Mănăstirea Lacuri din judeţul Iaşi şi-a adunat şi în această vară copii şi tineri cu vârste între 8 şi 20 de ani în Tabăra religioasă „Sf. Ap. Luca“. Pentru că anul 2009 este unul jubiliar, la tabără au participat cei mai talentaţi copii şi tineri din ediţiile anterioare, unii dintre ei devenind între timp elevi ai Liceului de Artă „Octav Băncilă“ din Iaşi, ai Seminarului Teologic „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi sau chiar studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. Deoarece anul 2009 a fost declarat de Biserica Ortodoxă „Anul Sfinţilor Capadocieni“, s-a decis păstrarea acestei tematici prin zugrăvirea chipurilor Sfinţilor Părinţi reprezentativi: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie şi Sf. Ioan Gură de Aur, dar şi ale altor Sfinţi Capadocieni. Zilnic s-au făcut lecturi din vieţile sfinţilor, pentru a se cunoaşte nevoinţele şi faptele lor bune. Elevii au fost coordonaţi de către prof. Dorin Marian Orzetic, pictor iconar, prof. Gabriela Scutăriţa, de la Şcoala Specială „Constantin Păunescu“ din Iaşi, prof. Laura Crăciun, înv. Maria Budacea, inst. Gabriela Onofrei, prof. Rodica Curcă, prof. Iulia Fotea de la Şcoala Pârcovaci, prof. Andreea Moraru de la Şcoala Generală din Golăeşti, prof. Parmena Orzetic de la Şcoala „Al. I. Cuza“ din Podu-Iloaiei şi de către prof. Maria Orzetic de la Şcoala „George Coşbuc“ din Iaşi.
Rugăciunea unită cu pictarea icoanelor
Pe parcursul săptămânii trecute, în afara orelor dedicate pictării de icoane, copiii s-au jucat, au făcut drumeţii prin pădurea aflată în apropierea Mănăstirii Lacuri, au pescuit sau au ajutat la înfrumuseţarea spaţiilor verzi şi a livezii de meri. Seara, au vizionat filme cu tematică religioasă, despre vieţile sfinţilor sau despre duhovnici renumiţi (arhim. Cleopa, pr. Stăniloae, arhim. Sofian Boghiu etc). Unii participanţi şi-au dorit să înveţe din tainele vieţuirii la mănăstire; băieţii au bătut toaca, iar fetele au ajutat la bucătărie. Zilnic, copiii au participat la slujba dumnezeieştii Liturghii, cel mai important moment liturgic fiind cel din 6 august, de Schimbarea la Faţă a Domnului. Pentru că tabăra s-a desfăşurat în timpul postului Adormirii Maicii Domnului, majoritatea copiilor au dorit să fie spovediţi şi împărtăşiţi de ierom. Petronie Andrei, stareţul Mănăstirii Lacuri. Tabăra s-a încheiat duminică, 9 august, după oficierea Sfintei Liturghii, la finalul căreia pr. Nicolae Crăciun, protoiereu al Protopopiatului Hârlău, a adresat un cuvânt de mulţumire tuturor participanţilor şi profesorilor îndrumători. „Toţi copiii au fost premiaţi prin grija Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, a Organizaţiei «World Vision» Iaşi şi a Protopopiatului Hârlău. Tabăra din acest an a fost dedicată Sfinţilor Capadocieni şi, de aceea, au fost pictate doar chipuri ale acestor sfinţi. Programul taberei a fost unul duhovnicesc, în fiecare zi săvârşindu-se Sfânta Liturghie şi rugăciunile de seară. De asemenea, participanţii s-au spovedit şi s-au împărtăşit, iar seara au vizionat filme cu conţinut religios. Cei care au participat la această ediţie au fost încântaţi de programul de muncă, dar şi de cel duhovnicesc“, a declarat protopopul Nicolae Crăciun.
„Totul a fost minunat în acest colţ de rai“
Copiii care au participat la tabăra de la Mănăstirea Lacuri şi-au manifestat bucuria pentru faptul că au participat atât la cursurile de pictură, cât şi la slujbe sau diferite activităţi. „Aici, toţi copiii, mari şi mici, profesori şi elevi, au pictat din greu ca să facă o icoană frumoasă. În tabără îmi place să mă joc cu toţi copiii şi îmi place să pictez în natură“, a spus Orzetic Ştefan, elev în clasa a III-a la Şcoala „Al. I. Cuza“ din Podu-Iloaiei. „Totul a fost minunat în acest colţ de rai, în tabăra de la Mănăstirea Lacuri. Elevi, cadre didactice şi organizatori, cu toţii am încercat să pictăm icoane cât mai frumoase şi să fim fericiţi“, a mărturisit Tudor Onofrei, elev în clasa a III-a la Şcoala „Petru Rareş“ din Hârlău. „Mi-a plăcut aici, în tabără. Sunt tare fericită şi mulţumită că am putut să pictez o icoană alături de ceilalţi copii. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că m-a ajutat să-mi văd visul împlinit“, a afirmat Andrada Ştefana Onofrei, elevă în clasa a III-a la Şcoala „Petru Rareş“ din Hârlău. (Z.L.)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu