miercuri, 11 aprilie 2012

„Proiectele parohiei Uda mi-au adus copiii pe drumul Bisericii“

În această săptămână se va încheia proiectul educativ "Evanghelia în imagini", dedicat copiilor şi tinerilor din parohia Uda -Tătăruşi, Protopopiatul Paşcani. Proiectul a început în luna februarie a acestui an şi a fost coordonat de teologul Răzvan Pintilie.

În Biserica "Naşterea Maicii Domnului" a parohiei Uda - Tătăruşi, Protopopiatul Paşcani, s-a derulat, timp de două luni, proiectul educativ "Evanghelia în imagini". Proiectul a fost iniţiat de tânărul Răzvan Pintilie, student la Facultatea de Teologie "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, şi sprijinit de părintele paroh Vasile Pintilie, fiind destinat copiilor şi tinerilor. În fiecare duminică, participanţii au primit textul Evangheliei citit în ziua respectivă. După indicaţiile coordonatorului, timp de şase zile, copiii şi tinerii au transpus textul şi mesajul Evangheliei în imagini. "Scopul acestui proiect a fost proclamarea Ortodoxiei. Ideea lansării acestui proiect a fost precedată de campania de lectură a cărţilor duhovniceşti. După debutul campaniei de lectură, am înţeles că pentru copii ar fi mult mai uşor să citească textul evanghelic al fiecărei duminici şi să transpună în imagine ceea ce ei au înţeles. În prima etapă a fost pictată icoana Sfintei Cuvioase Parascheva. Au urmat, pe rând, picturile din celelalte duminici din Postul Mare. În Săptămâna Luminată, participanţii la proiect vor beneficia din partea parohiei de un pelerinaj la mănăstirile din nordul Moldovei", a explicat teologul Răzvan Pintilie.

Copiii şi tinerii din parohia Uda care s-au alăturat proiectului au mărturisit că prin pictarea icoanelor şi-au exprimat propria gândire despre ceea ce au înţeles din textul evanghelic. "Picturile pe care le-am făcut m-au făcut să înţeleg mai bine icoanele din Biserică şi să cunosc mai mult viaţa lui Iisus", a spus Mara, elevă în clasa I. "Avem o părere foarte bună despre acest proiect deoarece este unul educativ, fiecare putând să îşi exprime în desen propria gândire despre ceea ce a înţeles din textul scris în Biblie", a declarat Cosmin, elev în clasa a XII-a. "Proiectele parohiei Uda mi-au adus copiii pe drumul Bisericii. Corul format din copii care cântă la slujbă, excursiile la mănăstiri cu tineri şi adulţi, cântecele populare, lectura însoţită de rezumate şi pictura de icoane au făcut ca întreaga familie să meargă duminică de duminică la biserică", a mărturisit Firuţa, părintele a doi copii din parohie.

Niciun comentariu: