sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Manifestări dedicate poetului Mihai Eminescu la Iaşi şi Botoşani

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Iaşi a organizat joi, 14 ianuarie 2010, conferinţa cu tema „Mihai Eminescu - paşi spre eternitate“. Manifestarea a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu“ a Universităţii „Al. I. Cuza“, iar dintre invitaţi au făcut parte prof. dr. Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, şi prof. dr. Ilie Luceac, de la Colegiul Pedagogic al Universităţii Naţionale „Iurie Fedkovici“ din Cernăuţi. La final a avut loc un moment artistic susţinut de Corul „Mira“ al Bisericii „Sf. Nicolae“ - Domnesc, dirijat de Petronela Dârţu, care a interpretat diverse cântece cu versuri din creaţia eminesciană.

Zilele „Mihai Eminescu“ în municipiul Botoşani au debutat ieri, 15 ianuarie 2010, la ora 10:00, cu depuneri de jerbe de flori la statuia lui Mihai Eminescu din faţa teatrului, urmate de o slujbă de parastas pentru marele poet, la Biserica Uspenia. Programul manifestărilor a continuat la Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu“ Botoşani, la Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu“, în Sala de Marmură a Teatrului „Mihai Eminescu“ Botoşani şi în Sala de spectacole a Teatrului „Mihai Eminescu“ Botoşani, unde a avut loc Gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu“ Opera Prima, ediţia a XII-a, pe anul 2009.

La Casa de Cultură a municipiului Iaşi „Mihai Ursachi“ a avut loc ieri o masă rotundă cu titlul „Receptarea operei eminesciene în şcoală“. „Aceste manifestări sunt importante pentru noi, cei care am citit viaţa lui Mihai Eminescu. Marele poet a fost un om educat în spiritul religios. Mai mult de atât, sunt scrieri care dovedesc faptul că familia lui Mihai Eminescu a susţinut financiar biserica din Ipoteşti, unde participat la sfintele slujbe. De asemenea, Eminescu a avut o legătură puternică cu mănăstirile din judeţul Botoşani, iar poeziile sale au un accent religios. La Mănăstirea Neamţ se găseşte o scriere care dovedeşte faptul că poetul s-a spovedit şi împărtăşit. Consider că este important să propovăduim aplecarea religioasă pe care a avut-o Mihai Eminescu“, a declarat pr. Valentin Tincu, parohul de la Ipoteşti, Protopopiatul Botoşani.

Niciun comentariu: