vineri, 15 ianuarie 2010

Poetul Mihai Eminescu, omagiat în aceste zile la Vorona şi Botoşani

În parohia Vorona Centru din Protopopiatul Botoşani au debutat ieri manifestările dedicate împlinirii a 160 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. La bustul lui Mihai Eminescu de la Grupul Şcolar „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ - Vorona au fost depuse coroane şi jerbe de flori, iar elevii au recitat poezii ale poetului.

Programul a continuat cu vizitarea expoziţiei de tablouri „Dor de Eminescu“, de la Centrul pentru copii şi tineri al parohiei „Sf. Împ. Constantin şi Elena“ - Vorona Centru. În debutul acestui moment, primarul comunei Vorona, Aurel Ştefan, şi-a exprimat bucuria de a deschide manifestările prilejuite de „Zilele Mihai Eminescu“, la Vorona. Primarul Ştefan a recomandat celor prezenţi să se gândească mai des la Mihai Eminescu, „pentru a reveni la valorile noastre autentice şi pentru a nu ne pierde în neantul globalizării“. La manifestări au participat profesori, poeţi din municipiul Botoşani, din Basarabia, dar şi elevii Grupului Şcolar din Vorona. „În mijlocul nostru s-a aflat dl Leo Butnaru, poet, critic şi istoric literar de la Chişinău, dl George Vulturescu, poet şi membru al Uniunii Scriitorilor din România, venit din Ţara Oaşului, iar din Vorona au fost prezenţi dl Vlad Scutelnicu, dl Florentin Florescu şi alţi poeţi. Fiecare dintre invitaţi a recitat câte o poezie a poetului Mihai Eminescu“, a declarat pr. paroh Cristian Ştefan. Participanţii la manifestările organizate de parohia Vorona Centru au asistat, în continuare, la şezătoarea literară „Vreme trece, vreme vine“, susţinută de grupuri corale, de dans şi teatru din Vorona: Grupul de recitatori „Hyperion“, Corala „Raluca Iuraşcu“ a Societăţii Culturale „Raluca Iuraşcu“ din Vorona, Grupul folcloric bărbătesc „Arcaşii“ şi Grupul folcloric de copii „Ciobănaşul“, de la Căminul Cultural Vorona. A urmat oficierea unei slujbe de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu şi pentru părinţii lui, Raluca Iuraşcu şi Gheorghe Eminovici. După încheierea acestei şezători literare, invitaţii au mers în pelerinaj la Mănăstirea Sihăstria Voronei, unde s-au închinat la moaştele Sfântului Onufrie de la Vorona.

Manifestări culturale la Ipoteşti şi la Muzeul „Mihai Eminescu“ din Botoşani

În Amfiteatrul „Memorialul Ipoteşti“ din localitatea Ipoteşti a avut loc ieri o prezentare de cântece şi poezie eminesciană a elevilor de la Şcoala „Mihai Eminescu“ - Ipoteşti. Astăzi, la Biserica Uspenia din Botoşani se va oficia o slujbă de parastas pentru poetul Mihai Eminescu şi familia sa. Vor urma manifestările din cadrul „Zilele Eminescu“, de la Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu“. La ora 11:30, la Biblioteca Naţională de Poezie „Mihai Eminescu“ va avea loc deschiderea Zilelor „Mihai Eminescu“, ce va fi urmată de lansarea antologiei „Poeţi laureaţi ai Premiului Naţional de poezie Opera Prima“. Tot astăzi, vor fi decernate medaliile jubiliare „160 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu“ şi albumul omagial „Mihai Eminescu“. În cadrul Muzeului „Mihai Eminescu“ din Botoşani, va avea loc vernisajul expoziţiei „Donaţia Doina Gloria Folescu“ şi vernisarea expoziţiei etnografice „La gura sobei“, realizată în colaborare cu Grupul Şcolar „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din Vorona. Astăzi va fi inaugurată şi Sala „Timpul“ a Muzeului „Mihai Eminescu“, urmând ca manifestările să se încheie cu un concert pe versuri eminesciene.

Niciun comentariu: