miercuri, 13 ianuarie 2010

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie sprijină activitatea pastorală din parohia Budeni

În ultimii 15 ani, enoriaşii din parohia Budeni au avut de suferit din cauza întreruperii activităţii fabricilor unde lucrau. Unii au luat calea străinătăţii, alţii au rămas în satul în care au crescut şi au copilărit. Cu toate acestea, atât cei plecaţi din ţară, cât şi cei care au rămas sunt alături de Sfânta Biserică.

Biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie“ din parohia Budeni, Protopopiatul Fălticeni, a fost ridicată în anul 1914 din cărămidă şi piatră. Arhitectura este în plan treflat, cu un turn. Pictura bisericii are influenţă renascentistă. Sfântul lăcaş a fost restaurat şi resfinţit ultima dată în anul 1989, în timpul păstoririi ca paroh a părintelui Eugen Ungureanu. Ansamblul parohial mai cuprinde o casă de prăznuire şi un turn-clopotniţă, separat de biserică. În prezent, se construieşte o casă mortuară în cimitirul parohiei. „Am simţit mereu ajutorul Sfântului M. Mc. Dimitrie, prin răspunsul la rugăciuni. Am văzut multe transformări în rândul oamenilor, de 15 ani, de când păstoresc această parohie. Am avut cazuri de enoriaşi care s-au vindecat de patimi într-un mod surprinzător, şi asta numai datorită mijlocirii Sfântului M. Mc. Dimitrie. Sf. Dimitrie ne ajută răspunzând rugăciunilor pe care le facem“, a spus pr. paroh Cezar-Gorun Nesvadba.

În parohia Budeni se intensifică, de-a lungul anului, activitatea de catehizare atât a credincioşilor care vin la biserică, cât şi a celorlalţi enoriaşi. De asemenea, pr. Cezar-Gorun Nesvadba predă la şcoala din sat Religia. „Odată, când veneam cu autobuzul spre casă, m-am întâlnit cu doi foşti elevi care mi-au adresat întrebări legate de învăţătura de credinţă a Bisericii noastre, dar şi a altor confesiuni. Discuţia s-a prelungit mult după ce am coborât. Locuiesc în parohia încredinţată mie spre păstorire, în mijlocul credincioşilor. M-am implicat în discuţii cu persoane care au fost vizate de activitatea de prozelitism a unor culte neoprotestante. După lămurirea lor, unele au evitat contactul cu neoprotestanţii, altele s-au întors, făcându-li-se primirea la Ortodoxie după rânduiala Bisericii noastre“, a mai adăugat pr. paroh Cezar-Gorun Nesvadba.

„Încerc să menţin un contact permanent cu cei plecaţi în străinătate“

Parohia Budeni se află într-o zonă săracă, foarte mulţi enoriaşi fiind plecaţi în străinătate. De aceea, acţiunile social-filantropice nu pot lua amploare aşa cum şi-ar dori păstorul de la Budeni. Cu toate acestea, atunci când o familie întâmpină dificultăţi, este ajutată de către enoriaşii din parohie. „Au fost situaţii cu persoane care s-au accidentat. Astfel, prin intermediul bisericii, s-a făcut apel la credincioşi pentru colectă în sat. Tot cu sprijinul oamenilor din parohie s-a schimbat acoperişul unei familii căreia i-a luat foc casa. Este dificil să întreprindem foarte des acţiuni social-filantropice, pentru că majoritatea oamenilor sunt pensionari. Mai mult am avea noi nevoie de asistenţă decât să oferim“, a explicat pr. paroh, care a mai continuat să spună câteva cuvinte despre problema tinerilor plecaţi în străinătate. „Problema migraţiei mă depăşeşte. Creştinii care pleacă la muncă în străinătate fac acest lucru în primul rând dintr-un considerent economic. Ceea ce fac eu este să ţin legătura cu ei prin intermediul internetului. Atunci când se întorc în ţară, mă întâlnesc cu ei şi le ofer diferite materiale editate de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Încerc să menţin un contact permanent cu cei plecaţi în străinătate, personal sau prin intermediul rudelor. Cei care lucrează în zone unde sunt biserici ortodoxe merg şi se roagă în aceste sfinte lăcaşuri. În Spania, de exemplu, avem creştini care, deşi se află la o distanţă de peste 100 de kilometri de cea mai apropiată biserică, încearcă să ajungă cât mai des la sfintele slujbe“, a conchis pr. paroh Cezar-Gorun Nesvadba.

Niciun comentariu: