luni, 20 august 2012

Festivalul Federaţiei Mondiale a Tinerilor Ortodocşi - Syndesmos

Federaţia Mondială a Tinerilor Ortodocşi - Syndesmos a organizat, timp de o săptămână, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ, un festival cu tema "Profeţi pentru timpul nostru". Evenimentul s-a bucurat de prezenţa tinerilor ortodocşi din mai multe ţări ale lumii. Programul întâlnirii a cuprins conferinţe, discuţii, pelerinaje şi seri culturale. 

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ a avut loc, în perioada 11-18 august, Festivalul Federaţiei Mondiale a Tinerilor Ortodocşi - Syndesmos. Tema festivalului, care a adunat tineri din mai multe ţări ortodoxe, a fost "Profeţi pentru timpul nostru". "Ne-am bucurat de prezenţa tinerilor din Grecia, Liban, Germania, Franţa, Finlanda, Rusia, Bielorusia, Grecia ş.a. Suntem recunoscători Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru că ne-a oferit binecuvântarea de a organiza această întâlnire la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ. Tema din acest an a fost aleasă pentru că s-a considerat că este de actualitate. Ne-am gândit că fiecare persoană care participă la acest eveniment şi care este implicată în viaţa Bisericii trebuie să fie conştientă de rolul important pe care îl are profeţia. Considerăm că profeţia se face împreună, în Biserică şi în rugăciune. Este foarte important ca oamenii din toate ţările reprezentate la această întâlnire să fie conştienţi de tot ceea ce îi leagă. Aşa cum Sfinţii Apostoli s-au adunat în ziua Cinzecimii pentru a primi Duhul Sfânt, la fel şi noi ne-am reunit în rugăciune. Participanţii au plecat în comunităţile lor cu dorinţa de a duce mai departe duhul unităţii Ortodoxiei, al comuniunii şi al rugăciunii", a spus Ana Birta, organizatorul întâlnirii de la Neamţ a Federaţiei Mondiale a Tinerilor Ortodocşi - Syndesmos.

IPS Teofan şi IPS Iosif s-au întâlnit cu tinerii 

Programul fiecărei zile a început şi s-a încheiat cu rugăciune. Tema festivalului a fost tratată prin câteva conferinţe rostite în limba engleză sau în limba română cu traducere simultană. Înalt Preasfinţitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, a vorbit despre "Profeţii Vechiului Testament". De asemenea, Înalt Preasfinţitul Teofan a avut o întâlnire cu tinerii, în cadrul căreia a răspuns întrebărilor adresate de aceştia. "Tinerii au dorit să afle de la IPS Teofan mai multe lucruri despre perioada de reînnoire a Bisericii Ortodoxe Române după Revoluţia din 1989. Participanţii s-au simţit foarte bine în Moldova, apreciind intervenţiile celor doi ierarhi prezenţi în mijlocul lor. De asemenea, ei au rămas impresionaţi de frumuseţea mănăstirilor din Moldova. Participanţii au avut posibilitatea să se descopere unii pe alţii, să se roage împreună şi să cânte fiecare în limba ţării din care face parte. Tinerii au descoperit bogăţia pe care o are Ortodoxia din ţările reprezentate la Syndesmos. Am conştientizat astfel că toţi suntem mădulare ce formăm Trupul lui Hristos. A fost o întâlnire bogată şi emoţionantă. Nu se întâmplă în fiecare zi ca ierarhi, monahi şi oameni de cultură să fie printre tineri, să le vorbească, să îi asculte, să le acorde timpul şi iubirea lor. Consider că această întâlnire a schimbat vieţi", a adăugat Ana Birta.

"Fiecare este chemat să slujească Bisericii din locul în care se află"

Maica Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de formare şi consiliere "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Iaşi, a vorbit în cadrul festivalului despre ce înseamnă a fi profet astăzi şi care este diferenţa dintre un profet adevărat şi unul fals. De asemenea, programul a cuprins şi mărturii despre profeţi contemporani, precum Sfântul Nicolae al Japoniei. Nu a lipsit prezentarea Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români şi în general a activităţii tinerilor în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
"În mijlocul nostru a mai fost pictorul şi sculptorul francez de origine rusă Alexis Obolenski, care ne-a vorbit despre profeţii Rusiei, precum şi părintele Peter Sonntag, un preot ortodox de origine germană, care ne-a vorbit despre Sfântul Nicolae al Japoniei. Scopul întâlnirii de la Neamţ a fost ca tineri ortodocşi din lumea întreagă să descopere frumuseţea şi bogăţia din celălalt, precum şi unitatea Bisericii, înţeleasă ca adunare a poporului lui Dumnezeu. Întâlnirea a avut ca obiective cunoaşterea Ortodoxiei din alte ţări, înţelegerea faptului că fiecare este chemat să slujească Bisericii din locul în care se află şi pe măsura darului primit", a explicat Ana Birta.

Syndesmos, creat în anul 1953, în Franţa

Numele "Syndesmos" vine din limba greacă şi înseamnă "legătură". Cuvântul a fost ales din Epistola către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel: "căutaţi să păstraţi unirea Duhului prin legătura păcii" (Ef. 4, 3). Federaţia Mondială a Tinerilor Ortodocşi s-a născut, oficial, în 1953, în Franţa. Naşterea Syndesmos a fost urmarea firească a unor întâlniri panortodoxe, care au avut loc între anii 1923 şi 1953. La temelia Syndesmos stă entuziasmul unori tineri (din ţări majoritar ortodoxe) de origine rusă, greacă şi din alte ţări din Balcani, pe care împrejurările istorice i-au reunit în altă ţară decât a lor. Întâlnirea lor, întâlnirea celuilalt după secole de izolare, de necomunicare între bisericile ortodoxe din lumea întreagă, a fost un moment de mare bucurie. Aceşti tineri au înţeles că Ortodoxia îi uneşte, că Biserica are nevoie de ei, de mărturia şi de misiunea lor.

Niciun comentariu: