sâmbătă, 8 august 2009

Rugăciuni arhiereşti în locurile unde a vieţuit Sfânta Teodora de la Sihla

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla a fost cinstită în mod deosebit la Mănăstirea Sihăstria din judeţul Neamţ, care şi-a serbat ieri hramul. Programul liturgic dedicat acestei sărbători a început în seara zilei de 6 august, cu slujba Privegherii, şi a continuat, de ziua Sfintei Teodora, cu Sf. Liturghie, oficiată în biserica mare „Sf. Cuv. Teodora de la Sihla“, din incinta Mănăstirii Sihăstria, de către Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de PS Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria şi de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Creştinii din toate colţurile ţării au venit încă de joi, de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului, la Mănăstirea Sihăstria, pentru a participa la slujbele dedicate hramului bisericii mari din curtea vechii aşezări monahale. Slujba de Priveghere dedicată Sf. Cuv. Teodora de la Sihla a fost oficiată în faţa bisericii mari „Sf. Cuv. Teodora de la Sihla“, din incinta Mănăstirii Sihăstria, de către arhim. Victorin Oanele, stareţul mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La Priveghere a asistat şi PS Episcop Siluan, care a rostit credincioşilor prezenţi un cuvânt de învăţătură. În prima parte a predicii, Preasfinţia Sa a vorbit despre sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului, iar în cea de-a doua parte a amintit faptul că Sf. Cuv. Teodora de la Sihla „a trăit toată viaţa în rugăciune şi şi-a închinat viaţa sa lui Dumnezeu“. „În această mănăstire au vieţuit părinţi ca arhim. Cleopa, arhim. Paisie, arhim. Ioanichie, care, asemenea cuvioşilor şi sfinţilor de dinainte, şi-au închinat toată viaţa lor lui Dumnezeu“, a remarcat PS Siluan.

„Prezenţa la sărbătorile sfinţilor nemţeni a intrat în modul nostru de a trăi“

Pelerinii care s-au rugat în timpul Privegherii dedicate Sfintei Tedora s-au arătat încântaţi de frumuseţea slujbei şi a locurilor care le-au lăsat pace în inimi. „Vin aici de 20 de ani, de ziua Sfintei Teodora. Ne plac foarte mult mănăstirile din zona aceasta, dar Mănăstirea Sihăstria ne atrage cel mai mult. Când venim aici nu ne mai doare nimic. Am participat la slujbă, am fost la mormântul părintelui Cleopa, ne-am închinat în bisericile mănăstirii şi ne-am rugat, pentru că sunem bolnave şi avem nevoie de mila lui Dumnezeu prin mijlocirea sfinţilor. Am venit cu trenul. Ca mulţi alţi creştini, vom încerca să găsim un loc de dormit, măcar sub un cerdac al mănăstirii“, a menţionat Elena Hodorogea din localitatea Lieşti, jud. Galaţi. „Prezenţa la sărbătorile sfinţilor nemţeni a intrat în modul nostru de a trăi. După aceste sărbători, avem un suflet cu totul deosebit“, a spus Radu Gheorghieş din Piatra Neamţ.

De pe Munţii Carpaţi, spre împărăţia cerurilor

Ieri, 7 august 2009, în ziua de hram, din cauza ploii, Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica mare a mănăstirii de către Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de PS Siluan şi PS Calinic Botoşăneanul, înconjuraţi de un sobor de 43 de preoţi şi diaconi. Predica din cadrul slujbei de hram a fost ţinută de PS Siluan, care a evidenţiat câteva aspecte din viaţa Sfintei care ocroteşte catedrala Sihăstriei. „Sf. Cuv. Teodora a renunţat la toate pentru a-şi închina viaţa lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu a răsplătit nevoinţele ei prin faptul că numele şi pomenirea ei au rămas până astăzi şi vor rămâne până în veac“, a remarcat Episcopul Ortodox Român din Ungaria. La rândul său, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit, la finalul Sfintei Liturghii, despre desăvârşirea la care a ajuns Sf. Teodora de la Sihla, care „şi-a împlinit dorul ei după împărăţia cerurilor. Locul desăvârşirii ei, munţii Carpaţi, pădurile nemţene, chipul brazilor au ajutat-o pe Sf. Teodora să înţeleagă că numai altoirea pe pământul smereniei, al umilinţei ajută omul să se înalţe spre împărăţia cerurilor. Sf. Cuv. Teodora a dobândit bucuria postului şi a privegherii neîncetate, înţelegând fericirea de a fi flămând şi însetat, fericirea de a binecuvânta pe cei care blestemă“, a spus IPS Teofan. Arhim. Victorin Oanele a mulţumit ierarhilor prezenţi pentru dragostea de a fi în mijlocul obştii Mănăstirii Sihăstria în ziua de hram.

Ieri după-amiază a avut loc pelerinajul dedicat Sf. Cuv. Teodora, care a avut loc de la Mănăstirea Sihăstria până la Schitul Sihla.

La Sfânta Teodora, „din iubire“

Peste 1.000 de credincioşi au participat la slujba Sfintei Liturghii oficiată la Schitul Sihla, al Mănăstirii Sihăstria, de PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, ca delegat al IPS Teofan, înconjurat de un sobor de 20 de preoţi şi diaconi. Răspunsurile în cadrul slujbei, ce a avut loc în altarul de vară al schitului, au fost date de membrii Corului Byzantion din Iaşi. După Sfânta Liturghie, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Romanului a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit, pornind de la minunea Schimbării la Faţă a Domnului, despre urcuşul duhovnicesc al oamenilor care vor să se întâlnească cu Dumnezeu şi despre modelul de sfinţenie, de desăvârşire al Sf. Cuv. Teodora. Pelerinii care au urcat până la Sihla, atât tineri, cât şi bătrâni, au asistat la slujba Sfintei Liturghii, după care au mers până la peştera Cuvioasei. „Am venit din iubire pentru Sfânta Teodora, care m-a ajutat foarte mult atunci când am chemat-o în rugăciune. Am venit în pelerinaj cu fata mea şi cu nepoţii. Am mers la peştera Sfintei, am lăsat acolo un pomelnic“, a mărturisit, cu lacrimi în ochi, Ana Mihai din Dumbrava Roşie, jud. Neamţ. „Ne-am dorit să participăm la această slujbă, în ziua de prăznuire a Sf. Teodora, mai aproape de locurile unde a vieţuit. Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a binecuvântat cu ploaie. Am rămas impresionat de slujba care a avut loc şi de mulţimea de oameni care a urcat până aici“, a declarat Radu Ciobanu din Buzău. În după-amiaza sărbătorii de ieri, IPS Teofan, PS Siluan şi PS Ioachim Băcăuanul au urcat la peştera Sf. Teodora, unde au citit Acatistul Sfintei.

Niciun comentariu: