sâmbătă, 25 august 2012

Înalt Preasfinţitul Pimen, la ceas aniversar

Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împlineşte astăzi 83 de ani. Înalt Preasfinţia Sa va sluji în această dimineaţă, alături de IPS Teodosie, la Catedrala arhiepiscopală din Suceava. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor îşi va serba luni, 27 august, onomastica.

La Catedrala arhiepiscopală din Suceava va fi săvârşită astăzi Sfânta Liturghie de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul de preoţi vor face parte părinţii consilieri, exarhul mănăstirilor din eparhie, inspectori şi protopopi din Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor. Luni, 27 august, în ziua pomenirii Sfântului Cuvios Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor va fi felicitat de autorităţile locale şi judeţene. "Zilele de 25 şi 27 august constituie pentru clerul şi credincioşii din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor un prilej de bucurie sufletească şi de exprimare a recunoştinţei noastre pentru grija părintească a Înalt Preasfinţitului Pimen. Prin stăruinţa şi înţelepciunea Înalt Preasfinţiei Sale, în cei 21 de ani de arhipăstorire în Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor s-au înfăptuit următoarele: organizarea Centrului eparhial Suceava, înfiinţarea de noi parohii, reînfiinţarea de mănăstiri şi schituri, pictarea, repictarea, restaurarea de picturi murale la bisericile-monument istoric, reeditarea revistei bisericeşti "Candela", înfiinţarea Seminarului Teologic Liceal "Sfântul Mitropolit Dosoftei", construirea de noi biserici, de lăcaşuri de închinăciune noi la spitale, şcoli şi unităţi militare, de sedii noi la protopopiate, de azile de bătrâni şi cămine pentru copii, implicarea directă în sprijinirea sinistraţilor", a menţionat pr. Dragoş Buta, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. 

De 21 de ani pe scaunul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor

Pentru că IPS Pimen şi-a închinat întreaga viaţă slujirii lui Dumnezeu şi aproapelui, acum, la ceas aniversar, Centrul eparhial Suceava alături de clerul şi credincioşii din Bucovina doresc Înalt Preasfinţiei Sale sănătate, putere de jertfă şi dăruire pe mai departe pe altarul Bisericii şi al neamului nostru românesc. "Bunul Dumnezeu să-i îndeplinească dorinţa stăruitoare a Înalt Preasfinţiei Sale, de retrocedare a Fondului Bisericesc din Bucovina", a mai spus pr. Dragoş Buta.
IPS Pimen s-a născut în satul Herăşti, comuna Greabăn, judeţul Buzău. Simţind chemarea spre viaţa monahală, în 1948 îşi îndreaptă paşii către Mănăstirea Neamţ. Ca frate de mănăstire, urmează cursurile seminarului monahal, pe care îl absolvă în anul 1951. În acelaşi an, pe data de 10 martie, este călugărit, iar pe 29 iunie este hirotonit diacon. Îşi continuă studiile la Facultatea de Teologie din Bucureşti, pe care o absolvă în anul 1957. La 1 august 1957 este numit stareţ la Mănăstirea Putna, iar pe 6 octombrie este hirotonit preot. În perioada 1974-1978 urmează cursurile de limbă germană în cadrul Universităţii din Köln. Tot în perioada aceasta este trimis de Patriarhia Română pentru două luni la Arhiepiscopia Ortodoxă Română cu reşedinţa în Detroit (SUA) şi apoi, timp de opt luni, în 1978, la Ierusalim, la Căminul Patriarhiei. I s-au încredinţat apoi alte funcţii de înaltă răspundere: în perioada 1977-1982 este exarh al mănăstirilor din Mitropolia Moldovei şi Sucevei, pentru ca, în ziua de 24 iunie 1982, să fie hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Pe 24 ianuarie 1991 a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, înscăunarea având loc pe data de 3 martie 1991.

Niciun comentariu: