duminică, 31 ianuarie 2010
Sfinţii Trei Ierarhi, ocrotitorii mai multor biserici din Moldova
Rechizite pentru elevii Centrului de zi “Sf. Marina”
Simpozion dedicat „Zilei Mondiale a Tinerilor Ortodocşi“ la Iaşi
Conferinţa “Creştinul în faţa problemelor de azi” la Biserica Tălpălari
Slujiri arhiereşti în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
vineri, 29 ianuarie 2010
Sfinţii Trei Ierarhi, cinstiţi prin rugăciune în seminariile teologice din Moldova
Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oficiat ieri, 28 ianuarie 2010, Sfânta Liturghie la Capela „Sf. Împ. Constantin şi Elena” din incinta Seminarului Teologic Ortodox din Iaşi. Din soborul de 10 preoţi şi diaconi a făcut parte şi protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier în Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Corului “Basileus” al Seminarului. În cadrul slujbei Sfintei Liturghii, tânărul profesor Mihail Ursache a fost hirotonit diacon iar pr. prof. Constantin Simiraş a primit din partea Înalt Preasfinţitului Teofan hirotesia întru duhovnic. La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei citite în timpul Sfintei Liturghii. “Mântuitorul Hristos spune în Evanghelia de astăzi un singur lucru: «Privegheaţi». Privegheaţi pentru că starea de veghe trebuie să definească viaţa fiecărui om. În troparul Sfinţilor Trei Ierarhi se aminteşte de «apele cunoştinţei de Dumnezeu», făcându-se referire la hrana pe care Sfinţii Trei Ierarhi au oferit-o lumii de atunci şi lumii de acum prin viaţa, învăţătura şi chipul lor. Privegherea despre care aminteşte Hristos în Evanghelia de astăzi este starea în care omul se lasă adăpat de apa cea duhovnicească”, a spus IPS Teofan. La rândul său, pr. prof. Dragoş Bahrim, directorul Seminarului Teologic “Sf. Vasile cel Mare” a mulţumit Înalt Preasfinţitului Teofan pentru că a s-a rugat alături de părinţii, cadrele didactice şi elevii Seminarului. De asemenea, pr. Bahrim şi-a exprimat recunoştinţa faţă de IPS Teofan pentru hirotonia întru diacon a prof. Mihail Ursache şi pentru hirotesia întru duhovnic a pr. prof. Constantin Simiraş, prin intermediul cărora “se va înmulţi şi rugăciunea în capela Seminarului”.
Simpozion la Seminarul “Veniamin Costachi” de la Neamţ
În sala de conferinţe a Seminarului Teolog Liceal Ortodox “Veniamin Costache” de la Mănăstirea Neamţ va avea loc astăzi un simpozion dedicat Sfinţilor Trei Ierarhi. Vor fi prezentate referate axate pe probleme dogmatice, morale şi pastorale din operele Sfinţilor Trei Ierarhi. “În cadrul simpozionului se va organiza o expoziţie de icoane realizate de elevii de la Secţia «Patrimoniu» a Seminarului şi care îi prezintă în diferite ipostasuri pe cei trei mari ierarhi. La final va fi susţinut un concert de cântări psaltice şi corale în cinstea Sfinţilor Trei Ierarhi. De la ora 18:00, în Biserica «Sf. Ion Iacob de la Neamţ», se va oficia slujba Privegherii iar mâine dimineaţă va avea loc slujba Sfintei Liturghii”, a declarat pr. Vasile Păvăleanu profesor în cadrul Seminarului Teologic de la Neamţ. Elevii şi profesorii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Botoşani au participat ieri în sala de conferinţe a Seminarului la Simpozionul „Sf. Trei Ierarhi, modele pentru seminarişti”. Manifestarea a fost urmată de un concert de cântări religioase susţinut de Corul „Biruitorii” al Seminarului Ortodox din Botoşani. Mâine dimineaţă în capela Seminarului va fi oficiată slujba Sfintei Liturghii. Părinţii profesori de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi vor oficia astăzi începând cu ora 17:00 slujba Vecerniei unită cu Litia în paraclisul Seminarului, dedicată Sfinţilor Trei Ierarhi. Mâine dimineaţă va avea loc slujba Utreniei, a Acatistului şi Sfânta Liturghie iar la final Corala „Haris” a Seminarului Ortodox din Dorohoi va susţine un concert de muzică religioasă.
Sf. Trei Ierarhi, cinstiţi de seminarişii huşeni la Catedrala episcopală
Sfinţii Trei Ierarhi au fost omagiaţi pe parcursul acestei săptămâni şi la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava. În cadrul orelor de curs şi al sesiunilor de comunicări au fost prezentate aspecte din viaţa Sfinţilor Trei Ierarhi. Astăzi, începând cu ora 17:00, elevii seminarişti vor participa la slujba Privegherii în cinstea Sfinţilor Trei Ierarhi iar mâine dimineaţă la Sfânta Liturghie. La Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sf. M. Mc. Gheorghe” din Roman manifestările dedicate cinstirii Sfinţilor Trei Ierarhi, ocrotitorii învăţământului teologic, au început ieri dimineaţă cu slujba Utreniei, care a fost urmată de Acatistul Sfinţilor Trei Ierarhi şi de Sfânta Liturghie oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi ai Seminarului. La ora 11:00, în sala de festivităţi a Seminarului a avut loc o prezentare de referate cu privire la viaţa şi activitatea Sfinţilor Trei Ierarhi. La final a avut loc un concert de muzică religioasă susţinut de Corul “Laudamus” al Seminarului Teologic Ortodox din Roman. Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi va fi marcată şi de elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” din Huşi. Părinţii profesori, cadrele didactice şi seminariştii huşeni vor participa mâine dimineaţă la slujba Sfintei Liturghii de la Catedrala episcopală din Huşi ce va fi oficiată de PS Corneliu, Episcopul Huşilor. După cum ne-a relatat diac. Andrei Dragoş Zagan, răspunsurile la strană vor fi date de corul Seminarului, care va susţine şi un concert de cântări închinate Sfinţilor Trei Ierarhi. După slujba Sfintei Liturghii va avea loc Simpozionul “Sf. Trei Ierarhi mari învăţători ai întregii lumi”.
miercuri, 27 ianuarie 2010
„Ziua Unirii“, marcată la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi
Şedinţa lunară cu preoţii din Protopopiatul Vaslui
108 ani de la trecerea la cele veşnice a mitropolitului Iosif Naniescu

marți, 26 ianuarie 2010
Sfântul Grigorie Teologul, sărbătorit de credincioşii parohiei Rediu-Tătar
Biserica „Sf. Grigorie Teologul“ din parohia Rediu, Protopopiatul Iaşi 1, şi-a chemat enoriaşii la slujba de hram încă de duminică, 24 ianuarie 2010, când dangătul clopotelor a anunţat oficierea Vecerniei unită cu Litia. Credincioşii care au urcat dealul până la sfânta biserică au îndurat frigul, dar s-au bucurat de frumuseţea slujbei şi a cântărilor de la strană. Începând din ajunul sărbătorii închinate Sfântului Grigorie, Consiliul Parohial a oferit pachete cu alimente şi bani, pentru cumpărarea de lemne, familiilor sărace, pentru ca toţi enoriaşii parohiei să se bucure de hramul bisericii lor. Ieri-dimineaţă, programul liturgic a continuat cu slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie.În cadrul slujbei de hram au fost pomeniţi toţi ctitorii bisericii şi miile de eroi căzuţi la datorie în timpul celor două războaie mondiale şi care sunt îngropaţi pe terenurile din jurul sfântului lăcaş. La finalul slujbei, pr. paroh Ştefan Tulan a rostit un cuvânt despre viaţa şi învăţăturile Sfântului Grigorie Teologul. De asemenea, pr. paroh a mulţumit tinerilor studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxa din Iasi, care au oferit răspusurile liturgice, dar şi credincioşilor din parohia Rediu-Tătar şi din satele din împrejurimi, precum şi primarului Vasile Haidău, „care se dăruieşte trup şi suflet lucrărilor ce se desfăşoară la sfânta biserică“.
Lucrări de reconsolidare, în plină desfăşurare
Cu sprijinul credincioşilor din Rediu, Valea Lupului, Leţcani, Miroslava, precum şi al celor din satele din împrejurimi, în luna iunie a anului trecut, la Biserica „Sf. Grigorie Teologul“ au fost demarate ample lucrările de reconsolidare. S-a turnat temelia la interior şi la exterior, precum şi stâlpii de susţinere, după care a fost turnată centura. În luna decembrie a anului trecut, după ce s-a turnat centura, vremea nu a mai permis continuarea construcţiei. „A fost, cu adevărat, o minune. Când s-a turnat centura erau 15 grade Celsius, iar a doua zi, după ce s-a terminat de lucrat, temperaturile au scăzut până la -15 grade. Temelia din piatră am păstrat-o, deşi zidirea până la naos a fost realizată fără liant când s-a ridicat acest sfânt lăcaş. Înălţarea bisericii s-a făcut, la vremea construirii ei, pe stâlpi de cărămidă. De aceea, unde erau stâlpii de cărămidă s-a legat cu fier beton, după care s-a turnat. În cadrul slujbei de astăzi (n.r., ieri) a fost amintit în mod special vrednicul de pomenire preot Grigore Constantinescu, cel care a iniţiat lucrările de zidire a turlei bisericii şi care a oferit acestei biserici sfântul potir şi sfântul disc, din aur argintat, în perioada Unirii Principatelor“, a explicat pr. paroh Ştefan Tulan. Lucrările la Biserica Rediu-Tătar vor continua şi în acest an, deşi, în prezent, parohia are de achitat suma de 60.000 de lei furnizorilor de materiale şi constructorilor. Cei care pot ajuta la reconsolidarea Bisericii Rediu-Tătar pot dona sume în contul RO07RNCB0175040504280001, deschis la Banca Comercială Română, filiala Iaşi.
Întrunirea preoţilor din Protopopiatul Huşi
luni, 25 ianuarie 2010
„Biserica ne cheamă să pregustăm taina Postului Mare“
În Duminica vameşului şi a fariseului, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a săvârşit Sfânta Liturghie la biserica Mănăstirii „Sf. Trei Ierarhi“ din Iaşi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Ieşenii care au participat la această slujbă au înălţat împreună cu slujitorii sfântului altar rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, s-au pomenit făuritorii Unirii de la 1859, mai ales că rămăşiţele pământeşti ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza se află într-unul din mormintele pe care le adăposteşte Mănăstirea „Sf. Trei Ierarhi“. Sfânta Liturghie a fost deosebită, atât prin prezenţa credincioşilor, în special tineri de la facultăţile ieşene care frecventează Biserica Sfinţilor Trei Ierarhi, cât şi prin răspunsurile liturgice de la strană oferite de membrii Corului „Anghelos“. Înainte de otpust (rugăciunea de la finalul unei slujbe), Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a citit o rugăciune de mulţumire pentru binefacerile revărsate asupra poporului român prin înfăptuirea Unirii de la 24 ianuarie 1859.
„Smerenia distruge toate păcatele, iar mândria, toate faptele cele bune“
La finalul slujbei, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură în care a amintit faptul că odată cu intrarea în perioada Triodului, începând cu duminica de ieri, la slujba Utreniei, după citirea Psalmului 50, se cântă „Uşile pocăinţei“. „Biserica ne cheamă să pregustăm taina Postului Mare. Pătrunderea în această taină se face prin uşa pocăinţei. Dumnezeu, întru marea şi nespusa Sa milostivire, să-Şi întoarcă faţa către noi, pentru ca, văzând dorul inimii noastre, să ne deschidă uşile care duc spre pocăinţă“, a explicat IPS Teofan, care a continuat cuvântul său prin referirea la Pilda vameşului şi a fariseului. „Fariseul, aşezat în faţa lui Dumnezeu, Îi prezintă virtuţile lui, în timp ce vameşul strigă: «Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului». Primul gând referitor la Pilda vameşului şi a fariseului este legat de cum trebuie să fie rugăciunea noastră. Al doilea gând care răsare din Evanghelia de astăzi se referă la smerenie. Sf. Andrei, arhiepiscopul Cretei, scria că «smerenia distruge toate păcatele, iar mândria distruge toate faptele cele bune». Aceasta este învăţătura pe care Biserica o aşază înaintea creştinului înainte de Postul Mare“, a mai adăugat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Arhim. Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sf. Trei Ierarhi“ şi exarh administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, a mulţumit Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan pentru că a binecuvântat începutul Triodului la Mănăstirea „Sf. Trei Ierarhi“. „Această duminică o serbăm ca pe o înainteprăznuire a hramului bisericii noastre. Bucuria aceasta ne este împărtăşită prin binecuvântările pe care ni le-aţi adus în slujire şi cuvânt“, a spus arhim. Nichifor Horia.
Parastas la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi
La Iaşi, sărbătoarea Uniriii a fost marcată printr-un ceremonial militar şi religios. Programul manifestărilor a debutat în Piaţa Unirii din Iaşi, cu un spectacol de muzică populară, după care a sosit preşedintele Traian Băsescu, alături de alţi demnitari. A fost intonat imnul naţional şi s-au ţinut mai multe discursuri. Pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, şi pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, au oficiat un Te Deum. După ce au fost depuse coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi s-a dansat tradiţionala „Horă a Unirii“, mai mulţi demnitari au mers la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“, unde au depus coroane de flori. Aici, Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat slujba de Parastas pentru făuritorii Unirii. Înainte de veşnica pomenire, IPS Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt în care a amintit de „momentul de graţie şi de har“ petrecut în anul 1959 la Iaşi, amintind în acelaşi timp trei dintre problemele pe care le întâmpină poporul român în prezent. „Voievodul Vasile Lupu, voievodul Dimitrie Cantemir şi Alexandru Ioan Cuza ne spun, printre multe altele, trei lucruri: că Prutul încă există, că milioane de români sunt în căutare de pâine pe alte meleaguri şi că prea puţini copii se mai nasc în familiile românilor. Sunt multe priorităţi pe care cei responsabili în diferite segmente ale societăţii şi le pun ca mandat pentru lucrarea lor. Cred că aceste trei gânduri se cuvin a fi înrădăcinate mai adânc în conştiinţele noastre“, a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Slujbă de Te Deum la Catedrala arhiepiscopală din Roman
sâmbătă, 23 ianuarie 2010
Catedrala unităţii naţionale din Rădăuţi
Turiştii români, dar mai ales cei veniţi din străinătate, în drumul lor spre nestematele mănăstiri din Bucovina, se opresc adesea la Rădăuţi, pentru a intra în cea mai mare biserică din acest oraş. Din exterior, lăcaşul de închinăciune, cu o suprafaţă de 550 de metri pătraţi, o lungime de 60 de metri şi o înălţime de 50 de metri, te atrage prin elementele de arhitectură bisericească. Are trei nave şi un culoar principal străjuit de colonade cilindrice ce se termină cu capiteluri corintice lucrate măiestrit. Între naos şi pronaos se află două dublouri mari. Deasupra uşii de la intrare se află un balcon spaţios. Biserica are 131 de ferestre rotunde, de mărimi diferite, prin care pătrunde lumina în interior. Acoperişul Catedralei este alcătuit dintr-un turn central, vegheat de o cruce de şase metri înălţime şi patru metri lăţime, patru turnuri mai mici în jur şi două turnuri ale clopotniţei, de o parte şi de alta a intrării principale în biserică. După 1918, când Bucovina a revenit la Patria-mamă, ideea construirii unui lăcaş de cult de mari dimensiuni în Rădăuţi s-a concretizat. „Preoţii de atunci, împreună cu Epitropia şi cu autorităţile locale, au decis să construiască o biserică mare, dorind ca ea să exprime ideea unităţii naţionale. Demersurile au fost dificile. Terenul pe care se află sfântul lăcaş era al Primăriei Rădăuţi. Mitropolia Moldovei şi Sucevei de atunci a făcut un schimb cu autorităţile locale şi le-a oferit un teren de lângă Mănăstirea Bogdana. Piatra de temelie a fost pusă în anul 1923, de către mitropolitul Nectarie Cotlarciuc, iar lucrările au fost demarate în anul 1927, pe cheltuiala Mitropoliei Bucovinei. Lucrările au stagnat în perioada războiului, ele fiind continuate abia în anul 1950“, a spus pr. paroh Nicolae Vîrtea.
„Pictura îi atrage pe oameni pentru că are ceva tainic“
Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh“ are o pictură de excepţie, fiind realizată de pictorul Iosif Keber, în perioada iulie 1959-decembrie 1960. Este o pictură valoroasă, fiind considerată un dar al mitropolitului Iustin Moisescu, care a ţinut ca această biserică să fie pictată de cei mai buni pictori din acea vreme. La sfârşitul lucrărilor de pictură, comisia de recepţie a avut cuvinte elogioase, considerând-o „un ansamblu armonios cu un desen exact şi un colorit cald“. Culorile nu sunt stridente şi ai impresia că pictura este vie şi că sfinţii zugrăviţi pe pereţi sunt reali. „Mitropolitul de atunci, Iustin, fiind foarte mulţumit de calitatea picturii, i-a premiat pe pictori cu suma de 14.500 de lei. El a insistat foarte mult ca acest sfânt lăcaş să fie finalizat, implicându-se mai ales în lucrările de pictură. Foarte mulţi turişti, pe timpul verii, atât români, dar mai ales străini, stau clipe în şir şi privesc aceste minunate picturi. Aş spune că pictura îi atrage pe oameni pentru că are ceva tainic. Pictorul, când pictează, zideşte ceva în sufletul omului prin imaginea pe care o creează“, a mai adăugat pr. Nicolae Vîrtea. Catapeteasma provine de la Biserica din Răpciuni, astăzi scufundată în apele Hidrocentralei de la Bicaz, sculptura ei fiind realizată de Filip Bocic. Biserica are un policandru de 420 kg, realizat, prin contribuţia preoţilor din raion, de către meşterul argintar Gheorghe Damian din Tg. Neamţ, şi altul mai mic, realizat în atelierele Patriarhiei şi donat de către membrii Consiliului Parohial. Începând cu anul 2003 au fost demarate ample lucrări de renovare şi de restaurare. „În primul rând, Catedrala avea nevoie de un acoperiş nou, pentru că cel montat în anii â50 ruginise. Atunci, ca şi acum, nu au fost bani suficienţi pentru a folosi materiale de cea mai bună calitate pentru o astfel de construcţie. Când am venit în 2003, am fost nevoit să fac o reparaţie a acestui acoperiş, iar începând cu anul 2008 s-a început înlocuirea acoperişului cu tablă de cupru. În acelaşi timp, au demarat lucrări la faţade, astfel încât, în prezent, aceste lucrări sunt aproape de final“, a explicat părintele paroh.
Program liturgic în fiecare zi
Activitatea pastorală din parohia „Pogorârea Sfântului Duh“ din Rădăuţi se concretizează prin slujbele care se oficiază zilnic, prin vizitele pe care preoţii slujitori le fac credincioşilor, dar şi prin organizarea de concerte în diferite perioade ale anului. „În fiecare seară oficiem slujba Vecerniei, iar Sfânta Liturghie este săvârşită în duminici, sărbători şi vinerea, în timp ce slujba Acatistului are loc în fiecare dimineaţă. Credincioşii care participă la slujbe nu sunt, neapărat, din parohia noastră, mai ales că sectorul nostru nu este arondat în jurul ei. Încercăm să ţinem o legătură personală cu cei pe care îi păstorim. Plecând de la premisa că unii oameni sunt indifereţi, unii chiar ostili, am iniţiat vizitele pastorale din dorinţa de a cunoaşte problemele enoriaşilor. În vara anului trecut am colindat aproape jumătate de parohie. Ne confruntăm cu oameni dezorientaţi sau care duc o viaţa dezordonată. De la caz la caz, trebuie să ne adaptăm“, a afirmat pr. Vîrtea. În ceea ce priveşte activitatea cultural-misionară, în Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh“ se organizează, de cinci ani, cu ocazia Paştilor şi a Crăciunului, concerte de cântări bisericeşti la care participă corurile din întreaga Bucovină. „Noi încercăm să dăm o coloratură doxologică acestei acţiuni, deşi cei care evoluează aici sunt aplaudaţi de spectatori. Acţiunile social-filantropice, iniţiate mai ales la Paşti şi la Crăciun, cu sprijinul sponsorilor, constau în acordarea de pachete cu alimente familiilor nevoiaşe“, a mai spus, în încheiere, pr. paroh Nicolae Vîrtea.
vineri, 22 ianuarie 2010
Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul ocroteşte de trei ani parohia Munteni-Copou
Singura parohie din ţara noastră ocrotită de Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul şi-a serbat ieri hramul. Din luna decembrie a anului 2006, comunitatea parohială din Munteni-Copou participă la slujbele din duminici şi sărbători la Paraclisul „Sf. Împ. Constantin şi Elena“ din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi. De trei ani, oamenii înalţă rugăciuni către Dumnezeu şi cer ca Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul să mijlocească înaintea tronului Preasfintei Treimi pentru a avea un lăcaş de rugăciune. Programul liturgic a început în ajunul sărbătorii cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, alături de un sobor de şase preoţi. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Corului „Basileus“ al Seminarului Teologic „Sf. Vasile cel Mare“, dirijat de prof. Mihai Ursache.
„Parohia noastră are misiunea să facă accesibile învăţăturile Sfântului Maxim“
La finalul slujbei, protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier în Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor, a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre modelul de viaţă şi trăire al Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul. „Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul a avut curaj şi dreptate. Instinctiv, noi ne alăturăm în societate de cei care au dreptate, pentru că dreptatea este de partea lor. Sfântul Maxim avea o legătură cu Adevărul, Care este Hristos. Dacă nu avem adevăr, nu avem de unde oferi adevăr. Dacă nu avem dreptate, nu putem oferi dreptate. La fel, dacă nu suntem învăţaţi, nu avem de unde oferi învăţătură. Dacă nu aduni, nu ai de unde să oferi. Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul, prin toată viaţa sa, a adunat. A fost un om cu foarte multe relaţii, pe care le-a folosit în favoarea Bisericii lui Hristos. A fost un om cu foarte multă învăţătură, pe care a folosit-o în lucrarea Bisericii lui Hristos. A fost un om cu viaţă sfântă, iar această vieţuire sfântă a lui a silit şi pe alţii să devină sfinţi“, a spus protos. Hrisostom. A urmat cuvântul pr. paroh Dragoş Bahrim, care a mulţumit preoţilor, credincioşilor şi seminariştilor pentru prezenţă, exprimându-şi bucuria de a sluji în Capela Seminarului, de hramul parohiei. „Suntem la început de drum pentru formarea unei comunităţi parohiale. Parohia noastră are misiunea să facă accesibile învăţăturile Sfântului Maxim Mărturisitorul credincioşilor, pentru a începe să trăiască în comuniune parohială. Ceea ce încercăm noi să realizăm în parohie nu putem face fără ajutorul lui Dumnezeu şi al sfinţilor care ne ocrotesc. La fiecare hram ne aducem aminte că ei se implică activ în viaţa parohiei noastre şi ne ajută la fiecare pas“, a mărturisit pr. paroh Dragoş Bahrim, care a mai amintit şi de dezbaterea intitulată „Atelierul de biserici“, de la începutul lunii ianuarie a acestui an, în care s-a discutat despre propunerea de proiect a viitorului aşezământ parohial ce se va construi în Munteni-Copou.
Lucrările Adunării Eparhiale din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor
Conferinţa preoţilor din Protopopiatul Negreşti
Proiectul „Hristos împărtăşit copiilor“ în parohia Albeşti
joi, 21 ianuarie 2010
Hram la Mănăstirea Cireşoaia, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare

Credincioşii de pe Valea Trotuşului au participat ieri la hramul Mănăstirii Cireşoaia. În biserica închinată Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare s-a săvârşit, marţi seara, slujba Privegherii, iar în ziua de hram - slujba Sfintei Liturghii, la finalul căreia a avut loc Parastasul pentru eroii neamului căzuţi la datorie pe aceste meleaguri, în timpul Primului Război Mondial. „Slujba Vecerniei unită cu Litia şi Utrenia au fost săvârşite de un sobor de preoţi şi diaconi care au cerut ajutorul Sfântului Eftimie cel Mare, patronul acestui aşezământ. Miercuri dimineaţă (n.r. - ieri) s-a oficiat slujba Ceasurilor, după care a urmat Acatistul şi Sfânta Liturghie, săvârşită de un sobor de preoţi condus de pr. Ştefan Curcuţă, slujitor la Biserica «Sf. Nicolae» din Oneşti. La final, a avut loc slujba Parastasului pentru eroii căzuţi, pe aceste locuri, pentru apărarea patriei şi reîntregirea neamului omenesc. Aşa cum este tradiţia, toţi credincioşii prezenţi au participat la agapa frăţească“, a declarat protos. Claudiu Constantin Panţâru.
Mănăstire înfiinţată pentru a întreţine cultul eroilor în zonă
Mănăstirea „Sf. Cuv. Eftimie cel Mare“ - Cireşoaia a fost înfiinţată pe 1 ianuarie 2000, în Târgu-Ocna, la punctul numit Cireşoaia, în partea de vest a cartierului Poieni, la o altitudine de 600 de metri, înscriindu-se în aceeaşi curbă de nivel cu Mănăstirea „Măgura Ocnei“. De numele Cireşoaiei se leagă amintirea luptelor sângeroase ale Regimentului 27 Infanterie Bacău şi a glorioaselor atacuri ale Vânătorilor de Munte din timpul Primului Război Mondial. Monumentele de la Coşna, Cireşoaia, Măgura, cimitirele de la Poieni şi de la Biserica „Sfântul Nicolae“ sunt mărturia recunoştinţei generaţiilor care au urmat faţă de jertfa celor 14.000 de ostaşi căzuţi în vara anului 1917 pentru apărarea gliei străbune. Scopul pentru care a fost ridicată biserica Mănăstirii Cireşoaia a fost acela de a omagia şi a întreţine cultul eroilor în zona Cireşoaia. Terenul pe care se află Biserica „Sf. Cuv. Eftimie cel Mare“ a fost sfinţit pe 18 iunie 2000. La acest eveniment a participat un sobor numeros de preoţi şi credincioşi de pe Valea Trotuşului. În luna octombrie a aceluiaşi an a fost săvârşită, pentru prima dată, slujba Sfintei Liturghii în acest sfânt lăcaş, iar pe 20 ianuarie 2001, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a oficiat slujba de hram. Anul acesta, după ce se vor finaliza lucrările în interior, sfântul lăcaş va fi târnosit.
Întrunirea Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului
Sfântul Maxim Mărturisitorul, serbat în parohia Munteni-Copou
Campanie de strângere de cărţi în parohia Căueşti
miercuri, 20 ianuarie 2010
„Episcopul Irineu Crăciunaş Suceveanul - personalitate a Bisericii strămoşeşti“
Slujbă de Parastas la mormântul episcopului Irineu Crăciunaş

In memoriam: Arhiereul de vrednică pomenire din ţinuturile Sadovei

IPS Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, îşi serbează astăzi onomastica
Şedinţe preoţeşti în Protopopiatele Bârlad şi Roznov
Preoţii din Protopopiatul Bârlad au participat ieri, 19 ianuarie 2010, la conferinţa lunară. În prima parte a întrunirii s-a abordat tema „Taina Botezului şi a Mirungerii - importanţa lor cultică şi practici greşite“, iar în cea de-a doua parte s-a prezentat ultima circulară de la Centrul Epahial Huşi, care are rolul de a îmbunătăţi activitatea pastoral-misionară, economică şi filantropică din parohiile Protopopiatului Bârlad. „În cadrul conferinţei s-a discutat pe diverse teme care ţin de activitatea parohială a preoţilor din Protopopiatul Bârlad. S-a mai prezentat un program de contabilitate computerizată, care va fi implementat în toate parohiile din Episcopia Huşilor“, a declarat pr. Vasile Lăiu, protoiereu al Protopopiatului Bârlad.
La sediul Protopopiatului Roznov a avut loc, ieri, şedinţa lunară cu preoţii, în cadrul căreia s-a prezentat tema „Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române şi Crezul Ortodox“, de către pr. Bogdan Frăsilă, de la parohia Podoleni II. „S-a discutat despre problema alegerilor organelor deliberative şi executive la parohii, dar şi despre programarea celor şase cercuri misionare din cadrul Protopopiatului“, a declarat pr. Vasile Ţoc, protoiereu al Protopopiatului Roznov.marți, 19 ianuarie 2010
Manifestări spiritual-culturale de sărbătoarea Sfinţilor Atanasie şi Chiril
Slujba de Priveghere cu prilejul hramului de la Mănăstirea „Sfinţii Atanasie şi Chiril“ Copou-Podgorii a început duminică, la ceas de seară, când numeroşi credincioşi au venit să se roage în sfântul lăcaş ce datează din secolul al XVII-lea. Mai întâi a avut loc Vecernia unită cu Litia, oficiată de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, alături de un sobor de preoţi. Pelerinii Mănăstirii Copou-Podgorii au intonat răspunsurile liturgice ale Vecerniei, alături de corul maicilor de aici. În timpul celor şase psalmi ai Utreniei, luminile în biserică se sting, fiindcă aceştia simbolizează vremea de după căderea primilor oameni, stăpânită de întunericul păcatului. Aşezaţi în genunchi, credincioşii au ascultat cu frică şi cutremur cei şase psalmi, pentru că, după tradiţia Bisericii, timpul citirii celor şase psalmi ar coincide cu cel al Judecăţii de Apoi. Predica de la finalul slujbei Privegherii a fost ţinută de pr. prof. Gabriel Coroamă, de la parohia Breazu, Protopopiatul Iaşi 1, care a evidenţiat personalitatea Sfinţilor Atanasie şi Chiril. De asemenea, pr. Coroamă a vorbit despre prietenia dintre Sfântul Atanasie şi Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, care au devenit prin suferinţă „nişte pietre mici de temelie, uniţi în Piatra mare - Hristos, piatra cea din capul unghiului“, remarcând, în acelaşi timp, lupta pe care a dus-o Sfântul Chiril împotriva ereziilor din vremea sa.
Cuvant final pr. Gabriel Coroama
Sfinţii Atanasie şi Chiril, apărători ai dreptei credinţe
Programul liturgic din ziua hramului de la Biserica „Sf. Atanasie şi Chiril“, care funcţionează ca paraclis al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi, a început cu Utrenia, Acatistul şi a continuat cu slujba Sfintei Liturghii, săvârşită de pr. Iustinian Rareş, preot misionar de caritate la Spitalul de Psihiatrie de la Grajduri, judeţul Iaşi, alături de un sobor de 12 preoţi. Pr. Bogdan Ţifrea, redactor-şef al postului Radio TRINITAS Iaşi şi slujitor la Biserica „Sf. M. Mc. Mina“ din Iaşi, a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a amintit faptul că Sfântul Atanasie a fost un apărător al credinţei. „Cei doi sfinţi sunt un exemplu de păstrare şi de propovăduire a credinţei creştine. De la ei învăţăm ascultarea de Dumnezeu, păstrarea învăţăturii Sfinţilor Părinţi, aşa cum au transmis-o ei prin hotărârile sinoadelor ecumenice, dar şi faptul că nimic din viaţa aceasta nu este mai de preţ decât sufletul nostru“, a spus pr. Bogdan Ţifrea. La final, pr. Dumitru Păduraru, preot misionar de caritate la Biserica „Sf. Atanasie şi Chiril“, a mulţumit preoţilor, corului de tineri de la Biserica Bărboi şi de la Biserica „Sf. Nicolae“ - Domnesc, credincioşilor, precum şi femeilor din asociaţia filantropică Societatea Ortodoxă a Femeilor Române (SOFR) din Iaşi, pentru că susţin activitatea pastoral-administrativă de la Biserica „Sf. Atanasie şi Chiril“.
Cuvant final pr. Bogdan Tifrea
La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie s-a desfăşurat apoi Ziua pneumologului ieşean, care a debutat cu o slujbă de mulţumire, oficiată de pr. Constantin Andrei, protoiereu al Protopopiatului Iaşi 1, pentru foştii şi actualii angajaţi ai spitalului. A urmat slujba de parastas pentru angajaţii Spitalului trecuţi la cele veşnice. În cuvântul rostit celor prezenţi, pr. protopop Constantin Andrei a evidenţiat importanţa recunoştinţei faţă de înaintaşi, pornind de la Pilda celor 10 fecioare. Dumitru Filipeanu, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi, şi-a exprimat bucuria pentru faptul că, de zece ani, foştii angajaţi sunt pomeniţi în ziua de hram a Bisericii „Sf. Atanasie şi Chiril“. „Ascultând slujba, mă gândeam cât ar fi de bine ca măcar 10 minute pe zi să mă gândesc la Dumnezeu şi să-I mulţumesc pentru ceea ce-mi dă. Sper ca acest lucru să-l facă toată lumea, iar la anul îmi doresc să fim mai mulţi la această manifestare frumoasă, începută de prof. dr. Traian Mihăescu“, a spus Dumitru Filipeanu. Părintele Păduraru a vorbit apoi despre recunoştinţa pe care conducerea Spitalului şi Biserica „Sf. Atanasie şi Chiril“ şi-o îndreaptă către foştii angajaţi prin organizarea Zilei pneumologului ieşean, în fiecare an, pe 18 ianuarie.
Cuvant pr. Constantin Andrei
Şedinţe preoţeşti în patru protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor
Preoţii din Protopopiatul Hârlău s-au reunit ieri, 18 ianuarie 2010, în şedinţă lunară. Referatul cu tema: „Simbolul de Credinţă - istoric şi semnificaţii“ a fost susţinut de către pr. Iulian Adam, de la parohia Bahlui. „S-a discutat despre componenţa celor 12 cercuri pastorale şi despre preşedinţii acestora, despre alegerea membrilor consiliilor şi comitetelor parohiale“, ne-a spus pr. Nicolae Crăciun, protoiereu al Protopopiatului Hârlău.
La sediul Protopopiatului Botoşani a avut loc ieri întrunirea lunară cu preoţii, în cadrul căreia pr. Corneluş Aniţulesei, de la parohia Gurbăneşti, a prezentat tema: „Folosul citirii Sfintei Scripturi“. „După intervenţiile mai multor preoţi cu privire la această temă, s-a recomandat ca toate bibliile de la parohii să fie puse la dispoziţia credincioşilor pentru a le citi; s-a pus în evidenţă ideea susţinerii de predici tematice pe texte din Sfânta Scriptură“, a declarat pr. Lucian Leonte, protoiereu al Protopopiatului Botoşani.
La şedinţa preoţilor din Protopopiatul Darabani au participat ieri câţiva delegaţi ai Prefecturii Botoşani, pentru a se aborda problema retrocedării terenurilor agricole ale parohiilor. Au avut loc şi convorbiri cu preoţii care predau disciplina Religie, în ceea ce priveşte participarea la Olimpiada de Religie din acest an. După cum ne-a relatat pr. Constantin Pânzariu, protoiereu al Protopopiatului Darabani, au fost reluate discuţiile cu privire la continuarea proiectului privind obţinerea titlurilor de proprietate pentru biserici, case sociale şi parohiale.
„Sfinţii, apărători ai învăţăturii de credinţă la Sinodul I Ecumenic“ este titlul temei prezentate ieri de pr. Adrian Mocanu, de la parohia Podeni, la conferinţa lunară cu preoţii din Protopopiatul Dorohoi. Pr. Stelian Ciurciun, protoiereu al Protopopiatului Dorohoi, ne-a precizat faptul că la această întâlnire au fost prezentate ultimele hotărâri şi recomandări venite de la Centrul Eparhial Iaşi, fiind dezbătute, totodată, şi alte probleme administrative.luni, 18 ianuarie 2010
Sfinţii Atanasie şi Chiril, serbaţi astăzi în două biserici ieşene
Mănăstirea „Sfinţii Atanasie şi Chiril“ - Podgorii din Grădina Botanică va îmbrăca astăzi, 18 ianuarie 2010, straie de sărbătoare. Programul liturgic dedicat cinstirii Sfinţilor Atanasie şi Chiril, arhiepiscopii Alexandriei, a început aseară cu slujba Privegherii şi va continua astăzi cu Ceasurile, slujba Acatistului şi Sfânta Liturghie, la care vor participa, ca în fiecare an, sute de credincioşi. Biserica Mănăstirii Copou-Podgorii a fost reactivată ca aşezământ monahal de călugăriţe în anul 2001, de către PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, sfântul lăcaş primind şi al doilea hram, „Duminica mironosiţelor“. Ascultările monahale ale comunităţii se împletesc cu nevoile duhovniceşti ale credincioşilor care frecventează acest minunat loc. Astfel, alături de slujbele bisericeşti care se oficiază zilnic, în cadrul mănăstirii funcţionează şi ateliere de croitorie, broderie şi pictură. Foarte mulţi credincioşi, cei mai mulţi intelectuali, mai ales din lumea universitară, merg în zilele de sărbătoare către această biserică şi la cimitirul dimprejurul ei, unde se odihnesc mulţi oameni de seamă ai Iaşului. Biserica „Sfinţii Atanasie şi Chiril“ a fost ridicată de voievodul Vasile Lupu în 1638, în codrii seculari ai Copoului. Legenda spune că, în timpul unei invazii a tătarilor în Iaşi, doamna Teodosia, soţia voievodului, a fugit îngrozită în pădure, ascunzându-se într-o scorbură de copac. După ce furia tătarilor a trecut, domnitorul şi-a căutat în toate părţile soţia, mergând pe culmile dealurilor până ce auzi, în vale, lătratul câinelui său de vânătoare. De bucurie că şi-a găsit soţia sănătoasă, Vasile Lupu porunci tăierea copacului şi, drept mulţumire lui Dumnezeu, a ridicat biserica. Mănăstirea Podgorii-Copou a devenit biserică de parohie, în 1864, după secularizarea averilor mănăstireşti. Chiar dacă nu are pictură veche pe zid, aceasta pierzându-se în urma reparaţiilor repetate, s-a păstrat totuşi catapeteasma, care datează din sec. al XVIII-lea. La sfârşitul veacului al XX-lea, sfântul lăcaş a necesitat ample lucrări de restaurare, fiind pictat în întregime de artiştii Vasile şi Violeta Carp.
„Biserica Doamnelor“, paraclis al Spitalului de Pneumoftiziologie
Hram va fi astăzi şi la Biserica „Sfinţii Atanasie şi Chiril“ din Iaşi. La acest sfânt lăcaş, care funcţionează ca paraclis al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi, îşi desfăşoară activitatea misionară de caritate pr. Dumitru Păduraru, care este şi redactor în cadrul Departamentului Teologic al postului Radio TRINITAS. Aseară, aici a avut loc slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de un sobor de preoţi în prezenţa a numeroşi credincioşi. La final a avut loc o agapă frăţească. Programul liturgic va continua astăzi cu slujba Utreniei şi cea a Sfintei Liturghii, în cadrul căreia se vor citi rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite. De asemenea, în cadrul slujbei de Parastas vor fi pomeniţi ctitorii acestui sfânt lăcaş, precum şi foştii angajaţi ai spitalului, care au trecut la Domnul. Sărbătoarea va continua cu Ziua pneumologului ieşean, manifestare în cadrul căreia vor fi premiaţi foştii angajaţi ai spitalului, care au ieşit la pensie. Biserica „Sfinţii Atanasie şi Chiril“ a fost construită în perioada 1672-1674 şi este amplasată în centrul vechi al oraşului. Nu se ştie cu precizie numele ctitorului. Unii vehiculează numele doamnei Margarita, soţia domnitorului Simion Movilă, iar alţii vorbesc despre un ierarh cu numele Atanasie Patelaros, care era administrator al bunurilor mănăstireşti greceşti din Moldova. Biserica a fost distrusă de un incendiu în secolul al XIX-lea, apoi a fost afectată de bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial şi de cutremurele care s-au succedat la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Iniţial, sfântul lăcaş a fost pictat, în prezent însă nu se păstrează nimic din pictură. Edificiul este construit în formă de navă, în stilul clasic moldovenesc. Deasupra pronaosului se află turnul-clopotniţă. În opinia unor istorici, biserica are una dintre cele mai frumoase catapetesme din Moldova. Timp de aproape 50 de ani a fost închisă, iar starea de degradare s-a accentuat. În anul 1997 a fost redeschisă şi dată în folosinţa doamnelor din asociaţia filantropică Societatea Ortodoxă a Femeilor Române (SOFR) din Iaşi, condusă de către inginer Margareta Vlad. Din acest motiv, ea se mai numeşte şi „Biserica Doamnelor“.
sâmbătă, 16 ianuarie 2010
„Istoria acestei zidiri mărturiseşte puterea creatoare a rugăciunii“
Paraclisul „Sf. Antonie cel Mare“ din Iaşi, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 2, îşi cinsteşte mâine ocrotitorul. Programul liturgic va începe astăzi, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, la care vor participa numeroşi preoţi de la parohiile din Iaşi. Mâine, slujba Sfintei Liturghii va fi săvârşită de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Potrivit unei tradiţii, la slujba din ajunul sărbătorii Paraclisului „Sf. Cuv. Antonie cel Mare“ participă preoţii de mir, iar în ziua de hram slujesc în special părinţii de la mănăstirile din Iaşi. Construcţia Paraclisului „Sf. Cuv. Antonie cel Mare“ a început în anul 2003, cu sprijinul enoriaşilor parohiei „Sf. Voievozi“ - Frumoasa, care s-a desfiinţat la 1 februarie 2002, pentru a se reînfiinţa Mănăstirea Frumoasa. Piatra de temelie a Paraclisului „Sf. Antonie cel Mare“ a fost pusă la 26 august 2003, iar la 28 septembrie, acelaşi an, a fost săvârşită prima Liturghie. Anul acesta va avea loc târnosirea sfântului lăcaş şi sfinţirea terenului pentru viitoarea biserică. „Ceea ce avem noi acum nu este biserică, ci paraclis. La şedinţa care a avut loc înainte de demararea lucrărilor, s-a discutat şi s-a hotărât să facem un complex bisericesc care să cuprindă un paraclis, o bibliotecă cu câteva săli pentru activităţile copiilor şi ale tinerilor şi biserica propriu-zisă. Deocamdată, am reuşit să ridicăm paraclisul. Închinat Sfântului Antonie cel Mare, paraclisul este construit din lemn şi a fost tencuit într-un an şi jumătate“, ne-a spus prof. Rodica Grădinariu, membră a grupului de iniţiativă şi de sprijin al parohiei „Sf. Cuv. Antonie cel Mare“.
Paraclisul a luat fiinţă mai întâi în sufletele credincioşilor
Paraclisul închinat Sfântului Antonie cel Mare a fost ridicat mai întâi în sufletele credincioşilor. Părintele vicar administrativ Ionel Roată i-a îndemnat mereu pe enoriaşi să se roage şi să citească din Psaltire. Prof. Rodica Grădinariu ne-a povestit, în continuare, de ce s-a ales ca ocrotitor al paraclisului Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. „În cei doi ani care au trecut de la adunarea parohială până la săparea fundaţiei actualului paraclis, părintele paroh Ionel Roată ne-a pregătit duhovniceşte pentru această construcţie. Sfinţia Sa spunea că nu putem zidi biserica exterioară dacă nu clădim mai întâi biserica din sufletele noastre. Am înţeles fiecare, prin propriile experienţe, că istoria de 9 ani a acestei zidiri mărturiseşte puterea creatoare a rugăciunii. În anul 2002, după aproape un an în care am încercat să obţinem aprobări şi să unim două comisii, cea de la Centrul Eparhial Iaşi şi cea de la Primăria Municipiului Iaşi, pentru a măsura terenul şi a-l delimita, în ziua în care s-au anunţat cele două comisii că vin ne-am uitat în calendar şi era 17 ianuarie, ziua în care este prăznuit Sfântul Antonie cel Mare. Ulterior, PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a sugerat ca al doilea hram să fie Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Ne-am dat seama că Sfântul Cuvios Antonie cel Mare a dorit, fiind întemeietorul vieţii monahale, să reintroducă Biserica Frumoasa în circuitul mănăstiresc, iar, pe de altă parte, a vrut să ne ajute la ridicarea noii biserici“, a amintit prof. Rodica Grădinariu.
Sfântul Antonie cel Mare, cinstit în alte cinci biserici din Moldova
Tot mâine îşi serbează cel de-al doilea hram Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Vulpe, din Iaşi, construită de breasla blănarilor, din iniţiativa şi în timpul lui Gavriil Vulpe, de unde şi numele. Sfântul lăcaş din lemn a ars la 1832 şi a fost reconstruit din zid de un vătaf al timpului, Antonie Cobălcescu. Sărbătoare va fi mâine la Biserica „Sf. Cuv. Parascheva“ - Mitocul Maicilor din Iaşi, care îşi cinsteşte al doilea ocrotitor, dar şi în parohia „Sf. Antonie cel Mare“ din Botoşani şi la Schitul Icoana al Mănăstirii Neamţ. La Biserica „Sfânta Înviere“ din Suceava, care îl are ca al doilea ocrotitor pe Sf. Cuv. Antonie cel Mare, programul liturgic va începe în această seară, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, şi va continua mâine dimineaţă cu slujba Sfintei Liturghii, săvârşită de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.