vineri, 7 august 2009

„Să avem în minte pilda de nevoinţă şi de trăire călugărească a Sfântului Ioan Iacob“

Biserica „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“, din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ, şi-a serbat ieri, 5 august 2009, hramul. Cu acest prilej, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, în lăcaşul închinat Sfântului Ioan Iacob Românul.

Pelerini din toată ţara au participat şi în acest an la hramul Bisericii „Sf. Ioan Iacob Hozevitul“, aflată în curtea Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ. Programul liturgic a început marţi seara, cu slujba Privegherii, oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de 25 de preoţi şi diaconi, în sfântul lăcaş ocrotit de Sf. Ioan Românul. Credincioşii au fost miruiţi de către Arhipăstorul Sucevei şi Rădăuţilor, după care au primit litie. În ultima parte a slujbei, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a asistat la slujba Privegherii, iar la final a adresat un cuvânt de binecuvântare pentru cei prezenţi, în care a făcut referire la folosul slujbelor care preced Sfânta Liturghie şi care au menirea să-i întărească sufleteşte pe credincioşi.

Sfântul Ioan Iacob - model de pocăinţă

În ziua hramului, ieri, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de către IPS Teofan, IPS Pimen, PS Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria şi de către PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjuraţi de un sobor de 35 de preoţi şi diaconi. Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de IPS Pimen, care a subliniat câteva aspecte din viaţa Sf. Iacon Românul. „Sf. Ioan Hozevitul a plecat să se nevoiască în pustia Hozevei. În rânduielile vieţii călugăreşti citim că monahii alegeau un loc mai retras, în care să aibă linişte. Aceştia se mai gândeau la un lucru: să fie cât mai departe de un izvor de apă, ca să aibă posibilitatea să se nevoiască şi mai mult, să aducă apa de la distanţă. Adevăraţii călugări caută nevoinţa trupului. Dar nevoinţele trupeşti sunt şi pentru creştinii din lume. Ascultarea este pentru toată lumea, începând din copilărie. Viaţa călugărească trebuie trăită astfel încât să fie de folos atât nouă, cât şi celor din jurul nostru. Să avem în minte pilda de nevoinţă şi de trăire călugărească a Sf. Ioan Iacob“, a spus IPS Pimen, care a citit la final o rugăciune de dezlegare.

În cadrul Sfintei Liturghii, ipodiaconul Casian, de la Schitul Sihla al Mănăstirii Sihăstria, a fost hirotonit diacon. La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit despre rugăciunile pe care le îndreptăm către Sf. Ioan Iacob. „Sf. Ioan Iacob a înţeles trei lucruri: să se hrănească din Sfânta Scriptură, din Filocalie şi din poezia cu conţinut duhovnicesc. Prima rugăciune către Sf. Ioan Iacob este ca el să se roage ca Biserica să fie păzită întru unire şi pace - «roagă-te pentru noi, fiii tăi, Sfinte Ioane», spune o altă cântare din slujba Privegherii, iar o a treia cântare spune: «roagă-te pentru noi, Sfinte Ioane, ca să ne dea Dumnezeu pocăinţă». Descoperirea tainei pocăinţei nu este altceva decât conştiinţa că am descoperit în noi o mare de minciună, de invidie, de necredinţă. Constatând aceasta, plecăm genunchii la pământ şi dobândim darul pocăinţei“, a amintit Înalt Preasfinţitul Teofan.

„Am mare evlavie la acest sfânt“

Credincioşii care au venit la hramul Bisericii „Sf. Ioan Iacob“ s-au închinat la racla Sfântului şi s-au rugat pentru sănătate, spor şi mântuire.„M-am închinat la racla Sf. Ioan Iacob pentru că am mare evlavie la acest sfânt. M-am rugat pentru sănătatea copiilor şi pentru mântuirea sufletelor noastre. Sfântul ne-a ajutat foarte mult până acum“, a declarat Margareta Ioniţă, din satul Agapia, judeţul Neamţ.

„Am venit în pelerinaj la Sf. Ioan Iacob de dimineaţă, la ora 7:00, cu părintele nostru de la parohie. Ne-am rugat pentru sănătate, pentru ajutor şi pentru toată lumea. Slujba a fost foarte frumoasă şi ne-am bucurat că Dumnezeu ne-a binecuvântat cu ploaie“, a afirmat Ruxandra Natalie, din satul Giurgeşti, judeţul Iaşi.

„A fost o mare bucurie pentru mine să asist, alături de familia mea, la slujba Sfintei Liturghii, oficiată atât de frumos de ierarhii şi preoţii slujitori. Am rămas impresionat de cât de frumos au cântat cele două coruri în cadrul slujbei de aseară şi al celei de astăzi“, a mărturisit Cosmin Teodor, din Tg. Neamţ.

Niciun comentariu: