Singura biserică închinată Învierii Domnului din Iaşi, aflată în cartierul Dacia, va îmbrăca duminică straie de sărbătoare. Programul liturgic va fi cel obişnuit din noaptea Învierii. Sfânta Liturghie va fi oficiată de soborul de preoţi slujitori ai parohiei în paraclisul "Învierea Domnului", aflat în apropierea bisericii mari. Aşa cum este tradiţia, la finalul slujbei din noaptea Învierii vor fi sfinţite pasca, ouăle, cozonacul şi carnea, ce vor fi aduse de enoriaşi. La Vecernia din prima zi de Paşti se va oficia pomenirea pentru ctitorii care au plecat la Domnul. "Credincioşii din parohie sunt deosebit de bucuroşi pentru că au un hram deosebit, Învierea Domnului. Din anul 2007 am primit un al doilea hram, Sfântul Chiril al Alexandriei, pentru a avea o slujbă cu prezenţa mai multor slujitori ai sfântului altar", a spus pr. paroh Ştefan Chiruţă.
Activităţi filantropice pentru persoanele nevoiaşe
În toate perioadele anului, parohia "Învierea Domnului" organizează acţiuni filantropice. Acestea au fost intensificate în perioada Postului Mare. "De la începutul anului, activităţile filantropice din parohia noastră însumează 5.000 de lei. Suntem foarte des cercetaţi de cei aflaţi în nevoie. Aşa ştiu şi ei, că cel sărac crede pe cel sărac, şi îi dă şi lui. Parohia noastră a contribuit cu 1.000 de lei pentru masa care va fi oferită de parohia "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" - Galata din Iaşi copiilor din Centrul de Plasament "Gulliver", în prima zi de Paşti. Cu prilejul sărbătorilor de Paşti, am mai oferit 1.000 de lei Centrului pentru copii defavorizaţi din mediul rural "Sfântul Andrei" al Asociaţiei "Familia Nostra" din Iaşi. Am avut bucuria să fim alături de corul copiilor de la Şcoala "Alexandru Vlahuţă", dirijat de prof. Ilie Hrubaru, cu suma de 700 de lei pentru că au obţinut premiul al III-lea la faza naţională a Olimpiadei de interpretare instrumentală, vocală, coregrafică şi studii teoretice din acest an. De asemenea, s-a mai acordat suma de 500 de lei elevei Mădălina Lefter, care este din parohia noastră, pentru că a câştigat marele premiu la un concurs în Italia. Cu sprijinul enoriaşilor noştri, am ajutat cu suma de 1.700 de lei o mamă a trei copii din parohie cu probleme de sănătate să se racordeze la reţeaua de gaz", a amintit pr. paroh Ştefan Chiruţă.
Demisolul, afectat de pânza freatică
Parohia "Învierea Domnului" din cartierul ieşean Dacia a fost înfiinţată în 1990, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. În prezent, slujbele se oficiază într-o capelă aflată în curtea bisericii. Construcţia bisericii a început în anul 1993 cu săpăturile pentru fundaţie. "În timp, lucrările au evoluat, dar demisolul a fost afectat de pânza freatică. Apa a spart planşeul, betonul turnat transformându-se în cenuşă. Au fost realizate puţuri colectoare în jurul bisericii, dar acestea nu fac faţă mai ales când precipitaţiile sunt în cantităţi mari. S-a realizat un proiect pentru drenaj destul de costisitor. Când am săpat puţul central colector, care ar fi trebuit să aibă o adâncime de peste zece metri, terenul a început să se surpe. Au fost dezveliţi toţi pereţii de la demisol până la radier. A fost dat jos materialul izolant pentru a veni cu soluţiile moderne, actuale pentru izolaţie. Dorim să realizăm puţuri mai largi, pentru că drenajul de jur-împrejur e greu de executat", s-a exprimat pr. paroh Ştefan Chiruţă.
"Perioada lucrărilor la biserica noastră este una a patimilor"
Pentru a nu se degrada lucrările de construcţie, biserica a fost acoperită cu tablă zincată de cupru. Banii pentru acoperiş au provenit de la Primăria Iaşi şi de la Guvernul României. Enoriaşii au contribuit financiar la manoperă. "Foarte mulţi credincioşi ne întreabă de ce nu se slujeşte în interiorul bisericii, din moment ce în exterior lucrările sunt aproape finalizate. Nu putem să oficiem sfintele slujbe în noul sfânt lăcaş pentru că demisolul este cu probleme. În interior trebuie realizată instalaţia electrică şi cea termică. Mai sunt câteva lucrări de corectare a unor defecţiuni în interior la stâlpii de rezistenţă. Perioada lucrărilor la biserica noastră este una a patimilor. Am ales un hram atât de însemnat încât socotim că nu suntem destul de vrednici înaintea lui Dumnezeu să ridicăm biserica în cinstea Sfintei Sale Învieri. Nădăjduim ca va veni vremea când Dumnezeu va rândui finalizarea acestei lucrări, iar lumina din noaptea Sfintei Învieri se va aprinde din faţa sfântului altar al noii biserici", a remarcat pr. paroh Ştefan Chiruţă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu