marți, 22 mai 2012

„Credincioşii acestei parohii se înveşnicesc prin construcţia noii biserici“

Credincioşii din parohia Stânca-Roznovanu, Protopopiatul Iaşi 1, au avut ieri bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Preasfinţia Sa a revenit în această parohie pentru a sfinţi locul pentru Biserica "Duminica Tuturor Sfinţilor". 

 Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul a fost întâmpinat de dimineaţă de zeci de copii îmbrăcaţi în costume naţionale de la şcoala din sat, coordonaţi de prof. de religie Florin Popa, care au oferit ierarhului flori. Cu emoţie şi bucurie, PS Calinic Botoşăneanul a fost aşteptat de preotul paroh Adrian Miron şi de enoriaşii parohiei. Pe o scenă frumos împodobită a fost săvârşită Sfânta Liturghie. Ziua de pomenire a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena a fost binecuvântată de o vreme frumoasă, după ce în zilele precedente Dumnezeu a revărsat ploaia atât de necesară pe aceste meleaguri, unde oamenii au ca ocupaţie creşterea animalelor şi cultivarea pământului. Răspunsurile la strană au fost oferite de grupul psaltic al Bisericii "Sfântul Nectarie" din Iaşi, dirijat de prof. Daniel Popa. După Sfânta Liturghie, PS Calinic Botoşăneanul a citit o rugăciune de dezlegare, iar diaconii au rostit o ectenie pentru enoriaşii parohiei, pentru cei prezenţi şi pentru cei care şi-au serbat onomastica.

Încurajări pentru ridicarea noii biserici

După slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică a parohiei Stânca-Roznovanu, pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, a explicat că sfântul lăcaş care se va ridica "va fi altar deosebit în faţa lui Dumnezeu, unde enoriaşii vor înălţa rugăciuni de cerere, de laudă şi de mulţumire Celui Preaînalt". În acelaşi timp, pr. protopop Toma Gradinaciuc a vorbit despre semnificaţiile sărbătorii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. "Avem toată încrederea că temelia pe care am pus-o astăzi (n.r. ieri) şi crucea pe care am înfipt-o acolo unde va fi altarul viitoarei bisericii nu rămân fără răspuns din partea frăţiilor voastre. Credincioşii acestei parohii au posibilitatea să se înveşnicească prin construcţia noii biserici. După ce acest sfânt lăcaş se va termina, va fi a lui Dumnezeu. În acest lăcaş veţi fi pomeniţi până la sfârşitul veacurilor", a spus pr. protopop Toma Gradinaciuc.
Părintele Petrică Lehaci de la parohia "Sfântul Nectarie" din Iaşi a subliniat, în cuvântul adresat, şansa pe care o au enoriaşii parohiei Stânca-Roznovanu de a deveni ctitori la viitoarea biserică. Părintele paroh Adrian Miron a mulţumit Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru binecuvântarea de a ridica un lăcaş de închinăciune în centrul satului Stânca-Roznovanu. De asemenea, părintele paroh şi-a exprimat bucuria pentru prezenţa Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, "care a pus prima piatră la temelia sfântului lăcaş şi care s-a implicat în realizarea planului bisericii". A urmat cuvântul Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, care a vorbit despre importanţa momentului de ieri şi despre rolul unei biserici în viaţa unei comunităţi.

Binecuvântare arhierească în protopopiatele Rădăuţi şi Sascut

Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Vicovu de Jos, Protopopiatul Rădăuţi, a fost sfinţită duminică, 20 mai, de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. După cum ne-a relatat pr. Petru Lupăştean-Barfă, protopop al Protopopiatului Rădăuţi, primul lăcaş de închinăciune din această parohie a ars. "Preotul paroh Nicolae Rusu, alături de credincioşi, a reuşit să reconstruiască biserica din lemn. Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârşită de IPS Pimen, alături de un sobor de 15 preoţi şi diaconi. La final, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a adresat un cuvânt de învăţătură, iar pr. paroh Nicolae Rusu a mulţumit tuturor pentru prezenţă şi pentru contribuţia pe care au adus-o la rezidirea lăcaşului de închinăciune", a declarat pr. protopop Petru Lupăştean-Barfă, care a adăugat că, la final, ierarhul locului a citit o rugăciune de dezlegare.
PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a resfinţit ieri biserica parohiei Pradaiş - Huruieşti, Protopopiatul Sascut.
Părintele Ioan Negoiţă, protopop al Protopopiatului Sascut, ne-a declarat că la această slujbă, urmată de Sfânta Liturghie, au participat peste 700 de credincioşi. Lăcaşul de cult a fost ridicat prin osteneala părintelui paroh, Constantin Păunoiu (numit în această parohie în luna iunie 2010), având sprijinul enoriaşilor, al autorităţilor locale şi centrale, pe locul vechii biserici mistuite de un incendiu în luna aprilie a anului 2010. Părintele paroh Constantin Păunoiu a primit distincţia de iconom, iar celor care s-au evidenţiat în executarea lucrărilor li s-au înmânat de către Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul distincţii de vrednicie.

Niciun comentariu: