vineri, 7 august 2009

Pe muntele Ceahlău, în rugăciune, asemenea celor trei apostoli

Sute de credincioşi au participat ieri, 6 august 2009, la slujba Sfintei Liturghii oficiată la Mănăstirea „Schimbarea la Faţă a Domnului“ de pe Muntele Ceahlău, de către Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de către PS Episcop Siluan al Episcopiei Române din Ungaria, înconjuraţi de un sobor de 25 de preoţi şi diaconi. Chiar dacă vremea a fost nefavorabilă, oamenii au urcat pe jos pe Muntele Ceahlău, dorind astfel să rememoreze momentul pe care l-au trăit cei trei sfinţi apostoli la Schimbarea la Faţă a Domnului.

Pelerinajul dedicat sfinţilor nemţeni a continuat ieri la Mănăstirea de pe Muntele Ceahlău, la care au început să vină, încă din după-amiaza zilei de 5 august, credincioşi din toate zonele ţării. Programul liturgic a debutat în ziua de miercuri cu slujba Privegherii şi a continuat în ziua de hram cu Slujba Aghezmei, a Ceasurilor şi a Acatistului. Sfânta Liturghie, care a început la ora 10:00, a fost săvârşită de către IPS Teofan şi PS Siluan. În tot acest timp, oamenii s-au rugat alături de cei doi ierarhi. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Episcopul ortodox român din Ungaria, care a vorbit despre importanţa sărbătoririi, pe Muntele Ceahlău, a Schimbării la Faţă a Domnului. „Cei trei ucenici (n.r. - Petru, Iacov şi Ioan), împreună cu Mântuitorul, au avut parte de arătarea slavei celei mai dinainte de veci pe care Fiul a avut-o la Tatăl mai înainte de a fi lumea. Izvorârea de lumină a copleşit sufletele ucenicilor, au simţit un dar deosebit şi şi-au dorit să prelungească această stare minunată a împărăţiei lui Dumnezeu. Aceste momente de bunătate, de binefacere le gustăm şi noi din plin, asemenea ucenicilor, tot într-un munte. Ne-am urcat pe acest munte asemenea sfinţilor apostoli, fiecare după puterile noastre, ostenindu-ne pentru a petrece câteva clipe la picioarele Mântuitorului, în rugăciune“, a spus PS Siluan, care a rostit în cadrul Sfintei Liturghii rugăciunea de binecuvântare a strugurilor. Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a vorbit în cuvântul său despre minunea Schimbării la Faţă şi despre foloasele participării la o astfel de slujbă. „Fiecare după a sa putere, după a sa credinţă, aţi încercat urcând astăzi (n.r. - ieri) pe muntele cel sfânt al Moldovei să trăiţi clipele pe care le-a trăit Hristos şi cei trei ucenici ai Lui când au urcat pe Muntele Tabor. Participând la Sfânta Liturghie, aţi simţit o pregustare din dumnezeirea lui Hristos. Nu se poate ca strălucirea feţei Sale să nu fi ajuns şi în fiinţa noastră“, a remarcat Înalt Preasfinţitul Teofan.

„Slujba de astăzi a fost săvârşită la înălţimea Muntelui Tabor“

Oamenii au stat neclintiţi în timpul slujbei, în ciuda vremii nefavorabile. „Slujba de astăzi a fost săvârşită la înălţimea Muntelui Tabor. Am încercat să simt puţin din bucuria celor trei ucenici care L-au văzut pe Mântuitorul schimbându-Se la Faţă pe Muntele Taborului. M-am rugat pentru tot poporul român şi pentru toţi creştinii, din toată lumea aceasta, să-i întărească Bunul Dumnezeu în rugăciune, ascultare şi să le descopere fiecăruia din marea dumnezeire a Domnului nostru Iisus Hristos. Mă întorc cu mai multă credinţă şi cu mai multă dragoste în suflet“, a declarat Amalia Ioana Isipeanu, din Craiova. „Am venit la hramul acestei mănăstiri încă de miercuri după-amiază. Ne-a plouat şi ne-a udat până la piele, dar a meritat. M-am rugat pentru iertarea păcatelor şi pentru sănătate. Mi-am dorit foarte mult să ajung la această slujbă. Acum mă voi întoarce acasă cu sufletul împăcat şi uşurat“, a mărturisit Frăsâna Roşu, 72 de ani, din localitatea Preuteşti, municipiul Fălticeni.

Niciun comentariu: