marți, 25 august 2009

Biserici sfinţite în Protopopiatele Vaslui şi Botoşani

În Duminica a XI-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, a sfinţit biserica filiei Iezărel din parohia Ivăneşti, Protopopiatul Vaslui, iar Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a târnosit sfântul lăcaş al credincioşilor parohiei Mesteacăn, din Protopopiatul Botoşani. La aceste evenimente religioase au luat parte sute de credincioşi, care au trecut prin sfântul altar şi au participat la slujba Sfintei Liturghii.

În filia Iezărel, programul liturgic a început cu slujba Utreniei şi a continuat cu slujba Aghezmei, urmând ca, după întâmpinarea PS Corneliu, să aibă loc slujba de târnosire a sfântului lăcaş închinat Sf. Ap. Petru şi Pavel. Sfânta Liturghie, la care au participat peste 500 de credincioşi, a fost oficiată, pe un podium special amenajat în curtea lăcaşului de închinăciune, de către PS Corneliu, înconjurat de un sobor de 12 preoţi din care a făcut parte şi pr. Vasile Pârcălabu, protoiereu al Protopopiatului Vaslui. Episcopul Huşilor a rostit un cuvânt de învăţătură celor prezenţi la această sărbătoare, în care a vorbit despre „datoria de a ierta aproapelui nostru aşa cum Dumnezeu ne iartă nouă“. La final, pr. paroh Ovidiu Mihalache a vorbit despre importanţa sfinţirii unei biserici, reliefând faptul că, înainte de sfinţire, lăcaşul de rugăciune este o clădire zidită de oameni, iar după târnosire este un sfânt lăcaş zidit de Dumnezeu-Tatăl. Biserica „Sf. Ap. Petru şi Pavel“ din satul Iezărel a fost ridicată pe un teren donat de Toader Aghion, fiind ctitorită de Nicolae Micu, cu sprijinul enoriaşilor din această comunitate. La început s-a dorit ridicarea unei capele pentru cimitirul acestui cătun format din 18 familii, urmând ca, ulterior, să se ridice o biserică. După cum ne-a relatat pr. paroh, slujbele în filia Iezărel vor fi oficiate în fiecare sâmbătă. „Credincioşii au fost bucuroşi pentru că s-a sfinţit biserica din satul lor, mai ales că nu au visat niciodată că vor avea un sfânt lăcaş, în care să participe la slujbe. Deşi, pe parcursul lucrărilor, o parte dintre enoriaşi au fost reticenţi, pentru că se punea pe umerii lor o sarcină grea, acum s-au arătat a fi însufleţiţi, uitând de efortul depus“, a spus pr. paroh Ovidiu Mihalache.

Slujbe oficiate timp de o săptămână după sfinţirea bisericii parohiei Mesteacăn

În urmă cu două zile, PS Calinic Botoşăneanul a sfinţit Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim“ din parohia Mesteacăn, Protopopiatul Botoşani. De dimineaţă a avut loc slujba Aghezmei, Utrenia şi Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos. Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor a fost întâmpinat aşa cum este tradiţia, cu pâine şi sare, de un localnic îmbrăcat în straie naţionale. A urmat târnosirea sfântului lăcaş şi Sfânta Liturghie, la care au participat atât credincioşii din parohia Mesteacăn cât şi cei din parohiile învecinate. Răspunsurile la strană au fost date de membrii corului Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Botoşani. La final, PS Calinic Botoşăneanul a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţia Evangheliei citite în Duminica a XI-a după Rusalii. De asemenea, Preasfinţia Sa a explicat ce înseamnă sfinţirea unei biserici pentru o comunitate. Pr. Sorin Mihai Iftime de la parohia Sarafineşti, Protopopiatul Botoşani, şi pr. paroh Ionuţ Simionică au primit, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, rangul de iconom stavrofor. „În fiecare zi din această săptămână, în biserica noastră se va oficia dimineaţa slujba Aghezmei şi slujba Paraclisului Maicii Domnului. În tot acest timp, credincioşii pot participa la aceste slujbe pentru a se ruga şi pentru a lăsa un pomelnic“, a declarat pr. paroh Ionuţ Simionică.

Lucrările la biserica din Mesteacăn au fost demarate în anul 1998 de pr. Sorin Mihai Iftime de la parohia Sarafineşti. Din luna mai a anului 2005, în această parohie a fost numit paroh părintele Ionuţ Simionică, cel care a continuat amenajarea interiorului bisericii. „De când a început oficierea slujbelor în acest sfânt lăcaş, au fost demarate lucrările de înfrumuseţare. Pictura bisericii a fost realizată în perioada 2008-2009“, a mai adăugat pr. paroh.

Niciun comentariu: