joi, 24 mai 2012

Sfinţiri de biserici în Arhiepiscopia Iaşilor

Botoşănenii sunt aşteptaţi duminică, 27 mai, la resfinţirea Bisericii "Sfântul Dimitrie" din Botoşani. Slujba va fi oficiată de IPS Teofan. Tot duminică, Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul va resfinţi Biserica "Sfântul Nicolae" din parohia Larga Jijia - Movileni, Protopopiatul Iaşi 1. 

Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi duminică, 27 mai, resfinţirea Bisericii "Sfântul Dimitrie" din Botoşani. Sfântul lăcaş a fost ridicat în anul 1834 de către Ioan Mavromati, în decursul timpului devenind capelă militară a Garnizoanei Botoşani (după anul 1910). A avut acest statut până după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Din 1945 biserica a fost închisă, slujindu-se Sfânta Liturghie după 1980. Întrucât nu a fost dotată cu sistem de încălzire, se slujea din luna mai până în luna octombrie, după serbarea hramului. Pe 1 noiembrie 1993, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a fost numit paroh pr. Dumitru Volentiru. "Biserica era într-o stare avansată de degradare, din cauza mişcărilor seismice şi a faptului că o perioadă lungă nu a fost îngrijită. Atunci când am preluat oficiul parohial şi am văzut starea în care se afla, m-am gândit că trebuie să facem nişte eforturi pentru a o readuce la aspectul şi frumuseţea iniţială. La început m-am îngrijit să formez mai întâi un nucleu care să mă sprijine în această direcţie. Şantierul a fost de mai multe ori vizitat de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a oferit sfaturile necesare", a spus pr. paroh Dumitru Volentiru.
În anul 1994 au început demersurile pentru lucrările de reabilitare. După întocmirea documentaţiei, s-au obţinut aprobările necesare, astfel că lucrările de consolidare au început în anul 2007. Au urmat tencuielile interioare şi exterioare, în paralel construindu-se şi complexul parohial, format din sala de prăznuire, capela mortuară, casă parohială, lumânărar şi alte anexe gospodăreşti. A urmat pictarea lăcaşului de închinăciune între anii 2006-2012 de către prof. Dan Gogu. "Am fost sprijiniţi pentru derularea lucrărilor de unii enoriaşi ai parohiei, de câţiva sponsori (familia Vornicu şi familia Catană din Botoşani), de Secretariatul de Stat pentru Culte şi de Primăria Botoşani. Ne bucurăm pentru că am ajuns la finalul acestui demers", a adăugat pr. Dumitru Volentiru.
Preasfinţiul Calinic Botoşăneanul va resfinţi duminică, 27 mai, Biserica "Sfântul Nicolae" din parohia Larga Jijia - Movileni, Protopopiatul Iaşi 1. Lăcaşul de închinăciune, ctitorie a lui Neculai Antoniu şi a lui Petru Dumitri, s-a ridicat între anii 1860-1861, când a fost sfinţită de episcopul Chesarie. Icoanele care se păstrează au o nuanţă neobizantină. De-a lungul timpului a fost reparată de mai multe ori. "După anul 1995, odată cu vizita Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul la noi în parohie, au început lucrările de reparaţie capitală la interior şi exterior. De asemenea, s-au făcut dotările cu mobilier nou, cu centrală termică şi s-a ridicat o casă praznicală. Toate aceste lucrări s-au efectuat doar cu ajutorul credincioşilor din parohie, care însumează 190 de familii. Doresc să mulţumesc tuturor enoriaşilor noştri pentru sprijinul acordat", a spus pr. paroh Gheorghe Epure.

Niciun comentariu: