joi, 19 aprilie 2012

Binecuvântare arhierească la Căminul „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“

În a treia zi de Paşti, IPS Pimen a slujit Sfânta Liturghie în paraclisul Căminului "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava". Bătrânii aşezământului au avut bucuria de a participa, alături de Înalt Preasfinţia Sa, atât la momentul liturgic, cât şi la agapa frăţească. Căminul a fost înfiinţat acum 17 ani, fiind situat în apropierea oraşului Suceava.

Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a săvârşit marţi, 17 aprilie, Sfânta Liturghie la Căminul de Bătrâni "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava". Înalt Preasfinţia Sa a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la călătoria pe care ucenicii Mântuitorului, Luca şi Cleopa, au făcut-o spre Emaus, despre care s-a relatat în Evanghelia citită în această zi. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a remarcat că pe Dumnezeu "Îl înţelegem în primul rând prin harul Sfântului Duh".

La finalul slujbei, ierarhul locului i-a vizitat pe bătrânii imobilizaţi la pat, care nu au putut participa la Liturghia din a treia zi de Paşti. A urmat agapa frăţească la care au participat, alături de Înalt Preasfinţia Sa, soborul de preoţi şi persoanele adăpostite în aşezământ. Căminul "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava" a fost înfiinţat în anul 1995 la iniţiativa Înalt Preasfinţitului Pimen, având pe atunci 80 de beneficiari. În anii ce au urmat numărul lor a scăzut, după ce în Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor au fost înfiinţate mai multe cămine de bătrâni. În prezent, căminul, aflat în apropierea Cetăţii de Scaun, la un kilometru de Centrul eparhial Suceava, are 30 de bătrâni, care sunt îngrijiţi de monahii şi de surori.

Complexul cuprinde un dispensar medical în cadrul căruia se oferă îngrijire de către o monahie. Pe lângă îngrijirea medicală, oamenii primesc asistenţă religioasă, fiind oficiată Taina Sfântului Maslu. În corpul de clădire al căminului a fost ridicat un paraclis pentru oficierea sfintelor slujbe. Sfânta Liturghie se slujeşte în fiecare zi în cursul unei săptămâni, cele şapte Laude fiind săvârşite după programul mănăstiresc. Bătrânii care se pot deplasa participă permanent la rânduielile bisericeşti. În apropierea căminului funcţionează o gospodărie, unde se cresc animale. Astfel, este asigurată o parte din hrană pentru persoanele din mai multe aşăzăminte de ocrotire socială ale eparhiei. "IPS Pimen supraveghează aproape în fiecare zi bunul mers al căminului, implicându-se atât în activităţile duhovniceşti, cât şi în cele gospodăreşti. Implicarea Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor este de o mare importanţă pentru că pune suflet în ceea ce priveşte slujirea aproapelui", a spus protos. Benedict Mihalescu, administratorul Căminului "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava".

Niciun comentariu: