miercuri, 19 august 2009

Biserică târnosită în filia Vama, Protopopiatul Paşcani, pentru 30 de familii

Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a sfinţit duminică, 16 august 2009, Biserica cu hramul „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul“, filie a parohiei Sireţel, Protopopiatul Paşcani. La acest eveniment au participat credincioşi din cătunul Vama, dar şi din satele învecinate.

Cele 30 de familii din localitatea Vama, comuna Sireţel, municipiul Paşcani, au, începând din Duminica a X-a după Rusalii, un lăcaş de rugăciune sfinţit. Vremea frumoasă a completat sărbătoarea la care au participat credincioşi atât din parohia „Sf. Ilie“, cât şi din satele învecinate. Programul liturgic a început cu târnosirea sfântului lăcaş şi a continuat cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată de PS Calinic Botoşăneanul. Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor a apreciat, la final, contribuţia celor care s-au implicat în construcţia bisericii, explicând în acelaşi timp ce înseamnă vrednicia de ctitor de biserică. De asemenea, Preasfinţia Sa şi-a manifestat bucuria pentru faptul că a oficiat atât slujba de sfinţire a terenului, cât şi târnosirea bisericii. „Ne-am mirat de faptul că în acest cătun mic au fost de faţă mulţi credincioşi din satul Vama şi din parohiile adiacente. Cu toţii au participat la această bucurie sfântă, primind har de la Dumnezeu, întărire în credinţă şi ascultând cuvântul lui Dumnezeu. Sfinţirea în sine s-a desfăşurat ca o mare sărbătoare, iar acest lucru dovedeşte faptul că oamenii sunt ataşaţi de biserică“, a declarat pr. Pavel Postolachi, protoiereu al Protopopiatului Paşcani. PS Calinic Botoşăneanul a oferit, din partea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, doamnei Maria Ştefan, Crucea Moldavă, iar alţi binefăcători au primit distincţii de vrednicie.

Lucrări susţinute de fostul primar al comunei Sireţel

Lucrările de construcţie la Biserica „Sf. Ilie“ au început în anul 2002, prin Programul Arhiepiscopiei Iaşilor „Nici un sat fără biserică“, iniţiat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Piatra de temelie a fost pusă de PS Calinic Botoşăneanul, în prezenţa a numeroşi credincioşi şi a autorităţilor locale. La ridicarea sfântului lăcaş s-a implicat încă de la început doamna Maria Ştefan, la vremea respectivă primar al comunei Sireţel. „Doamna Maria Ştefan, care a îndemnat mai mulţi credincioşi, din alte localităţi, să ajute cu materiale şi bani la construcţia bisericii din satul Vama, s-a ocupat de lucrările care au demarat, şi anume, turnarea temeliei, zidirea bisericii, acoperişul sfântului lăcaş, finisările interioare, cele exterioare şi începutul picturii. Construcţia bisericii din parohia Vama a fost coordonată, mai târziu, de pr. Romeo Vitel, noul paroh al parohiei Sireţel. Biserica din Vama arată ca o mireasă a lui Hristos, deşi nu este de mărimi deosebite. Este dotată cu tot ceea ce este necesar desfăşurării cultului. Cătunul Vama este situat între două sate ale comunei Sireţel, respectiv satul Sireţel şi satul Humosu, într-o zonă naturală foarte frumoasă“, a spus pr. Pavel Postolachi. Sfânta Liturghie în biserica nou sfinţită va avea loc o dată pe lună şi va fi oficiată de pr. Romeo Vitel. Pe viitor se intenţionează ca şi părintele paroh de la parohia Humosu să slujească, o dată la trei săptămâni, în parohia Vama.

Niciun comentariu: