luni, 9 aprilie 2012

Concert de muzică bizantină la Catedrala mitropolitană din Iaşi

Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Asociaţia culturală "Byzantion" au organizat sâmbătă, 7 aprilie, la Catedrala mitropolitană din Iaşi, concertul de muzică bizantină "Lumina Crucii". În cadrul evenimentului au concertat Corul "Byzantion" din Iaşi şi Corul psaltic "Floralia".

Corul "Byzantion" din Iaşi, dirijat de prep. univ. Adrian Sîrbu, a susţinut, la sfârşitul săptămânii trecute, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, tradiţionalul concert "Lumina Crucii". Evenimentul a fost dedicat Postului Mare. Repertoriul Corului "Byzantion" a cuprins cele mai îndrăgite piese din perioada Postului Mare şi din Săptămâna Patimilor aparţinând compozitorilor români. În ceea ce priveşte partea de interpretare, un punct important a fost invitarea la concert a Corului psaltic "Floralia" al Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi, dirijat de lect. univ. drd. Zamfira Dănilă Bucescu. Printre solişti au fost invitaţi elevi de la Colegiul Naţional "Octav Băncilă" din Iaşi şi eleva Alice Ioana Catrina de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Pasărea, din judeţul Ilfov, care a interpretat cântarea "La mulţimea faptelor mele".

"Am dorit prin repertoriul abordat să punem accentul pe compozitorii români de muzică psaltică. Aici amintesc nume precum Macarie Ieromonahul, Dimitrie Suceveanul, care a fost psalt al Catedralei mitropolitane din Iaşi în timpul mitropolitului Veniamin Costachi, şi Visarion Duhovnicul, care a fost unul dintre cei mai mari compozitori ai şcolii nemţene de la sfârşitul sec. al XVIII-lea şi începutul sec. al XIX-lea. Piesele au avut o complexitate intenţionat aleasă de Corul "Byzantion", având durate de timp mai mari, şi au solicitat din partea publicului ieşean o anumită maturitate muzicală de înţelegere a acestui repertoriu. Scopul nostru este să iniţiem publicul ieşean într-un repertoriu care să urmeze cu cât mai multă fidelitate tradiţia ce reiese din manuscrisele româneşti. Prin aceasta ne dorim să vedem cu toţii faptul că această tradiţie, care se regăseşte foarte mult în mănăstirile din Moldova la nivel de manuscrise, este una deosebit de complexă", a spus prep. univ. Adrian Sîrbu, care a mulţumit pentru sprijinul acordat prof. univ. dr. Laura Vasiliu, decanul Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru a Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi.

Niciun comentariu: