luni, 14 mai 2012

Sfinţiri de biserici în protopopiatele Piatra Neamţ şi Suceava 1

Biserica parohiei Mastacăn - Dragomireşti, Protopopiatul Piatra Neamţ, a primit ieri veşmântul sfinţirii. Exteriorul lăcaşului de închinăciune şi masa sfântului jertfelnic au fost târnosite de IPS Părinte Mitropolit Teofan. Tot ieri, IPS Pimen a târnosit biserica din Cimitirul sucevean Pacea.

Credincioşii din mai multe zone ale Moldovei au fost prezenţi, în Duminica a V-a după Paşti, la sfinţirea Bisericii „Sfântul Ilie“ din localitatea Mastacăn, comuna Dragomireşti, judeţul Neamţ. Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost întâmpinat de soborul numeros de preoţi şi diaconi, de copiii îmbrăcaţi în costume naţionale, dar şi de enoriaşii care au aşteptat cu bucurie venirea ierarhului lor. Târnosirea sfântului lăcaş a început la exterior şi a continuat la interior. Copii, tineri sau bătrâni, cu toţii s-au închinat sfântului jertfelnic, cerând de la Dumnezeu cele de folos. „Am trecut prin sfântul altar pentru a avea ajutor la şcoală. Am mai trecut prin faţa sfintei mese şi la alte sfinţiri de biserici. Simt o bucurie că pot trece prin sfântul altar“, a declarat Casian Ghineţ din localitatea Glăpeşti, judeţul Neamţ. „Suntem bucuroşi şi mulţumiţi de noua biserică a satului nostru. Ne-am rugat la Dumnezeu şi la Maica Domnului ca să ne dea sănătate, ani mulţi“, a mărturisit Elena Florea din Mastacăn. Programul liturgic a continuat cu Sfânta Liturghie, săvârşită de IPS Părinte Teofan, alături de soborul de preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat. Deşi vremea a fost neprielnică, oamenii au ascultat slujba, mulţumind lui Dumnezeu pentru binefacerile primite asupra familiilor lor şi aducând slavă Celui Preaînalt.

„Să nu vă lipsiţi niciodată de Apa cea vie, care este Hristos-Domnul“

Părintele Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, a apreciat lucrarea pastorală din parohia Mastacăn a părintelui Constantin Bălan, fost paroh, şi a părintelui paroh Ionuţ Marius Ursan. Înalt Preasfinţitul Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre Evanghelia din Duminica samarinencei, făcând referire la biserica ce a fost târnosită. „Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că în această parohie s-a înălţat o biserică nouă. Dumnezeu să vă răsplătească tuturor osteneala. Să nu vă lipsiţi niciodată de Apa cea vie, care este Hristos-Domnul. Norul cel plin de apă vie al lui Dumnezeu să se aşeze deasupra noastră, să ne apere de necredinţă, de duşmănia cea dintre noi şi de războiul din interiorul nostru“, a subliniat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Părintele Constantin Bălan şi părintele paroh Ionuţ Marius Ursan au primit rangul de iconom. Potrivit hrisovului de sfinţire care a fost aşezat în sfânta masă, Biserica „Sfântul Ilie“ din parohia Mastacăn a început să fie ridicată în anul 2000, la iniţiativa preotului paroh de atunci Constantin Bălan. Lucrările s-au desfăşurat cu sprijinul credincioşilor şi al domnului Vasile Panaite. Piatra de temelie a fost pusă de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Construcţia sfântului lăcaş a fost continuată în anul 2006 de pr. paroh Ionuţ Marius Ursan. În apropierea noului sfânt lăcaş se află o biserică mai veche care nu mai corespundea nevoilor enoriaşilor.

Târnosirea bisericii din Cimitirul Pacea din Suceava

Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a sfinţit ieri Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, aflată în Cimitirul Pacea din Suceava. Pe o scenă special amenajată a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. După cum ne-a relatat pr. Vasile Irimia, protopop al Protopopiatului Suceava 1, la acest eveniment au participat foarte mulţi credincioşi. „La final, IPS Pimen a adresat un cuvânt de învăţătură, aprofundând învăţătura Bisericii noastre cu privire la închinarea în duh şi în adevăr. A urmat alocuţiunea părintelui paroh Dumitru Gliga, care a mulţumit Înalt Preasfinţitului Pimen, pentru încrederea care i s-a acordat, şi tuturor celor care au ajutat la ridicarea sfântului lăcaş târnosit. Părintele Ştefan Hisem, slujitor la Biserica „Sfântul Gheorghe“, a primit rangul de iconom stavrofor, întrucât, în ultimul timp, a secondat activitatea părintelui paroh Dumitru Gliga. În imediata apropiere a sfântului lăcaş care a fost târnosit, părintele Dumitru Gliga a ridicat prima biserică în Cimitirul Pacea din Suceava, închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.


Niciun comentariu: