sâmbătă, 9 ianuarie 2010

„Avem oameni deosebit de credincioşi în parohie“

Enoriaşii din parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe“ sprijină de nouă ani construcţia şi înfrumuseţarea uneia dintre cele mai impozante biserici din municipiul Câmpulung Moldovenesc. De-a lungul timpului, credincioşii, păstoriţi de preotul paroh Mihai Costineanu, s-au implicat şi în acţiunile social-filantropice iniţiate la nivel de arhiepiscopie sau protopopiat.

Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Câmpulung Moldovenesc, ce aparţine de Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, a început să fie ridicată în anul 2001, după ce în anul 2000 a fost amenajat un paraclis în care se oficiază Sfânta Liturghie în prezent şi care a fost sfinţit de către Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Sfântul lăcaş a fost construit cu sprijinul financiar al credincioşilor din parohie, dar şi al firmelor din oraşul Câmpulung Moldovenesc. De asemenea, la edificarea bisericii au mai contribuit Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Primăria şi Consiliul Local Câmpulung Moldovenesc. În proporţie de 80%, banii au provenit de la cele 270 de familii din parohie. Anul trecut a fost montată încălzirea centrală, iar în perioada următoare vor fi placate bordurile şi scările din exteriorul bisericii, vor fi montate policandrele şi catapeteasma. „De-a lungul timpului, am reuşit să ne gospodărim în tot ceea ce s-a realizat. Avem oameni deosebit de credincioşi în parohie. Cu toate acestea, de când am venit în parohie am început să zidim şi biserica din sufletele enoriaşilor. Pe lângă predică, am căutat mereu să discut cu credincioşii în legătură cu nelămuririle pe care le au sau despre problemele pe care le întâmpină. În măsura în care sunt avizat să dau un sfat sau să rezolv o anumită problemă, o fac cu plăcere. În toţi aceşti ani, am eliminat bariera dintre preot şi credincios, astfel că, la noi, totul se discută liber. Chiar şi la predică am abordat probleme din interiorul parohiei, încercând, cu multă diplomaţie, să le punem la punct pentru ca lucrurile să fie pe un făgaş firesc“, a spus pr. paroh Mihai Costineanu.

Acţiuni culturale şi social-filantropice pe tot parcursul anului

Pe lângă vizitele pe care preotul paroh le face an de an la casele celor care sunt în nevoi sau în situaţii deosebite din punct de vedere material, se încearcă apropierea tineretului de biserică nu doar prin predica de la finalul Sfintei Liturghii, din duminici şi sărbători, ci şi prin activităţi care se organizează în biserică sau la care contribuie biserica. „Am vizitat grădiniţele din parohie, unde am împărţit, prin intermediul protopopiatului, diferite broşuri sau cărţi de rugăciune. În acelaşi timp, copiii au fost implicaţi în acţiunile de Crăciun sau de Paşti. Educaţia copiilor porneşte în primul rând din familie. Ceea ce facem noi este să adăugăm la zidirea care pleacă din familie“, a mai afirmat pr. paroh. Pentru credincioşii din parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe“, participarea la sfintele slujbe reprezintă un moment de bucurie. Pe parcursul desfăşurării lucrărilor de construcţie a bisericii, oamenii au ajutat prin muncă fizică, fiind receptivi de fiecare dată la apelul preotului paroh, de exemplu, când s-au organizat colecte. „Enoriaşii noştri au înţeles că necazul unora poate fi şi necazul lor, pentru că stihiile naturii nu pot fi stăpânite după voia noastră. Au înţeles că prin ajutorul acordat celor nevoiaşi au făcut un bine mai întâi sufletului lor. Mulţi dintre tinerii din parohie sunt plecaţi în străinătate, însă au luat şi copiii cu ei. Cei plecaţi, când se întorc înapoi, au bucuria de a-şi vedea biserica terminată“, a mai completat pr. paroh Mihai Costineanu.

Niciun comentariu: