marți, 19 ianuarie 2010

Manifestări spiritual-culturale de sărbătoarea Sfinţilor Atanasie şi Chiril

Mănăstirea Copou-Podgorii şi Biserica „Sf. Atanasie şi Chiril“ din Iaşi şi-au serbat ieri, 18 ianuarie 2010, hramul. După slujba Sfintei Liturghii de la Biserica „Sf. Atanasie şi Chiril“, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie s-a desfăşurat Ziua pneumologului ieşean.

Slujba de Priveghere cu prilejul hramului de la Mănăstirea „Sfinţii Atanasie şi Chiril“ Copou-Podgorii a început duminică, la ceas de seară, când numeroşi credincioşi au venit să se roage în sfântul lăcaş ce datează din secolul al XVII-lea. Mai întâi a avut loc Vecernia unită cu Litia, oficiată de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, alături de un sobor de preoţi. Pelerinii Mănăstirii Copou-Podgorii au intonat răspunsurile liturgice ale Vecerniei, alături de corul maicilor de aici. În timpul celor şase psalmi ai Utreniei, luminile în biserică se sting, fiindcă aceştia simbolizează vremea de după căderea primilor oameni, stăpânită de întunericul păcatului. Aşezaţi în genunchi, credincioşii au ascultat cu frică şi cutremur cei şase psalmi, pentru că, după tradiţia Bisericii, timpul citirii celor şase psalmi ar coincide cu cel al Judecăţii de Apoi. Predica de la finalul slujbei Privegherii a fost ţinută de pr. prof. Gabriel Coroamă, de la parohia Breazu, Protopopiatul Iaşi 1, care a evidenţiat personalitatea Sfinţilor Atanasie şi Chiril. De asemenea, pr. Coroamă a vorbit despre prietenia dintre Sfântul Atanasie şi Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, care au devenit prin suferinţă „nişte pietre mici de temelie, uniţi în Piatra mare - Hristos, piatra cea din capul unghiului“, remarcând, în acelaşi timp, lupta pe care a dus-o Sfântul Chiril împotriva ereziilor din vremea sa.

Cuvant final pr. Gabriel Coroama

Sfinţii Atanasie şi Chiril, apărători ai dreptei credinţe

Programul liturgic din ziua hramului de la Biserica „Sf. Atanasie şi Chiril“, care funcţionează ca paraclis al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi, a început cu Utrenia, Acatistul şi a continuat cu slujba Sfintei Liturghii, săvârşită de pr. Iustinian Rareş, preot misionar de caritate la Spitalul de Psihiatrie de la Grajduri, judeţul Iaşi, alături de un sobor de 12 preoţi. Pr. Bogdan Ţifrea, redactor-şef al postului Radio TRINITAS Iaşi şi slujitor la Biserica „Sf. M. Mc. Mina“ din Iaşi, a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a amintit faptul că Sfântul Atanasie a fost un apărător al credinţei. „Cei doi sfinţi sunt un exemplu de păstrare şi de propovăduire a credinţei creştine. De la ei învăţăm ascultarea de Dumnezeu, păstrarea învăţăturii Sfinţilor Părinţi, aşa cum au transmis-o ei prin hotărârile sinoadelor ecumenice, dar şi faptul că nimic din viaţa aceasta nu este mai de preţ decât sufletul nostru“, a spus pr. Bogdan Ţifrea. La final, pr. Dumitru Păduraru, preot misionar de caritate la Biserica „Sf. Atanasie şi Chiril“, a mulţumit preoţilor, corului de tineri de la Biserica Bărboi şi de la Biserica „Sf. Nicolae“ - Domnesc, credincioşilor, precum şi femeilor din asociaţia filantropică Societatea Ortodoxă a Femeilor Române (SOFR) din Iaşi, pentru că susţin activitatea pastoral-administrativă de la Biserica „Sf. Atanasie şi Chiril“.

Cuvant final pr. Bogdan Tifrea

Ziua pneumologului ieşean

La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie s-a desfăşurat apoi Ziua pneumologului ieşean, care a debutat cu o slujbă de mulţumire, oficiată de pr. Constantin Andrei, protoiereu al Protopopiatului Iaşi 1, pentru foştii şi actualii angajaţi ai spitalului. A urmat slujba de parastas pentru angajaţii Spitalului trecuţi la cele veşnice. În cuvântul rostit celor prezenţi, pr. protopop Constantin Andrei a evidenţiat importanţa recunoştinţei faţă de înaintaşi, pornind de la Pilda celor 10 fecioare. Dumitru Filipeanu, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi, şi-a exprimat bucuria pentru faptul că, de zece ani, foştii angajaţi sunt pomeniţi în ziua de hram a Bisericii „Sf. Atanasie şi Chiril“. „Ascultând slujba, mă gândeam cât ar fi de bine ca măcar 10 minute pe zi să mă gândesc la Dumnezeu şi să-I mulţumesc pentru ceea ce-mi dă. Sper ca acest lucru să-l facă toată lumea, iar la anul îmi doresc să fim mai mulţi la această manifestare frumoasă, începută de prof. dr. Traian Mihăescu“, a spus Dumitru Filipeanu. Părintele Păduraru a vorbit apoi despre recunoştinţa pe care conducerea Spitalului şi Biserica „Sf. Atanasie şi Chiril“ şi-o îndreaptă către foştii angajaţi prin organizarea Zilei pneumologului ieşean, în fiecare an, pe 18 ianuarie.

Cuvant pr. Constantin Andrei

Niciun comentariu: