marți, 10 aprilie 2012

Binecuvântări arhiereşti la Botoşani şi Roman

La Biserica "Duminica Mare" din Botoşani a fost oficiată duminică, 8 aprilie, Sfânta Liturghie de către IPS Teofan. În aceeaşi zi, la Roman a avut loc, în prezenţa Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, o procesiune dedicată Floriilor. Credincioşii din Botoşani au participat în Duminica Floriilor la slujba Sfintei Liturghii oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Biserica "Duminica Mare". Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a fost întâmpinat la orele dimineţii de soborul de preoţi şi diaconi, de oficialităţile locale şi judeţene şi de enoriaşii parohiei. "În cadrul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfinţitul Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură în care a explicat semnificaţiile sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim. În acelaşi timp, pr. paroh Ştefan Vasile a prezentat istoricul Bisericii "Duminica Mare" din Botoşani, dar şi activitatea pastorală, misionară şi socială. În cuvântul adresat celor prezenţi am anunţat prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, care a efectuat în după-amiaza zilei de Florii vizite pastorale în şapte parohii ale Protopopiatului Botoşani. La final am mulţumit Înalt Preasfinţitului Teofan pentru grija părintească, rugăciunea şi cuvântul de învăţătură pe care le aduce mereu în conştiinţa şi în inimile noastre", a relatat pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani.

Săptămâna Patimilor, prilej de înmulţire a darurilor Duhului Sfânt

Aproape 1.000 de credincioşi din Roman şi împrejurimile oraşului au participat la procesiunea din Duminica Floriilor, organizată, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la Catedrala arhiepiscopală din Roman. Deşi vremea s-a dovedit a fi una de iarnă târzie, oamenii au venit să se roage, alături de ierarhul şi preoţii lor, în ziua ce ne aminteşte tuturor de drumul pe care Mântuitorul nostru Iisus Hristos l-a parcurs spre patima Sa cea de bunăvoie. Fiecare creştin a primit din partea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul o floare, pe care o va readuce în Joia Mare la piciorul Crucii Mântuitorului. "Această floare reprezintă sufletul fiecăruia dintre noi. Să uităm că urmează o săptămână în care trebuie să înmulţim darurile Duhului Sfânt în inimile noastre", a precizat Preasfinţia Sa, în cuvântul rostit la finalul deniei. De asemenea, a fost reamintit faptul că în Sfânta şi Marea Miercuri, de la ora 11:00, credincioşii sunt aşteptaţi la slujba Sfântului Maslu, ce va fi oficiat de Preasfinţia Sa, alături de un sobor de preoţi, la Catedrala arhiepiscopală din Roman. Credincioşii au înţeles semnificaţia florii oferite la catedrală în Duminica Stâlpărilor, cu toţii fiind conştienţi de importanţa acestei ultime perioade de pregătire pentru Învierea Domnului. "Voi lua floarea şi o voi aşeza într-o vază lângă icoană, iar în Joia Mare o voi readuce la piciorul Crucii", a mărturisit Maria Grosu, una dintre credincioasele prezente la acest impresionant eveniment. (Constantin Ciofu, Pr. Constantin Gherasim)

Pelerinaj de Florii la Belceşti

Tradiţia pelerinajului de Florii a continuat anul acesta şi în comuna Belceşti din judeţul Iaşi. La procesiune au participat preoţii din cele opt parohii ale comunei Belceşti, ce aparţin de Protopopiatul Hârlău. Pelerinajul dedicat Intrării Domnului în Ierusalim a început la parohia Satu Nou şi a continuat pe traseul: parohia "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul" - Ruşi - parohia "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" - Ciorăni - parohia "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" - Văleni - parohia "Adormirea Maicii Domnului" - Tansa. Credincioşii au poposit la fiecare biserică, unde preoţii slujitori au înălţat câte o rugăciune şi au adresat un cuvânt de învăţătură. Oamenii au primit câte o iconiţă cu "Intrarea Domnului în Ierusalim". Prilej de înălţare duhovnicească, pelerinajul de Florii se doreşte a fi o tradiţie pe meleagurile belceştene. (Paula Florariu)

Niciun comentariu: