luni, 17 august 2009

Praznicul Adormirii Maicii Domnului a adunat mii de pelerini în bisericile Moldovei

De praznicul Adormirii Maicii Domnului, peste 200 de biserici de parohie şi de mănăstire din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi-au serbat hramul. Cu acest prilej, mii de credincioşi au participat la programul liturgic al sfintelor lăcaşuri care au cinstit-o pe Maica Domnului prin rugăciune. La Mănăstirile Văratec, Zosin, Bistriţa sau Putna au avut loc slujbe arhiereşti, iar în celelalte biserici închinate Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu au fost săvârşite Sfinte Liturghii în sobor de preoţi.

Mănăstirea Zosin din judeţul Botoşani a îmbrăcat în urmă cu două zile straie de sărbătoare, când şi-a serbat hramul. Credincioşi din mai multe zone ale Moldovei au venit să participe la slujbele care au loc an de an, aşa cum este tradiţia, în incinta mănăstirii. În ziua de hram, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de 25 de preoţi şi diaconi. Vremea frumoasă, dar mai ales importanţa sărbătorii de la jumătatea lunii august au adunat, încă de la primele ore ale dimineţii, sute de pelerini, care s-au rugat în timpul slujbelor, s-au închinat în bisericile Mănăstirii Zosin sau au aprins lumânări.

„Smerenia este cea mai mare dovadă a puterii“

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre mesajul pe care îl transmite sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. „Cea mai evidentă roadă a smereniei este Maica Domnului, a cărei Adormire o prăznuim astăzi. Fecioara Maria a fost smerită atunci când L-a purtat, născut şi crescut pe Mântuitorul Iisus Hristos în pântecele ei. Smerită a fost când şi-a văzut fiul răstignit pe Cruce, dar şi după Înviere. Când rostim cuvântul «smerenie», gândul ne duce la slăbiciune, la umilinţă. Smerenia este cea mai mare dovadă a puterii. Frăţiile voastre aţi fost chemaţi astăzi de smerenia Maicii Domnului. Iată că smerenia Fecioarei Maria are capacitatea să înalţe biserici precum aceasta. Smerenia Maicii Domnului a constituit forţa care ne-a atras la această sărbătoare. Suntem aici atraşi de cea mai smerită, dar cea mai puternic odrăslită pe pământ, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu“, a spus IPS Teofan.

Protos. Teodosie Pleşca, stareţul Mănăstirii Zosin, a mulţumit Mitropolitului Teofan pentru prezenţă, amintind în acelaşi timp faptul că în 2009 se împlinesc 230 de ani de existenţă a aşezării monahale din comuna Băluşeni. „Mănăstirea Zosin a trecut, ca şi alte mănăstiri, prin multe încercări, cum a fost cea din timpul comunismului, când a fost închisă. Nu s-a putut ţine sub oboroc lumina, ci a ieşit înapoi, ca să lumineze tuturor. Iată că ne aflăm la împlinirea a 230 de ani de existenţă a Mănăstirii Zosin. Noua biserică de la această mănăstire este o realizare a Maicii Domnului. De când s-a făcut prima săpătură la acest sfânt lăcaş, am simţit din plin ocrotirea, binecuvântarea şi sporul Maicii Domnului“, a amintit părintele stareţ.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul Marian Ionuţ Stărică a fost hirotonit diacon.

„Când am un necaz, mă rog Maicii Domnului“

Pelerinii care au venit la slujba de hram a Mănăstirii Zosin au mărturisit că s-au rugat Maicii Domnului pentru sănătate şi că au fost încântaţi de slujba care a avut loc. „Am venit cu multă dragoste astăzi la biserică, pentru că îmi place slujba care se oficiază în ziua de hram. De fiecare dată când am un necaz, mă rog Maicii Domnului ca să îmi ajute. Deşi sunt bolnavă, nu am putut să stau acasă în ziua în care cinstim Adormirea Maicii Domnului“, ne-a mărturisit Niculina Vacsu, din localitatea Poiana - Flămânzi. „Maica Domnului este ocrotitoarea tuturor în tot felul de necazuri. Astăzi m-am rugat pentru sănătate, pentru familie. A fost o slujbă deosebită la care am asistat cu mare drag. Vin permanent la această mănăstire, pentru că îmi place foarte mult, dar am o relaţie bună şi cu obştea de aici“, a spus Mihai Dumitraşciuc din Siret - Suceava.

Protos. Teodosie, stare'ul manastirii alaturi de IPS Teofan

Slujbe arhiereşti la Putna, Văratec şi Bistriţa

Sfânta Liturghie cu prilejul serbării hramului de la Mănăstirea Văratec din judeţul Neamţ a fost oficiată sămbătă de către PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Programul liturgic a început vineri seara, cu slujba Vecerniei, a continuat cu Prohodul Maicii Domnului şi slujba Utreniei. Mănăstirea Văratec datează din 1785 şi a fost ctitorită de fiica unui preot din Iaşi, călugărită sub numele de Olimpiada. Biserica actuală a mănăstirii a fost ridicată în perioada 1808-1812. Sub aspectul arhitectonic, sfântul lăcaş prezintă o combinaţie a stilului moldovenesc, construită din piatră de râu şi cărămidă, având deasupra două turle din zid, cu acoperişul în formă de clopot. În cadrul Mănăstirii Văratec mai există două biserici şi un paraclis.

Hram a fost pe 15 august şi la Mănăstirea Putna, din judeţul Suceava. Praznicul Adormirii Maicii Domnului a adunat credincioşi din mai multe zone ale ţării, dar şi din Basarabia sau Ucraina. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Meletie, Episcopul Hotinului din Mitropolia Cernăuţilor, aparţinând Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, şi PS Ignatie, Episcop din cadrul Bisericii Ortodoxe Bulgare.

În Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi-au mai serbat hramurile Mănăstirea Humor, Schitul Orata, Mănăstirea Rarău, iar în Arhiepiscopia Iaşilor - la Mănăstirea Bistriţa, unde Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către PS Episcop Timotei al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei.

Activităţi culturale, la Bivolari

Pe 15 august, zeci de parohii din Arhiepiscopia Iaşilor s-au aflat în sărbătoare. În parohia Bivolari din Protopopiatul Iaşi 1, după slujba Vecerniei unită cu Litia, ce a avut loc vineri seara, s-a desfăşurat un program artistic care a cuprins poezii religioase şi o piesă de teatru cu titlul „Sfinţii din închisori“. În ajunul praznicului a avut loc slujba Prohodului Maicii Domnului, la care au participat atât credincioşii din parohie, cât şi fiii satului, veniţi din străinătate. Pentru că sărbătoarea bisericii este şi a satului, autorităţile locale au organizat activităţi culturale pentru săteni. „Am considerat că este necesar să înfiinţăm o publicaţie locală a parohiei, pe care am intitulat-o «Viaţa creştină», un periodic al parohiei Bivolari. În această revistă vor putea publica materiale tinerii din parohia noastră care vizează activitatea pastoral-misionară“, ne-a declarat pr. paroh Emil Ojog.

Niciun comentariu: