Astăzi, Biserica noastră îl prăznuieşte pe Sf. Ioan Iacob de la Neamţ. În Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, lăcaşurile de cult închinate Sf. Ioan Iacob Românul îşi intensifică, de ziua ocrotitorului lor, programul liturgic, care este completat cu manifestări cultural-religioase.
„Să fie o casă nouă pentru Sf. Ioan Românul“
Biserica „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“ din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ îşi serbează astăzi hramul. Programul liturgic a început aseară, cu slujba Privegherii, oficiată de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi va continua astăzi cu slujba Aghezmei, a Sfântului Maslu şi a Acatistului Sf. Ioan Hozevitul. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Pimen, PS Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, şi de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
Ridicarea Bisericii „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“ a început în luna decembrie a anului 1994, când s-a dorit iniţial construirea unui paraclis-laborator pentru elevii seminarului. În anul 1997 a fost sfinţit altarul sfântului lăcaş. „PF Părinte Patriarh Daniel ne-a recomandat ca această biserică să fie construită în aşa fel încât să fie o casă nouă pentru Sfântul Ioan Românul“, a spus pr. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ Neamţ. Sf. Ioan aduce bucurie în sufletele tuturor celor care îl iubesc pe Hristos” Înca în anul 1995 (când la biserica actuală era turnate doar temeliile), PF Daniel a dăruit Seminarului camilafca şi metaniile Sf. Ioan iar în ziua hramului din 5 august 1999 a adus în procesiune degetul sfântului. Camilafca şi metaniile sfântului au fost primite de către PF Daniel în anul 1993 de la ucenicul Sf. Ioan, ierom. Ioanichie Pârâială, prin ierom.Visarion Bârsan, care a vieţuit o vreme în Mănăstirea “Sf. Gheorghe” Hozevitul. Părticica din moaştele Sf. Ioan Iacob de la Neamţ a fost primită de la Patriarhia Ierusalimului la 14 octombrie 1992, când a avut loc proclamarea solemnă a canonizării sfântului. La hramul din anul 2002, PS Ioan, Episcopul Harghitei şi Covasnei a dăruit Seminarului de la Mănăstirea Neamţ, pentru biserica Sf. Ioan Iacob, Ceaslovul sfântului, carte de care nu s-a despărţit niciodată şi pe care se pot descifra până astăzi urmele degetelor şi ale lacrimilor sfântului. “Am fost binecuvântaţi ca în această biserică să primim mai multe obiecte care au aparţinut Sf. Ioan Iacob: camilafca, metaniile, Ceaslovul, o copie după Liturghierul după care a slujit sfântul. Ulterior am primit o părticică din moaştele sfântului. Este o mare bucurie să-i vezi pe credincioşii care se folosesc din darurile Sf. Ioan şi care vin apoi să mulţumească acestuia cu lacrimi pentru împlinirea cererilor lor. Sf. Ioan aduce bucurie în sufletele tuturor celor care îl iubesc pe Hristos”, a mai adăugat pr. Ioan Mihoc.
Revederea absolvenţilor promoţiei ’99
Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“ din Dorohoi îşi serbează astăzi hramul. În noul paraclis al seminarului a avut loc aseară slujba Vecerniei unită cu Litia, la care au participat preoţi şi credincioşi din oraşul Dorohoi. Astăzi, programul liturgic va continua cu slujba Utreniei, a Acatistului şi a Sfintei Liturghii, la finalul căreia corala „Haris“ va prezenta un concert de muzică religioasă. „Bucuria hramului va fi foarte mare, pentru că va avea loc revederea promoţiei de absolvenţi din 1999. Paraclisul în care vom sluji în ziua de hram este o împlinire a multor idealuri. Iată că Sfântul Ioan Iacob poartă de grijă şi ne ajută să putem duce mai departe credinţa şi educaţia pe aceste meleaguri“, a menţionat pr. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“.
Pelerinaj dedicat Sfântului Ioan Iacob, in satul natal
Astăzi, Sf. Ioan Iacob Hozevitul va fi cinstit în mod deosebit de preoţii şi credincioşii din zona Darabaniului. La Biserica „Sfânta Treime“ din satul Crăiniceni, unde s-a născut şi a copilărit Sfântul, a fost oficiată aseară slujba Vecerniei, iar astăzi se va săvârşi slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie. „La prânz se va desfăşura o procesiune în cinstea Sf. Ioan Românul, de la biserică la casa natală. Aici va fi citit Acatistul Sfântului, se va săvârşi sfinţirea apei, iar apoi se va oficia slujba de pomenire pentru cei adormiţi. La final va avea loc agapa creştină pregătită de credincioşii din parohia Crăiniceni şi de Protopopiatul Darabani“, a declarat pr. Constantin Pânzariu, protoiereul Protopopiatului Darabani.
Expoziţie de icoane la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ – Nicolina
Biserica cu hramurile „Sf. Vasile cel Mare“ şi „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“ din cartierul ieşean Nicolina, aparţinând de Protopopiatul Iaşi 2, îşi serbează cel de-al doilea hram, primit în toamna anului trecut prin binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan. Aseară a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de vernisajul expoziţiei de icoane realizate de către copiii şi tinerii care au participat la cercul de pictură în biserica parohială. „Cursul de pictură a început la 1 noiembrie 2008 şi a fost susţinut în fiecare sâmbătă, la ora 15:00, de către prof. Mircea Romaşcan. La curs au participat 20 de copii care au pictat în tempera. De asemenea, a fost realizată icoana Sf. Vasile cel Mare pe un carton dintr-un material mai dur, iar anul viitor, când se împlinesc 50 de ani de la trecerea la Domnul a Sf. Ioan Iacob Hozevitul, vom încerca să realizăm icoana Sfântului, precum şi a altor sfinţi români“, a declarat pr. paroh Lucian Golinschi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu