vineri, 1 ianuarie 2010

Slujbă arhierească la Catedrala mitropolitană din Iaşi, în prima zi de Crăciun

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iaşi. La slujba arhierească au luat parte mii de ieşeni, care s-au închinat, cu această ocazie, moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva.

În prima zi de Crăciun, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iaşi. Programul liturgic dedicat sărbătorii Naşterii Domnului a început joi seara, cu slujba Pavecerniţei Mari, şi a continuat cu Litia, oficiată de un sobor de preoţi condus de arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi. Pe 25 decembrie, programul liturgic a început cu Miezonoptica, Utrenia şi Sfânta Liturghie. Pastorala de Crăciun a Înalt Preasfinţitului Teofan a fost citită de protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier în Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor. La finalul slujbei, IPS Teofan şi-a exprimat câteva gânduri cu prilejul sărbătorilor dedicate Naşterii Domnului. „Îl rog pe Dumnezeu să ne dăruiască tuturor deschiderea minţii, a inimii şi a sufletului, pentru a înţelege taina coborârii lui Dumnezeu pe pământ. Intrăm într-o perioadă mai deosebită. Ritmul vieţii este puţin schimbat de la Crăciun până la Bobotează. Astfel, vom avea mai mult timp pentru noi, pentru mântuirea noastră. Este bine ca, în această perioadă, oamenii să stea cât mai mult cu familia, cu cei dragi. Din sânul familiei, trăind pacea, să avem putere de-a lungul întregului an. Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască bucuria păstorilor, a magilor, răbdarea Maicii Domnului şi credinţa bătrânului Iosif“, a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

„În acestă zi sfântă am venit alături de întreaga familie la Mitropolie“

Credincioşii din toată Moldova au umplut în cele trei zile de Crăciun sfintele lăcaşuri în care s-a oficiat slujba Sfintei Liturghii. Şi la Catedrala mitropolitană din Iaşi, oamenii au venit în număr mare pentru a serba Naşterea Domnului. „În fiecare duminică şi sărbătoare merg la biserica din parohia de care aparţin. În această zi sfântă am venit alături de întreaga familie la Mitropolie, pentru a ne ruga şi pentru a ne închina Sfintei Cuvioase Maicii noastre Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei“, a spus Maria Radu, din Iaşi. „Mi-a plăcut foarte mult slujba de astăzi de la Catedrală, mai ales că a slujit şi Înalt Preasfinţitul Teofan, care, prin mesajul plin de folos duhovnicesc al pastoralei de Crăciun, ne-a întărit mai mult în credinţă şi ne-a dat putere să credem că Dumnezeu ne va ajuta şi anul viitor“, ne-a mărturisit Emil Ciobanu, din Iaşi.

Niciun comentariu: