marți, 26 ianuarie 2010

Sfântul Grigorie Teologul, sărbătorit de credincioşii parohiei Rediu-Tătar

La o zi după sărbătorirea a 151 de ani de la Unirea Principatelor, Biserica Ortodoxă l-a prăznuit pe Sfântul Grigorie Teologul. Acest sfânt ierarh este ocrotitorul Bisericii Rediu-Tătar, de lângă Iaşi. Ca în fiecare an, pe 25 ianuarie, credincioşii parohiei îşi cinstesc patronul spiritual prin participarea la Sfânta Liturghie şi la celelalte slujbe dedicate acestui eveniment.

Biserica „Sf. Grigorie Teologul“ din parohia Rediu, Protopopiatul Iaşi 1, şi-a chemat enoriaşii la slujba de hram încă de duminică, 24 ianuarie 2010, când dangătul clopotelor a anunţat oficierea Vecerniei unită cu Litia. Credincioşii care au urcat dealul până la sfânta biserică au îndurat frigul, dar s-au bucurat de frumuseţea slujbei şi a cântărilor de la strană. Începând din ajunul sărbătorii închinate Sfântului Grigorie, Consiliul Parohial a oferit pachete cu alimente şi bani, pentru cumpărarea de lemne, familiilor sărace, pentru ca toţi enoriaşii parohiei să se bucure de hramul bisericii lor. Ieri-dimineaţă, programul liturgic a continuat cu slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie.În cadrul slujbei de hram au fost pomeniţi toţi ctitorii bisericii şi miile de eroi căzuţi la datorie în timpul celor două războaie mondiale şi care sunt îngropaţi pe terenurile din jurul sfântului lăcaş. La finalul slujbei, pr. paroh Ştefan Tulan a rostit un cuvânt despre viaţa şi învăţăturile Sfântului Grigorie Teologul. De asemenea, pr. paroh a mulţumit tinerilor studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxa din Iasi, care au oferit răspusurile liturgice, dar şi credincioşilor din parohia Rediu-Tătar şi din satele din împrejurimi, precum şi primarului Vasile Haidău, „care se dăruieşte trup şi suflet lucrărilor ce se desfăşoară la sfânta biserică“.

Lucrări de reconsolidare, în plină desfăşurare

Cu sprijinul credincioşilor din Rediu, Valea Lupului, Leţcani, Miroslava, precum şi al celor din satele din împrejurimi, în luna iunie a anului trecut, la Biserica „Sf. Grigorie Teologul“ au fost demarate ample lucrările de reconsolidare. S-a turnat temelia la interior şi la exterior, precum şi stâlpii de susţinere, după care a fost turnată centura. În luna decembrie a anului trecut, după ce s-a turnat centura, vremea nu a mai permis continuarea construcţiei. „A fost, cu adevărat, o minune. Când s-a turnat centura erau 15 grade Celsius, iar a doua zi, după ce s-a terminat de lucrat, temperaturile au scăzut până la -15 grade. Temelia din piatră am păstrat-o, deşi zidirea până la naos a fost realizată fără liant când s-a ridicat acest sfânt lăcaş. Înălţarea bisericii s-a făcut, la vremea construirii ei, pe stâlpi de cărămidă. De aceea, unde erau stâlpii de cărămidă s-a legat cu fier beton, după care s-a turnat. În cadrul slujbei de astăzi (n.r., ieri) a fost amintit în mod special vrednicul de pomenire preot Grigore Constantinescu, cel care a iniţiat lucrările de zidire a turlei bisericii şi care a oferit acestei biserici sfântul potir şi sfântul disc, din aur argintat, în perioada Unirii Principatelor“, a explicat pr. paroh Ştefan Tulan. Lucrările la Biserica Rediu-Tătar vor continua şi în acest an, deşi, în prezent, parohia are de achitat suma de 60.000 de lei furnizorilor de materiale şi constructorilor. Cei care pot ajuta la reconsolidarea Bisericii Rediu-Tătar pot dona sume în contul RO07RNCB0175040504280001, deschis la Banca Comercială Română, filiala Iaşi.

Niciun comentariu: