică“ şi „Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul“, a trecut prin diferite încercări cauzate de vitregiile vremurilor, cunoscând crucea şi învierea. În urmă cu 80 de ani, s-a închis singura şcoală de teologie care pregătea cântăreţi bisericeşti în municipiul Botoşani, care a funcţionat pe lângă această biserică. „Crucea înseamnă jertfă, dar înseamnă şi înviere. Acest lucru a fost înţeles de credincioşii noştri. Împreună încercăm să înviem cu adevărat, să ne apropiem de Sfânta Biserică, să clădim un viitor împreună cu Dumnezeu. Aducerea Sfintei Cruci la noi este un moment de reală bucurie. Creştinii au primit lemnul Sfintei Cruci, dătător de viaţă, ca pe un odor de mare preţ, atât cei tineri, cât şi bătrânii. Oamenii au stat la rând cu multă dragoste şi au primit binecuvântarea Sfintei Cruci“, a spus pr. paroh Partenie Apostoaie.

12 zile cu program liturgic intensificat

Programul liturgic dedicat acestui eveniment a început marţi, 23 iunie, când a fost primită Sfânta Cruce, cu slujba Vecerniei unită cu Litia şi a Acatistului Sf. Ioan Botezătorul. În ziua de hram, miercuri, 24 iunie, au fost oficiate Utrenia şi Sfânta Liturghie, iar la ora 19:00 - Sfântul Maslu cu şapte preoţi. Ieri-dimineaţă au avut loc Utrenia şi Acatistul Sfintei Cruci, iar aseară au fost oficiate, de asemenea, slujba Vecerniei şi Acatistul Sfintei Cruci. Astăzi, începând cu ora 8:00, vor avea loc slujbele Aghezmei şi a Sfântului Maslu, iar seara se va oficia din nou slujba Sfântului Maslu. Mâine, 27 iunie, se va săvârşi Sfânta Liturghie, urmată de slujba pomenirii celor adormiţi, iar la ora 19:00 credincioşii vor participa la slujba Vecerniei unită cu Litia. Duminică, 28 iunie, programul liturgic va începe cu Utrenia, urmată de Sfânta Liturghie, iar la ora 19:30, un sobor de şapte preoţi va oficia Taina Sfântului Maslu. Până pe data de 5 iulie, când fragmentul din Sfânta Cruce se va întoarce la Mănăstirea Râşca, în fiecare dimi-neaţă şi seară credincioşii botoşăneni vor putea participa la Sfânta Liturghie şi la Taina Sfântului Maslu. „Slujbele vor fi săvârşite în aşa fel încât aceste zile să se constituie într-un moment deosebit de înălţare sufletească. Rugăm pe Bunul Dumnezeu şi pe toţi sfinţii şi cerem ajutorul lor şi puterea Sfintei Cruci pentru toţi creştinii care iubesc Biserica“, a adăugat parohul de la Vovidenia.

Una dintre cele mai mari biserici din Botoşani

Biserica Vovidenia din Botoşani a fost construită în anul 1835 de către boierii Manole şi Varlam Cârstea, pe locul unui vechi sfânt lăcaş din lemn, în jurul căruia era cimitirul oraşului. Biserica nu a fost niciodată pictată, iar catapeteasma este cea originală şi a fost îmbrăcată în foiţă de aur. În jurul bisericii, la începutul sec. al XX-lea, a funcţionat prima şcoală de cântăreţi bisericeşti din Botoşani. Între anii 1951 şi 1971 a fost închisă, iar până în anul 1992 parohia a fost, pe rând, filie a parohiilor „Sfântul Dimitrie“ şi „Sfântul Gheorghe“ din Botoşani. Biserica Vovidenia este monument istoric şi una dintre cele mai mari biserici din Botoşani.

Niciun comentariu: