Grădiniţa „Buna Vestire“, inaugurată pe 15 septembrie 2006, este o componentă a proiectului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei cu titlul „Grădiniţa creştină“. Unitatea de învăţământ are program prelungit (7:00-19:00), este autorizată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin OM nr. 5349/2006 şi se susţine prin autofinanţare. Grădiniţa este, într-un fel, şi rodul parteneriatului „Religia în viaţa preşcolarilor“, încheiat între Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“ şi Grădiniţele „Sf. Nicolae“, „Sf. Cuv. Parascheva“ şi „Sf. Sava“ din Iaşi. Parteneriatul se desfăşoară din anul 1997 şi constă în susţinerea de activităţi cu conţinut moral-religios de către asistenţi educaţionali cu pregătire teologică din cadrul Fundaţiei. „Acesta a fost punctul de plecare al noii grădiniţe, deschise în 2006. De-a lungul timpului, s-a constatat o deschidere din partea copiilor spre învăţăturile morale prin poveşti, prin jocuri şi prin alte activităţi. Copiii din grădiniţa noastră au o viaţă deosebită. Îşi spun rugăciunea la intrarea în clasă, înainte şi după masă, sunt împărtăşiţi, merg la biserică. Părinţii au primit, încă din 2006, foarte bine această grădiniţă a Mitropoliei“, a spus Oana Strugariu, directorul grădiniţei „Buna Vestire“ ce va funcţiona şi în strada Gavriil Musicescu, începând din această toamnă.
O nouă grădiniţă,aceleaşi condiţii
Având în vedere solicitările crescânde din partea părinţilor în cei 3 ani de funcţionare şi faptul că în spaţiul din strada Costache Negri este un număr limitat de locuri, s-a decis ca începând de anul acesta să se mai deschidă un punct de lucru al Grădiniţei “Buna Vestire”. În urma unei licitaţii, s-a închiriat de la Spitalul CFR spaţiul în care a funcţionat o grădiniţă, situat pe strada Gavriil Musicescu nr. 12.
Astfel, de la începutul lunii octombrie a acestui an, Grădiniţa „Buna Vestire“ va primi mai mulţi copii decât până acum, întrucât se va inaugura, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, cea de-a doua locaţie.
Până pe 30 septembrie, părinţii îşi pot înscrie copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 7 ani la sediul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“, aflat pe str. Costache Negri, nr. 48, sau pot obţine relaţii la tel. 0743.020.620. În spaţiul din strada Gavriil Musicescu al Grădiniţei „Buna Vestire“ vor urma cursuri 120 de copii, împărţiţi în 8 grupe, găzduite în săli modern amenajate. Şi aici preşcolarii vor fi formaţi din punct de vedere intelectual şi moral-religios, având posibilitatea, cu acordul părinţilor, să participe la sfintele slujbe sau să înveţe rugăciuni. În fiecare săptămână vor avea loc trei activităţi de limba engleză, două activităţi de dans şi gimnastică aerobică, două activităţi de şah, două activităţi de teatru de păpuşi şi două activităţi de pictură pe sticlă, în funcţie de grupele din care fac parte preşcolarii. Instituţia beneficiază de asistenţi educaţionali cu pregătire teologică, care desfăşoară diverse activităţi moral-religioase. În cea de-a doua locaţie a grădiniţei va continua parteneriatul cu Centrul de Formare şi Consiliere „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil“.
„Şi spaţiul din Gavriil Musicescu este dotat conform standardelor europene, astfel încât să putem desfăşura activităţi în condiţii optime. Va exista şi un parc de joacă lângă clădirea grădiniţei, retras şi ferit de poluare. Ca proiecte, mergem pe structura a ceea ce funcţionează deja la grădiniţa «Buna Vestire» de pe str. Costache Negri, existând şi o funcţionare pe timp de vară, cu activităţi din cele mai diverse“, a adăugat directorul celei de a doua grădiniţe „Buna Vestire“.
“Atmosfera este diferită de grădiniţele unde se învaţă doar lucruri cu un caracter laic”
Grădiniţa „Buna Vestire“ din strada Gavriil Musicescu, nr. 12, oferă două variante de program: de la 7:00 până la ora 17:00 şi de la 7:00 până la ora 19:00. Pe parcursul unei zile de cursuri, copiii participă la activităţi instructiv-educative şi activităţi opţionale. Se oferă trei mese pe zi, iar supravegherea preşcolarilor este asigurată de cadre didactice calificate.
Scopul înfiinţării acestei grădiniţe este formarea copiilor de vârstă preşcolară din punct de vedere intelectual, fizic, estetic şi moral-religios, cultivând respect pentru valorile creştin-ortodoxe şi oferind modele de trăire adecvată unui creştin ortodox practicant. Copiii vor desfăşura activităţi comune, liber alese, extraşcolare şi extracurriculare, complementare, recreativ-distractive şi opţionale, conform planificărilor calendaristice întocmite pentru fiecare din cele patru grupe: mică, mijlocie, mare şi pregătitoare.
„Avantajul unei astfel de grădiniţe este deosebit, întrucât aici se oferă o educaţie moral-religioasă. Toţi angajaţii, începând de la director şi până la portar au şi o recomandare a preotului duhovnic sau a preotului paroh. Astfel, atmosfera dintr-o astfel de grădiniţă este diferită de cea în care se învaţă doar lucruri cu un caracter laic. La deschiderea anului şcolar, dar şi atunci când sunt anumite evenimente deosebite, preotul este prezent în mijlocul copiilor, pentru a săvârşi slujbe de Te Deum. La fiecare început de lună se oficiază slujba Aghezmei, astfel încât prezenţa preoţilor în cadrul grădiniţei, în mijlocul copiilor şi al părinţilor este aproape permanentă“, a menţionat pr. Iulian Negru, director executiv în cadrul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“.
Părinţii, mulţumiţi de grija şi dragostea personalului grădiniţei
Părinţii care şi-au înscris până în prezent copiii la Grădiniţa „Buna Vestire“ s-au arătat mulţumiţi de activităţile extraşcolare desfăşurate şi de grija şi dragostea manifestate de personalul angajat. „Consider interesantă în special colaborarea cu maicile de la Centrul «Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil», benefică pentru copii. Este altceva decât întâlnesc în familie sau în cercul de prieteni. De asemenea, apreciez participarea copiilor la diverse concursuri. Este un bun prilej de a interacţiona cu alţi copii, dar şi de a vedea ce înseamnă competiţia. În grădiniţă sunt multe activităţi extraşcolare care sunt pe placul copiilor: vizite la Biblioteca «Gh. Asachi», excursii etc. Din fiecare dintre acestea, copiii au câte ceva nou de învăţat, a spus Daniela Golinschi, mama unui copil de 5 ani. „În tot acest timp, am simţit zi de zi grija şi dragostea personalului, a tuturor celor care contribuie la educarea şi dezvoltarea copiilor. Serbările organizate, concursurile la care au participat au fost momente în care am simţit, o dată în plus, dragostea şi pasiunea cu care educatoarele se ocupă de cei mici“, a mărturisit Loredana Ţopa, un părinte ce are copilul în grădiniţă de 3 ani, adică încă de la înfiinţare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu