luni, 20 august 2012

„Să aveţi grijă de această biserică şi să respectaţi rânduiala ei“

Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit ieri biserica parohiei Vama III, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Cu acest prilej, pr. paroh Claudiu Mera a primit rangul de iconom stavrofor. Cei peste 1.000 de oameni prezenţi au asistat la Sfânta Liturghie şi au trecut prin sfântul altar, potrivit tradiţiei.

Localnicii din satul Vama, judeţul Suceava, dar şi cei din alte localităţi învecinate au avut ieri bucuria de a participa la sfinţirea bisericii cu hramurile "Pogorârea Sfântului Duh" şi "Sfântul Ierarh Nectarie". De dimineaţă, Înalt Preasfinţitul Pimen a fost întâmpinat de călăreţi îmbrăcaţi în costume naţionale. Ierarhul locului a fost aşteptat în faţa bisericii ce urma să primească veşmântul sfinţirii de soborul de preoţi şi de credincioşi. A urmat slujba târnosirii, mai întâi la exterior, iar apoi la interior. Credincioşii au ascultat şi s-au rugat în linişte, căutând să trăiască intens acest moment unic din viaţa parohiei Vama III. La finalul slujbei de sfinţire, IPS Pimen i-a stropit cu agheazmă pe cei prezenţi. Unii dintre localnici au îmbrăcat costumele populare. "Am venit să particip la această frumoasă slujbă şi să mă închin în sfântul altar. Îmi place pictura din sfântul lăcaş, dar şi strănile. În continuare voi asista la Sfânta Liturghie, ca să mulţumesc lui Dumnezeu pentru binefacerile primite şi ca să cerem de la Cel Preaînalt ploaie", a spus Gheorghe Luchian din Molid-Vama. "Am venit alături de toate rudele la acest eveniment. Am mers la cimitir, unde am aprins lumânări pentru moşii şi strămoşii noştri. Căutăm astfel să menţinem credinţa pe care am primit-o de la înaintaşi. Simt în suflet o bucurie şi o mulţumire deosebită", a declarat Elena Catargiu din Câmpulung Moldovenesc. 

"Viaţa creştină trebuie trăită prin îngăduinţa unii faţă de alţii"

Pe o scenă special amenajată în curtea bisericii a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înalt Preasfinţitul Pimen, alături de un sobor de 30 de preoţi şi diaconi. Din soborul de preoţi au făcut parte pr. Petru Crăciun, consilier la Sectorul Asistenţă Socială al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, şi pr. Aurel Goraş, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a XI-a după Rusalii. "Dumnezeu ne iartă în măsura în care noi iertăm aproapelui nostru. Noi greşim mai mult faţă de Dumnezeu decât semenii noştri greşesc faţă de noi. Dumnezeu ne iartă prin Taina Spovedaniei. De aceea, trebuie să ne mărturisim păcatele cu smerenie şi cu hotărârea de a nu mai greşi. Omeneşte vorbim, este greu să ierţi. Omul care nu iartă şi poartă duşmănie păgubeşte mântuirea sufletului său, dar şi sănătatea trupului său. Omul cu invidie şi răutate se îmbolnăveşte în primul rând de ficat. Demnitatea unui om este dată de smerenia, îngăduinţa şi dragostea lui faţă de semen. Viaţa creştină trebuie trăită prin îngăduinţa unii faţă de alţii", a explicat IPS Pimen. Arhipăstorul Eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor a făcut referire apoi la osteneala celor care au contribuit la zidirea bisericii din Vama III. "Cel care contribuie la ridicarea unui sfânt lăcaş şi care ajută un sărac este pomenit la toate slujbele Sfintei Liturghii ortodoxe de pretutindeni. Bisericile noastre sunt deosebite prin stilul arhitectural, însă ele arată frumuseţea sufletească a oamenilor. Aşa cum păstraţi costumele populare, să aveţi grijă de această biserică şi să respectaţi rânduiala ei", a adăugat Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a oferit părintelui paroh Claudiu Mera rangul de iconom stavrofor. 

"De acum vom avea de zidit biserica din sufletele noastre"

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a citit apoi o rugăciune de dezlegare. Părintele paroh Claudiu Mera a mulţumit Înalt Preasfinţitului Pimen şi preoţilor slujitori pentru că au participat la sfinţirea bisericii parohiei Vama III, îndreptându-şi gândul de recunoştinţă faţă de toţi cei care au sprijinit de-a lungul timpului lucrările de construcţie. "Mare bucurie este pentru noi astăzi (n.r. ieri) că am ajuns la acest moment. Unii dintre cei care au ajutat mult la ridicarea acestei biserici se bucură acum în ceruri. Unii sunt prezenţi la acest moment deosebit, alţii sunt departe de acest sat, iar mulţi sunt cu inima alături de noi. Vă mulţumim tuturor pentru toată jertfa depusă şi pentru toată dragostea pe care aţi avut-o faţă de această biserică. De acum vom avea de zidit biserica din sufletele noastre", a mărturisit pr. Claudiu Mera. A urmat Parastasul pentru ctitorii plecaţi la Domnul. Credincioşii au primit de la IPS Pimen şi de la preoţii slujitori anafură, iar la finalul programului liturgic pr. Constantin Cârloanţă, preot misionar la capela Liceului Militar din Câmpulung Moldovenesc, a fost hirotesit iconom stavrofor.
Construcţia bisericii parohiei Vama III a început în toamna anului 2003. Sfântul lăcaş din lemn a fost ridicat de meşterul Petru Ciornei din Valea Stânei. După construirea lăcaşului de închinăciune au fost demarate lucrările la casa socială şi parohială. În anul 2007 a început pictarea bisericii în interior, care a fost finalizată anul trecut. Anul acesta s-au pictat ocniţele la exterior şi icoana hramului. În prezent mai sunt de realizat lucrări la casa praznicală şi la clopotniţă.

Niciun comentariu: