sâmbătă, 16 ianuarie 2010

„Istoria acestei zidiri mărturiseşte puterea creatoare a rugăciunii“

Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte în ziua de 17 ianuarie pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. Mai multe lăcaşuri de cult din Arhiepiscopia Iaşilor se află, încă din această seară, în sărbătoare. În municipiul Iaşi, va fi mâine hram în parohia „Sf. Cuv. Antonie cel Mare“, păstorită de pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Paraclisul „Sf. Antonie cel Mare“ din Iaşi, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 2, îşi cinsteşte mâine ocrotitorul. Programul liturgic va începe astăzi, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, la care vor participa numeroşi preoţi de la parohiile din Iaşi. Mâine, slujba Sfintei Liturghii va fi săvârşită de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Potrivit unei tradiţii, la slujba din ajunul sărbătorii Paraclisului „Sf. Cuv. Antonie cel Mare“ participă preoţii de mir, iar în ziua de hram slujesc în special părinţii de la mănăstirile din Iaşi. Construcţia Paraclisului „Sf. Cuv. Antonie cel Mare“ a început în anul 2003, cu sprijinul enoriaşilor parohiei „Sf. Voievozi“ - Frumoasa, care s-a desfiinţat la 1 februarie 2002, pentru a se reînfiinţa Mănăstirea Frumoasa. Piatra de temelie a Paraclisului „Sf. Antonie cel Mare“ a fost pusă la 26 august 2003, iar la 28 septembrie, acelaşi an, a fost săvârşită prima Liturghie. Anul acesta va avea loc târnosirea sfântului lăcaş şi sfinţirea terenului pentru viitoarea biserică. „Ceea ce avem noi acum nu este biserică, ci paraclis. La şedinţa care a avut loc înainte de demararea lucrărilor, s-a discutat şi s-a hotărât să facem un complex bisericesc care să cuprindă un paraclis, o bibliotecă cu câteva săli pentru activităţile copiilor şi ale tinerilor şi biserica propriu-zisă. Deocamdată, am reuşit să ridicăm paraclisul. Închinat Sfântului Antonie cel Mare, paraclisul este construit din lemn şi a fost tencuit într-un an şi jumătate“, ne-a spus prof. Rodica Grădinariu, membră a grupului de iniţiativă şi de sprijin al parohiei „Sf. Cuv. Antonie cel Mare“.

Paraclisul a luat fiinţă mai întâi în sufletele credincioşilor

Paraclisul închinat Sfântului Antonie cel Mare a fost ridicat mai întâi în sufletele credincioşilor. Părintele vicar administrativ Ionel Roată i-a îndemnat mereu pe enoriaşi să se roage şi să citească din Psaltire. Prof. Rodica Grădinariu ne-a povestit, în continuare, de ce s-a ales ca ocrotitor al paraclisului Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. „În cei doi ani care au trecut de la adunarea parohială până la săparea fundaţiei actualului paraclis, părintele paroh Ionel Roată ne-a pregătit duhovniceşte pentru această construcţie. Sfinţia Sa spunea că nu putem zidi biserica exterioară dacă nu clădim mai întâi biserica din sufletele noastre. Am înţeles fiecare, prin propriile experienţe, că istoria de 9 ani a acestei zidiri mărturiseşte puterea creatoare a rugăciunii. În anul 2002, după aproape un an în care am încercat să obţinem aprobări şi să unim două comisii, cea de la Centrul Eparhial Iaşi şi cea de la Primăria Municipiului Iaşi, pentru a măsura terenul şi a-l delimita, în ziua în care s-au anunţat cele două comisii că vin ne-am uitat în calendar şi era 17 ianuarie, ziua în care este prăznuit Sfântul Antonie cel Mare. Ulterior, PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a sugerat ca al doilea hram să fie Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Ne-am dat seama că Sfântul Cuvios Antonie cel Mare a dorit, fiind întemeietorul vieţii monahale, să reintroducă Biserica Frumoasa în circuitul mănăstiresc, iar, pe de altă parte, a vrut să ne ajute la ridicarea noii biserici“, a amintit prof. Rodica Grădinariu.

Sfântul Antonie cel Mare, cinstit în alte cinci biserici din Moldova

Tot mâine îşi serbează cel de-al doilea hram Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Vulpe, din Iaşi, construită de breasla blănarilor, din iniţiativa şi în timpul lui Gavriil Vulpe, de unde şi numele. Sfântul lăcaş din lemn a ars la 1832 şi a fost reconstruit din zid de un vătaf al timpului, Antonie Cobălcescu. Sărbătoare va fi mâine la Biserica „Sf. Cuv. Parascheva“ - Mitocul Maicilor din Iaşi, care îşi cinsteşte al doilea ocrotitor, dar şi în parohia „Sf. Antonie cel Mare“ din Botoşani şi la Schitul Icoana al Mănăstirii Neamţ. La Biserica „Sfânta Înviere“ din Suceava, care îl are ca al doilea ocrotitor pe Sf. Cuv. Antonie cel Mare, programul liturgic va începe în această seară, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, şi va continua mâine dimineaţă cu slujba Sfintei Liturghii, săvârşită de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Niciun comentariu: