sâmbătă, 25 august 2012

A început pictarea exteriorului Bisericii „Sf. Ioan Iacob“ de la Mănăstirea Neamţ

La Biserica "Sfântul Ioan Iacob" a Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ a început, în luna iulie, pictarea exteriorului acestui sfânt lăcaş. Lucrarea este supravegheată de maestrul Vasile Buzuloi, cel care a pictat interiorul celui mai mare paraclis al unei şcoli teologice din ţara noastră. 

La începutul lunii iulie au fost demarate lucrările de pictură exterioară la Biserica "Sfântul Ioan Iacob" a Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ. În prezent, sunt zugrăvite chipurile sfinţilor în partea de sus a pereţilor exteriori ai bisericii. La ocniţe sunt realizate brâie, aşa cum există la mănăstirile din nordul Moldovei (Probota, Suceviţa ş.a.). "După un brâu tradiţional, care înconjoară biserica, va fi un registru de serafimi, care se ţin de aripi, într-o slavoslovie dumnezeiască pe care ei o cântă Mântuitorului Hristos. Sub registrul de serafimi urmează ocniţele care cuprind sfinţi români. Aş spune că este o horă a bucuriei cerului şi a pământului românesc. Acum lucrăm la acest brâu, iar apoi vom continua cu tematica pe care a gândit-o Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Nădăjduim că vom reuşi măcar în parte ceea ce ne-a transmis atunci Preafericirea Sa. Avem bucuria că Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a ataşat acestei idei. Sunt de părere că Înalt Preasfinţiei Sale îi place ceea ce am început şi a binecuvântat să continuăm această lucrare", a spus pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ. 

Pictura exterioară, realizată de trei preoţi din familia Mihoc

În urmă cu doi ani, s-a început pictarea pridvorului de la exterior de o echipă condusă de pictorul Viorel Maxim, cu scene din viaţa Sfântului Ioan Hozevitul. Această echipă nu a mai putut continua această lucrare şi de aceea s-au căutat alţi pictori. În prezent, pictura în exterior este continuată de trei preoţi din familia Mihoc: pr. Dimitrie Mihoc, pr. Mihai Mihoc şi pr. George Mihoc. Ei continuă această lucrare într-un stil apropiat de pictura domnului Vasile Buzuloi, cel care este supervizorul acestei picturi. "Dorim să realizăm această lucrare după cum a gândit-o Preafericitul Părinte Daniel, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Biserica era zidită până la geamuri, în jurul sfântului lăcaş fiind cultivat atunci porumb, când Preafericitul Părinte Daniel a venit la noi şi a teologhisit asupra picturii care va fi aşezată pe pereţii exteriori. Încă de atunci, Patriarhul României a dorit să ne transmită ideea că sfântul lăcaş trebuie să aibă o pictură tematică. Preafericirea Sa a spus ca în partea de sud să fie reprezentată taina luminii, iar în partea de nord să fie pictată taina muntelui. Am ajuns în zilele când trebuie să împlinim această teologhisire, prin realizarea picturii", a adăugat pr. prof. Ioan Mihoc

Niciun comentariu: