Sărbătoarea Bobotezei a adunat şi în acest an la Catedrala mitropolitană un număr mare de credincioşi de toate vârstele. Oamenii s-au închinat mai întâi la racla ce adăposteşte moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi au participat la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană din timpul Utreniei au fost date de membrii Corului „Chivotul“, iar cele din timpul Sfintei Liturghii de Corul „Sanctus“ ale Catedralei mitropolitane din Iaşi.
„Prin gustarea Aghezmei mari, să-mi dea putere în toate zilele vieţii mele“
Cu toate că vremea a fost nefavorabilă, zeci de ieşeni s-au aşezat la rând în curtea Catedralei, la locul amenajat pentru oficierea Aghezmei mari. „Am venit de dimineaţă la mitropolie şi m-am închinat la racla Sfintei Parascheva. Acum m-am aşezat la rând din timp, pentru că sunt bolnavă şi nu cred că voi putea rezista să rămân până după-amiază. Mă rog Bunului Dumnezeu să mă întărească în credinţă, iar prin gustarea Aghezmei mari să-mi dea putere în toate zilele vieţii mele“, a declarat Maria Darie, din Iaşi.
Chemarea omului la mărturisirea tainei dumnezeirii
Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a adresat credincioşilor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţia Botezului Domnului în viaţa credincioşilor. „Din coborârea lui Dumnezeu pe pământ înţelegem care este semnificaţia coborârii Mântuitorului Iisus Hristos în apele Iordanului, Botezul Său de către Ioan şi începutul misiunii Sale printre noi, pământenii. Apa Botezului în care noi am fost cu-fundaţi este prelugirea aceleiaşi ape în care trupul îndumnezeit al Mântuitorului Iisus Hristos s-a coborât pentru a zdrobi puterea întunericului, a dezlega legăturile morţii. Sărbătoarea Botezului Domnului este arătarea Preasfintei Treimi. Tatăl mărturiseşte pe Fiul Care Se botează, iar Duhul Sfânt încununează prin puterea dumnezeirii Sale această lucrare de smerenie a Domnului Hristos. Tot ceea ce a împlinit Hristos în această sfântă zi este actul deplin al împlinirii smereniei Sale, care a început prin coborârea din cer şi Naşterea în peştera din Bethleem. Această lucrare de smerenie a continuat prin Botezul în râul Iordan. Taina smereniei arătată de Hristos la râul Iordan, desăvârşită prin jertfa de pe Cruce, arată drumul pe care fiinţa umană trebuie să-l parcurgă. Omul este chemat astăzi să înţeleagă faptul că scopul existenţei sale pe acest pământ este să trăiască, să cunoască şi să mărturisească taina dumnezeirii celei mai presus de o fiinţă“, a explicat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La finalul slujbei, după Rugăciunea amvonului, în sunetul cântărilor, soborul a ieşit în procesiune în faţa Catedralei, unde s-a oficiat slujba Aghezmei mari. Oamenii care s-au adunat pe esplanada din faţa Catedralei ieşene au înfruntat ploaia şi vântul pentru a duce la casele lor Agheazma mare, din care, dimineaţa pe nemâncate, pot gusta de acum opt zile la rând.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu