luni, 9 aprilie 2012

Procesiuni în ajunul Floriilor în Eparhia Iaşilor

Mii de credincioşi din Arhiepiscopia Iaşilor au participat sâmbătă, 7 aprilie, la pelerinajele de Florii organizate de protopopiatele eparhiei. Una dintre cele mai mari procesiuni a avut loc la Iaşi. Pelerinajul a fost condus de PS Calinic Botoşăneanul. Pelerinii au fost aşteptaţi la Catedrala mitropolitană din Iaşi de Înalt Preasfinţitul Teofan, care a adresat un cuvânt de învăţătură. Oamenii, alături de preoţii lor, au intonat cântări specifice sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim şi au purtat în mâini ramuri de salcie şi flori. Pelerinajul a fost unit cu rugăciunea, astfel că la începutul sau la finalul procesiunilor au fost săvârşite Vecernia unită cu Litia şi slujba Acatistului.

În după-amiaza zilei de sâmbătă, 7 aprilie, ieşenii au venit la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ - Bărboi din Iaşi pentru a asista la slujba Vecerniei unită cu Litia, săvârşită de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. În dangătul clopotelor străvechiului lăcaş de închinăciune, PS Calinic Botoşăneanul şi zeci de preoţi din protopopiatele Iaşi 1 şi Iaşi 2, alături de peste o mie de credincioşi, au mers în procesiune pe traseul str. Costache Negri - Biserica „Sfântul Sava“ - Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“ - Catedrala mitropolitană din Iaşi. În dreptul bisericilor pe lângă care s-a trecut au fost rostite ectenii. Oamenii de toate vârstele au cântat pe parcursul procesiunii cântări specifice perioadei Triodului.

Participanţii la procesiune au fost întâmpinaţi la Catedrala mitropolitană din Iaşi de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a citit rugăciunea de binecuvântare a stâlpărilor şi a pelerinilor.

De asemenea, Înalt Preasfinţia Sa a adresat un cuvânt de învăţătură credincioşilor în care a subliniat faptul că Intrarea Domnului în Ierusalim trebuie să reprezinte şi intrarea Mântuitorului în Ierusalimul sufletelor noastre. „Intrarea Domnului în Ierusalim arată că Ierusalimul este patria noastră cerească. Timp de 40 de zile, în duh şi în adevăr, ne-am înscris într-o procesiune de lungă durată, având ca ţintă Ierusalimul ceresc. Nădăjduim să dobândim Ierusalimul ceresc pe parcursul acestei vieţi, ca taină a veşniciei. În înţelesul mărturisit de Sfinţii Părinţi, Intrarea Domnului în Ierusalim trebuie să fie intrarea Domnului în Ierusalimul sufletelor noastre. Sufletul omului este chemat să devină Ierusalim ceresc, sălaş binecuvântat al Preasfintei Treimi. Ierusalimul din sufletul oamenilor este chemat să-L primească pe Hristos, astfel încât şi în acest Ierusalim să se desfăşoare planul mântuirii personale şi universale prin Răstignirea, Moartea şi Învierea Domnului Hristos“, a spus IPS Teofan.

Rugăciune şi pelerinaj în Sâmbăta lui Lazăr, la Hârlău

De asemenea, preoţii şi credincioşii din oraşul Paşcani au plecat sâmbătă, în jurul prânzului, de la bisericile parohiale spre Piaţa „Mihail Sadoveanu“ a municipiului. Slujitorii sfintelor altare şi enoriaşii lor au avut înaintea procesiunii sfânta cruce, icoana Intrării Domnului în Ierusalim. „S-au intonat cântări specifice Postului Mare şi sărbătorii Floriilor. În centrul oraşului a fost oficiată, pe o scenă special amenajată, o slujbă de binecuvântare. Ne-am bucurat de prezenţa a sute de credincioşi, luminaţi de căldura soarelui şi de cea a Mântuitorului Hristos. Oamenii L-au primit în sufletele lor pe Hristos cu sălciile faptelor bune ale credinţei, ale iubirii şi ale smereniei. Acest pelerinaj ne-a amintit că trebuie să rămânem în bucuria primirii Domnului Hristos“, a relatat pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani.

Pelerinajul de Florii din Protopopiatul Hârlău s-a derulat pe traseul parohia Pârcovaci - Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ a cimitirului oraşului Hârlău - Biserica „Sfântul Dumitru“ - Biserica „Sfântul Nicolae“ - Biserica „Sfântul Gheorghe“. „Credincioşii şi copiii au ţinut în mâini ramuri de salcie şi flori, înconjurându-ne cu multă dragoste. Oamenii au dorit ca în această zi să participe mai întâi la Sfânta Liturghie, apoi să se alăture pelerinajului de Florii“, a spus pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău.

Cuvânt catehetic la pelerinajul Floriilor din Săveni

Sute de credincioşi din municipiul Botoşani au participat la procesiunea închinată Intrării Domnului în Ierusalim, care a avut loc pe traseul Biserica „Sfinţii Voievozi“ - Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ - Biserica Uspenia - Biserica „Sfântul Spiridon“. „Oamenii au ţinut în mâini ramuri de salcie, flori şi busuioc. Au venit foarte mulţi copii, dar şi persoane cu handicap care s-au deplasat cu ajutorul căruciorului. În dreptul bisericilor au fost citite evanghelii şi ectenii. În tot acest timp, credincioşii ţineau ramurile de salcie şi florile ridicate în sus. Astfel s-a rememorat ceea ce s-a întâmplat în Ierusalim la intrarea Mântuitorului Hristos. Nădăjduim că botoşănenii care au venit la pelerinaj să rodească însutit şi să-i aducă pe calea cea dreaptă şi pe cei mai puţin râvnitori în credinţă“, s-a exprimat pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani.

Pelerinajul de Florii de la Dorohoi s-a derulat pe o vreme frumoasă, fiind o „mărturisire de credinţă“, după cum a precizat pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi. „Prin prezenţa noastră la pelerinaj, am căutat să ne mărturisim credinţa. Poate că trecerea noastră pe străzile oraşului a reprezentat un sentiment de trezire la adevăratele valori creştine“, a declarat pr. Stelian Ciurciun. O procesiune dedicată Intrării Domnului în Ierusalim a fost organizată şi la Săveni pe traseul Biserica „Sfântul Gheorghe“ - Biserica „Sfântul Nicolae“. „Am străbătut pietonalul oraşului, iar pe parcurs au fost făcute mai multe opriri. Înainte de a pleca în procesiune, a fost săvârşit Acatistul celor adormiţi“, a spus pr. Constantin Macuc, protopop al Protopopiatului Săveni, care a adresat la finalul procesiunii cuvântul cu tema „Pelerinajul pământesc, pregătire pentru cel ceresc“. Oamenii au plecat la casele lor după ce au fost miruiţi. Preoţii şi credincioşii din zona Darabaniului s-au adunat pentru procesiunea de Florii la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din oraş. Aici s-a citit rugăciunea de binecuvântare a ramurilor şi s-au sfinţit două icoane mari reprezentând Intrarea Domnului în Ierusalim, pentru cele două biserici din oraş. La troiţa ridicată în cinstea eroilor, aflată în apropierea Primăriei Darabani, a fost rostită o rugăciune de dezlegare pentru eroii căzuţi la datorie. Părintele Constantin Pânzariu ne-a relatat că procesiunea s-a încheiat la Biserica „Sfântul Nicolae“, unde s-a oficiat slujba Vecerniei.

Credincioşi de toate vârstele la pelerinajul din Târgu Neamţ

Ce-a de-a XII-a ediţie a pelerinajului de Florii din Piatra Neamţ a avut loc în Sâmbăta lui Lazăr pe traseul Biserica „Precista“ I - Bulevardul Decebal - Muzeul de Istorie - Spitalul Judeţean de Urgenţe - Biserica Mărăţei I. Au participat preoţii din oraş şi din localităţile apropiate. „A fost o atmosferă frumoasă de rugăciune. Chiar dacă la orele dimineţii a plouat, când a început pelerinajul şi-a făcut apariţia şi soarele. Slujba Vecerniei a fost oficiată pe o scenă special amenajată în incinta Bisericii Mărăţei I“, a declarat pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ. Frăţia Ortodoxă a tinerilor giroveni ACUM a organizat procesiunea de Florii, de la Şcoala cu clasele I-VIII Girov la Biserica „Sfântul Nicolae“ - Conţeşti - Girov. „Alături de credincioşii din Conţeşti, au luat parte la acest moment şi aproape 30 de tineri din comuna Girov, mulţi dintre ei fiind membri ai Frăţiei Ortodoxe a tinerilor giroveni“, a declarat pr. paroh Ştefan Zaharia. Preoţii şi credincioşii de la parohiile din Târgu Neamţ s-au adunat sâmbătă la Biserica „Sfântul Ilie“, unde s-a citit Evanghelia zilei. În cântări alese, credincioşii, ţinând în mâini flori şi lumânări aprinse, au coborât pe bulevardul Ştefan cel Mare. După ce s-a ajuns la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ s-a oficiat slujba Vecerniei. „La final, s-a ţinut un cuvânt de învăţătură în care s-a arătat importanţa pelerinajului. La pelerinajul de la Târgu Neamţ au participat cu bucurie atât tinerii, cât şi cei mai în vârstă. Am rămas plăcut surprins să văd persoane din oraş care s-au oprit când ne-au văzut pentru a face semnul sfintei cruci“, a spus pr. Ioan Dogariu, protopop al Protopopiatului Târgu Neamţ. Pelerinajul de Florii din Protopopiatul Roznov a trecut prin dreptul a 24 de troiţe din oraş. În dreptul fiecărei troiţe a fost citit un condac şi un icos din Acatistul Învierii lui Lazăr. „Prin rugăciunea din dreptul celor 24 de troiţe a fost adusă jertfă Mântuitorului Hristos care a mers cu ucenicii de la Betania la Ierusalim“, a accentuat pr. Vasile Ţoc, protopop al Protopopiatului Roznov. Peste 150 de credincioşi au participat la pelerinajul de Florii din Protopopiatul Ceahlău, care a avut loc pe traseul parohia Grozăveşti - parohia Buhalniţa. La procesiune au participat credincioşii din cele două parohii menţionate, dar şi din alte parohii de la poalele Muntelui Ceahlău. „La intrarea în satul Buhalniţa am fost aşteptaţi de pr. paroh Cristiam Dăscălescu şi de enoriaşii parohiei. La procesiune au mers, alături de credincioşi, aproape 30 de preoţi din Protopopiatul Ceahlău“, a spus pr. Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău. În biserica parohiei Buhalniţa a fost oficiată slujba Vecerniei, la finalul căreia pr. protopop Mihai Damian a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile sărbătorii Floriilor.

Program muzical-literar la Biserica „Sfânta Treime“ din Iaşi

În Duminica Floriilor, grupul vocal „Heruvimii“ de la Şcoala „Elena Cuza“ Iaşi, coordonat de prof. Violeta Popa şi prof. Mihai Popa, a prezentat un program muzical-literar în Biserica „Sfânta Treime“ Iaşi. Întreaga comunitate parohială a primit cu bucurie duhovnicească acest frumos eveniment. Prezenţele luminoase ale copiilor şi vocile lor gingaşe au fost florile aşternute cu toată dragostea în faţa Mântuitorului, în această zi de creştinească sărbătoare. Activitatea a fost inclusă în proiectul „Îngeri în primăvară“, coordonat de prof. Fulvia Horobeţ, prof. Adrian Chiorescu şi de pr. paroh Mihai Ciocan.

Concert de cântări religioase în parohia Tungujei

În biserica parohiei Tungujei - Ţibăneşti, Protopopiatul Iaşi 1, a avut loc ieri un concert de cântări religioase dedicat sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim. Concertul a fost susţinut de corul tinerilor din parohia Tungujei, dirijat de pr. paroh Rusu Constantin, şi de corul tinerilor din parohia Ţibăneşti, dirijat de Jenică Terinte. „Pe lângă enoriaşii din Tibăneşti, alături de noi a fost col. Cezar Cobuz şi Aurica Cobuz, care vor sponsoriza o excursie pentru copiii care au intonat cântările religioase specifice Postului Mare şi Învierii Domnului“, a declarat pr. paroh Constantin Rusu.

Pelerinaj de Florii la Andrieşeni

Devenit tradiţie, pelerinajul de Florii, închinat praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, a avut loc şi în acest an în parohia Andrieşeni, Protopopiatul Iaşi 1. Copiii din satele Andrieşeni, Buhăieni şi Drăgăneşti au venit la Biserica „Sfântul Nicolae“ pentru a aduce flori necesare împodobirii icoanei praznicului. După ce părintele paroh Mihai Cepeliuc a binecuvântat ramurile de salcie şi a împărţit copiilor iconiţe, convoiul a pornit în procesiune pe uliţele satului. Cei 120 de copii, coordonaţi de cadrele didactice, au intonat pe tot parcursul pelerinajului colindul de Florii şi au împărţit mlădiţe de salcie şi iconiţe tuturor celor întâlniţi pe cale, precum şi bătrânilor care ne aşteptau ca în fiecare an la porţi. Rugăciunile rostite la răscruce de drumuri au emoţionat trecătorii care au abandonat pentru câteva ore munca, alăturându-se procesiunii. Odată ajunşi în curtea bisericii, copiii au format un pod de flori pentru icoana praznicului, apoi au ascultat cu luare aminte cuvântul de învăţătură al părintelui paroh Mihai Cepeliuc. (Teofana Cepeliuc)

Niciun comentariu: