marți, 24 aprilie 2012

Sărbătoarea oraşului Botoşani

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, a fost sărbătorit ieri în mod deosebit în municipiul Botoşani. În incinta Bisericii "Sfântul Gheorghe" din Botoşani a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către Înalt Preasfinţitul Teofan. Cei peste 2.000 de botoşăneni s-au închinat moaştelor Purtătorului de biruinţă, aduse din parohia Feredeni. 

Oraşul Botoşani a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare, când şi-a cinstit ocrotitorul, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Peste 2.000 de credincioşi au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat în incinta Bisericii "Sfântul Gheorghe". Botoşănenii s-au închinat la racla ce adăposteşte un fragment din moaştele Purtătorului de biruinţă, aduse din parohia Feredeni, Protopopiatul Hârlău. Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a amintit, în cuvântul rostit, de evlavia şi cinstirea de care se bucură Sfântul Gheorghe în Moldova, în ţara noastră şi în toată creştinătatea. "Botoşănenii au datoria de a medita mai adânc, mai înalt, mai cuprinzător la Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruinţă. În această zi se cuvine să ne raportăm viaţa noastră la marele mucenic, să sesizăm lumini şi sensuri din viaţa lui, să le înrădăcinăm în fiinţa noastră. Lumina din viaţa Sfântului Gheorghe, pornită de la Mormântul sfânt al Învierii Domnului Hristos, să se manifeste în viaţa noastră. Sfântul Gheorghe este numit "mare mucenic" şi "purtător de biruinţă", arătând prin aceasta adevărul fundamental că biruinţa se arată întru mucenicie. Oamenii pot deveni purtători de biruinţă prin Liturghie, pentru că acolo Îl întâlnesc pe Domnul Hristos, Izvor al biruinţei asupra morţii, asupra necredinţei, asupra întunericului. Să ne dăruiască Dumnezeu biruinţă prin Sfânta Liturghie", a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Părintele Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, a remarcat că sărbătoarea oraşului Botoşani "are ca frunte Sfânta Liturghie", iar părintele paroh Dumitru Mateciuc a mulţumit Înalt Preasfinţitului Teofan pentru că a slujit cu prilejul cinstirii ocrotitorului municipiului Botoşani. Primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, a subliniat solemnitatea şi importanţa sărbătorii oraşului ocrotit de Sfântul Gheorghe.

Concert de cântări religioase la hramul parohiei Frăsuleni

Corul Bisericii "Sfântul Ierarh Nectarie" din Iaşi, dirijat de prof. Ana-Maria Dumitru, a susţinut ieri, în parohia Frăsuleni - Victoria, Protopopiatul Iaşi 1, un program de cântări religioase specifice perioadei pascale. Programul a fost oferit credincioşilor în cadrul manifestărilor religioase dedicate hramului Bisericii "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din parohie. După slujba Sfintei Liturghii de ieri, în cinstea ocrotitorului parohiei Frăsuleni, persoanele care şi-au aniversat onomastica au primit din partea părintelui paroh Ciprian Gheorghiţă Atudorei câte o icoană cu Sfântul Gheorghe. Programul liturgic dedicat hramului a început duminică seara cu slujba Vecerniei, oficiată de un sobor de preoţi. Persoanele prezente au primit cu acest prilej câte un pachet cu alimente.

Niciun comentariu: